ЕК: България в Шенген – политически честно и нужно за сигурността

Еврокомисията призова Съвета на ЕС да вземе решение за това
27 сеп 2017 16:15, Елка Василева
47
ЕК: България в Шенген – политически честно и нужно за сигурността
Снимка: архив, Reuters

Приемането на България и Румъния в Шенген е не само политически честно, но е и необходимо от гледна точка на сигурността. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

Още по темата

"Шенгенското пространство е едно от основните постижения на ЕС и сме твърдо решени да го защитим, съхраним и укрепим", отбеляза той.

"В общо пространство без гранични проверки съществуват общи заплахи за сигурността. Затова трябва да направим всичко възможно, за да запазим крехкото равновесие между свободното движение и сигурността. Можем да постигнем това единствено със съгласувана и единна шенгенска правна рамка, която включва Румъния и България", посочи Аврамопулос, цитиран от БТА.

Комисията днес отново призова Съвета на ЕС да вземе скоро решение за приемането в Шенген на България и Румъния.

"За да могат държавите от ЕС да се противопоставят на заплахите заедно, крайно време е България и Румъния да се присъединят към Шенген. Съветът следва да вземе решението за одобряване на тяхното присъединяване и за премахване на проверките по вътрешните граници между тези две държави и техните съседи от ЕС. България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и затова следва да станат станат част от Шенген", заявява комисията. 

Преди две седмици председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също отправи призив България и Румъния да бъдат приети в Шенген, като заяви, че е крайно време това да стане. Ако искаме да укрепим външните граници на ЕС, сега е моментът България и Румъния да влязат в Шенген, каза Юнкер.

От години се отчита, че инвестициите, направени от страната ни в опазването на общата европейска граница, са огромни, че сме изпълнили критериите за членство, но политическо решение на Съвета на ЕС към този момент за присъединяването ни към Шенген няма!

Основните спънки за това са настояванията на Германия и Холандия, че в страната ни има високи нива на корупция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40От твоите уста в божиите уши :-). Велики са холандците и германците, нали ;-)?Не може да имаш евро и да нямаш единна държава със всичките и атрибути, армия, полиция, съд, език, закон и т.н. Имайки в предвид колко са наивни българите, след "приемането" за едно две поколения ще се претопят. Виждам как става около мен - втората генерация българи родени тук не проговарят български и не искак и да чуват за него :-(. ЕС е далеч по-диаболично от Османската Империя, 20 поколения.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни трябва никакъв шенген!Ако това стане,не ни мърда определянето ни за "узаконен" лагер за дислоциране на всякакви "бежанци" и "мигранти" и превръщането на територията на Територията,за "пожизнено" гето на империята ЕС!И понеже стадото на Територията е вече окончателно зомбирано,надеждата е във ветото на други страни,които в един от малкото случаи,ще ни направят едно "добро"!
35
1
 
10
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
говорят западняците за корупция...но това са общи думи..да дадат конкретни доказателства и имена на политици...министри..хайде дайте кой колко пари е изнесъл от България и къде ги държи...питам западняците а защо вашите банки приемат парите им. това е в същност двулието на западните политици..какви са комисионните на нашите министри...хайде имена господа западняци иначе как да ви вярваме...
34
5
 
6
 
! Отговори
Драпайте! преди 6 години
Драпайте още за Шенген! Много ще има да пощите ливадите за киселец,ама и той ще е кът. Тогава съвсем няма да ви е нужна тоалетната хартия. Язък ви за скачането по площадите.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Холандците не търпят мутри, така че не се надявайте за ШЕНГЕН.Ще кажат, че е заради корупцията, но е заради мутрите.
32
0
 
16
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Тъпчо, сега тоалетната хартия тия дават за храна - в кренвиршите. Само един от тях претендира, че вътре има месо.За останалите ти глупости просто не ми се ще да ти пиша.*** човек няма да разбере какво става, а умен ще разбере и няма нужда да му се обяснява.Такъв лайнарник, какъвто е Родината сега, не знам дали има някъде.Държвата се управлява от шуро-баджанаци, потънали в корупция, а каквото и да погледнеш все гнило - и политика, и полиция, и медицина, и икономика, и наука и образование ...
31
7
 
13
 
! Отговори
Не! преди 6 години
Изтрещели червени животни, само в София има 1 милион автомобили, колко руски има между ях? Колко? При правешкия теляк как беше?
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като останете без работа (този момент неизбежно ще дойде в живота ви при демокрацията) и трябва спешно да търсите работа защото не можете да си плащате сметките и може да ви изхвърлят на улицата, какво отговаряте на интервютата като ви питат за предишната работа - ако кажете че са ви уволнили значи сте на зор и ще ви предложат поне 30% по ниска заплата, ако излъжете може да проверят и тогава лошо! А след 40 г. вече няма работа, даже вече на 35 никой няма да те вземе.
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре съм при демокрацията. Бързо забогатях, карам луксозна кола, ходя редовно на почивка на Карибите, Сейшелските и Малдивите, живеят в нова триетажма къща а панелката от времето на Тодор Живков я продадох на някакви недудачници да живеят в нея. Доволен съм от демокрацията.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 1000 минуси да напишете заради такива като вас тенисите със сърп и чук стават все повече. оди си земи хапчетата да не припаднеш. Чуко.дур.
27
11
 
10
 
! Отговори
Същия Анонимен преди 6 години
По времето на диктатора Тодор Живков още ми ставаше, но дойде демокрацията и по вина на запада вече не ми става. Чакам да се върне Тодор Живков та пак да ми става.
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А американските граждани които посещават България редят ли се на опашки за интервюта в Българското посолство за да получат българска виза?
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия да се бришеме и тоблерон да зарадваме децата, а сега при ЕС в магазините имаме тоалетна хартия да се бришеме и тоблерон да зарадваме децата.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям цирк - мигрантите си щъкат като *** навсякъде и никой не им иска ни визи, ни паспорти, ние се изкривихме да изпълняваме всичко, което поискаха от нас и пак не можело. Ние отиваме там и понеже сме кадърни работим всичко и квлифициран и неквалифициран труд за жълти стотинки, а ТЕ са на помощи и не им дреме.
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на диктатора Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани, но запада ни даде всичко и сега имаме тоалетна хартия и банани.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нали САЩ имат договор за свонодно безвизово пътуватне със ЕС? България вече 10 години е пълноправен член на ЕС или открито се подиграват и храчат в лицето на българите а те се гушат срамежливо и и се облизват.
21
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Селянин....въртиш сучеш...пак на ТКЗС вонишПхахаха....кажи пак за бананите!
20
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВизите за САЩ ще отпаднат, като свършат червените чемшири, милеещи за Бай Тошо!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето един пример със шведа който ритна а камериерката у нас глоба а ако беше българин го направил това у тях с техен гражданин щяха веднага в затвора най малко 3години а кажете че няма дискриминация
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво стана с визите за САЩ, отемниха ли ги, можем ли сега след 28 години евраоатлантизъм совбодно да пътуваме при нашите евроатлатнически партньори.