Пакет реформи от Макрон – за "слабия и неефективен" ЕС

Пред студенти той представи визията си за трансформиране на блока
26 сеп 2017 19:04,
15
Пакет реформи от Макрон – за "слабия и неефективен" ЕС
Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз е "прекалено слаб, прекалено бавен и прекалено неефективен" при представянето на визията си за трансформиране на блока по време на важна реч във френската столица Париж, предава AFP, цитира "Фокус".

"Тази Европа, която познаваме, е прекалено слаба, прекалено бавна и прекалено неефективна, но само Европа ни дава капацитета да действаме на международната сцена в лицето на големите съвременни предизвикателства", заяви той.

Френският президент предложи днес да бъде въведена европейска такса върху финансовите трансакции, предназначена изцяло за помощ за развитието, предаде Франс прес.

"Има две страни в Европа, където съществува такса върху финансовите трансакции - Франция и Великобритания. Да вземем тази такса да я въведем повсеместно за цяла Европа", отбеляза Макрон, представяйки предложенията си за ново развитие на европейския проект.

"Еврозоната се нуждае от собствен бюджет, за да финансира съвместни инвестиции и да осигури стабилност срещу икономически удари", подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"Искаме да намалим различията и да финансираме публични блага, нуждаем се от повече инвестиции", изтъкна Макрон и допълни, че се нуждаем от повече механизми за стабилност срещу валутни удари.

"Трябва да мислим за осигуряване на данъци за този бюджет", продължи френският държавен глава. По думите му, единствено еврозоната "със силна и международна валута" може да осигури основата за конкурентна европейска икономика в световен план.

Макрон настоя и за по-тежки европейски данъци за интернет гигантите и за координирана регулация за онлайн икономиката, съобщи Асошиейтед прес. Според него, страните от ЕС трябва да облагат с данъци тези компании там, където получават печалби, а не където са регистрирани.

Той предложи да бъде създаден единен дигитален пазар, подобно на другите единни пазари в ЕС, както и да се учреди специална европейска агенция за иновациите, която да насърчава новите бързоразвиващи се интернет компании и да финансира разработките в сферата на изкуствения интелект. Макрон даде за пример агенцията за военни разработки ДАРПА (DARPA), която през 1970-те години е била в основата на създаването на интернет.

Пред студентите в Сорбоната Еманюел Макрон призова и за създаване на европейски енергиен пазар. Той предложи също така да се установи минимална цена на въглеродните квоти, която да бъде съществена в Европа, както и да се създаде въглеродна такса по границите на ЕС. Френският държавен глава уточни, че според проучванията цена на въглеродните квоти под 25-30 евро на тон не е ефикасна.

Той предложи още отбраната й сигурността на Европа да се укрепят чрез създаване на общи сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие, предаде Франс прес, цитира БТА.

В речта си, в която огласи плановете си за реформи в Европейския съюз, той поиска също да бъде създадена европейска академия за разузнаване, европейска прокуратура за борба с тероризма и общи сили за гражданска защита за справяне с природни бедствия. Макрон предложи да бъде създаден Европейски офис за предоставянето на убежище и европейска гранична полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Годината бе лоша за избори - Борисов, Тръмп,Макрон,Меркел...
12
0
 
4
 
! Отговори
унгария преди 6 години
я го питайте тоз колко държави има в европа./франция,германия,и другите/.ми те са само 3.предложенията от него се приемат..... ууууурррраааааа.
11
0
 
6
 
! Отговори
Той беше прав преди 6 години
Слугата на Ротшилд иска да довърши националния суверенитет на европейските държави. С него и Меркел начело единственото решение за България е изход от Европейския съюз и присъединяване към Вишеградската четворка, както и обединение на Източна Европа срещу обшия, но и много добре познат враг - ислямистите, воден за носа от юдеите.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа трябва отчаяно да търси новия Карл Велики, новия Наполеон, или новия Хитлер! Иначе с нея е свършено...
9
0
 
5
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и това трябва да се използва оптимално.
8
0
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
За пакета на Макрон ще пише по-подробно във вестник "Трета възраст"...
7
7
 
3
 
! Отговори
боба преди 6 години
То беше ясно,че ЕС или ще стане една държава или федерация,като САЩ или Русия,или ще се разпадне.Засега всичко се движи по план.За България има само един път и той е с ЕС.Другия е с ислямско-дивашкия съюз на Русия,Казакстан,Таджикистан,Узбекистан и други станове.България е европейска,християнска и свободна държава и мястото ни е в ЕС.Въвеждане на еврото,кото ще задвижи икономиката,Интерпол,който да се пребори с руските мафиоти и обща армия.''Съединението прави силата''Слава България.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми щооо, ЕС слаб и неефективен ли е?
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе къде е Люпенката? Тоз Макрон май я разперушини съвсем? Затова толкова го мразят русофилите.
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Млад и умен политик.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През крив макаронКакво ли ще си кажат италианците за френската хегемония?Ами германците и испанците?
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена му е красива
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом и тоя бабилюб почна да дава акъл...Скоро ше да са опраим...