Пакет реформи от Макрон – за "слабия и неефективен" ЕС

Пред студенти той представи визията си за трансформиране на блока
15
Пакет реформи от Макрон – за "слабия и неефективен" ЕС
Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз е "прекалено слаб, прекалено бавен и прекалено неефективен" при представянето на визията си за трансформиране на блока по време на важна реч във френската столица Париж, предава AFP, цитира "Фокус".

"Тази Европа, която познаваме, е прекалено слаба, прекалено бавна и прекалено неефективна, но само Европа ни дава капацитета да действаме на международната сцена в лицето на големите съвременни предизвикателства", заяви той.

Френският президент предложи днес да бъде въведена европейска такса върху финансовите трансакции, предназначена изцяло за помощ за развитието, предаде Франс прес.

"Има две страни в Европа, където съществува такса върху финансовите трансакции - Франция и Великобритания. Да вземем тази такса да я въведем повсеместно за цяла Европа", отбеляза Макрон, представяйки предложенията си за ново развитие на европейския проект.

"Еврозоната се нуждае от собствен бюджет, за да финансира съвместни инвестиции и да осигури стабилност срещу икономически удари", подчерта френският президент, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"Искаме да намалим различията и да финансираме публични блага, нуждаем се от повече инвестиции", изтъкна Макрон и допълни, че се нуждаем от повече механизми за стабилност срещу валутни удари.

"Трябва да мислим за осигуряване на данъци за този бюджет", продължи френският държавен глава. По думите му, единствено еврозоната "със силна и международна валута" може да осигури основата за конкурентна европейска икономика в световен план.

Макрон настоя и за по-тежки европейски данъци за интернет гигантите и за координирана регулация за онлайн икономиката, съобщи Асошиейтед прес. Според него, страните от ЕС трябва да облагат с данъци тези компании там, където получават печалби, а не където са регистрирани.

Той предложи да бъде създаден единен дигитален пазар, подобно на другите единни пазари в ЕС, както и да се учреди специална европейска агенция за иновациите, която да насърчава новите бързоразвиващи се интернет компании и да финансира разработките в сферата на изкуствения интелект. Макрон даде за пример агенцията за военни разработки ДАРПА (DARPA), която през 1970-те години е била в основата на създаването на интернет.

Пред студентите в Сорбоната Еманюел Макрон призова и за създаване на европейски енергиен пазар. Той предложи също така да се установи минимална цена на въглеродните квоти, която да бъде съществена в Европа, както и да се създаде въглеродна такса по границите на ЕС. Френският държавен глава уточни, че според проучванията цена на въглеродните квоти под 25-30 евро на тон не е ефикасна.

Той предложи още отбраната й сигурността на Европа да се укрепят чрез създаване на общи сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие, предаде Франс прес, цитира БТА.

В речта си, в която огласи плановете си за реформи в Европейския съюз, той поиска също да бъде създадена европейска академия за разузнаване, европейска прокуратура за борба с тероризма и общи сили за гражданска защита за справяне с природни бедствия. Макрон предложи да бъде създаден Европейски офис за предоставянето на убежище и европейска гранична полиция.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.