Грижата за мигрантите в Гърция: Препълнени килии, въшки, глад

Отношението към тях било унизително и нечовешко
35
Грижата за мигрантите в Гърция: Препълнени килии, въшки, глад
Снимка: Reuters, архив

Мръсни и препълнени килии, недостиг на храна и на питейна вода, полицейско насилие - Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа разкритикува днес условията, при които живеят хиляди мигранти в центровете за задържане в Гърция, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата
"Държането на хора в такива условия може да бъде счетено за нечовешко и унизително отношение, което може освен това да представлява риск за общественото здраве", казват експерти от паневропейската организация в доклад, изготвен след две посещения на терен, през април и юли 2016 г.

Делегати на комитета са посетили двайсетина лагера, полицейски управления и гранични пунктове, където мигранти са били държани в продължение на седмици, дори на месеци. Те са посетили и така наречените "горещи точки, лагери за регистриране на новодошли, на два острова в Егейско море.

В доклада се дава за пример бежански лагер в Солун, където по чаршафите имало въшки, "гореща точка" на остров Лесбос, където в един контейнер с площ 46 квадратни метра имало 43 души, и свидетелски показания, според които полицаи са ритали и удряли с юмруци мигранти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
45
 
! Отговори
криста преди 6 години
Не оправдавам това, което преживяват и им пожелавам да се вземат в ръце и да проумеят, че са тръгнали да търсят нещо илюзорно навън и такова, дето няма да намерят. Да се стегнат и обратно. Войната свърши.
1
1
 
64
 
! Отговори
/// преди 6 години
Ами ако им е толкова зле да не са идвали