Възможна ли е изненада: Меркел може и да не стане канцлер!

Все още не е ясно дали тя ще успее да сглоби четворна коалиция
28 сеп 2017 21:10, Елка Василева
59
Възможна ли е изненада: Меркел може и да не стане канцлер!
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя драматична загуба. И макар че всички говорят за Меркел Четвърта, тя може и да не стане канцлер, пише Феликс Щайнер в коментар, публикуван от "Дойче веле". Ето защо.

На изборите в неделя Ангела Меркел претърпя съкрушителна загуба. Тази новина обаче сякаш все още не се е разпространила. Дори напротив. В нощта след изборите младите християндемократи от младежката организация на партията тържествуваха така френетично, че човек неизбежно се питаше: на каква дрога са тези хора? Да не пропускаме и стоицизма на самата Меркел, която заяви пред медиите, че просто не виждала какво би могла да направи по различен начин.

За този разкрасен образ на действителността навярно допринесоха и изобилните поздравления към Меркел от Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон. Които всъщност трябва да знаят, че в неделя германците – според конституцията си – избраха нов парламент, а не нов канцлер.

Лош късмет за Меркел!

Ако иска да остане това, което беше през последните 12 години, Ангела Меркел трябва да сглоби една четворна коалиция, състояща се от ХДС, ХСС, зелените и либералите - защото, както е известно, социалдемократите излязоха от играта. А такава четворна коалиция в сегашната ситуация звучи малко като квадратурата на кръга.

Още по темата

Ако "Алтернатива за Германия" не се самоизяде (излизането на лидерката Фрауке Петри от партията е малък предвкус), четворната коалиция ще се окаже забележителна програма за насърчаване на ръста на десните популисти до следващите избори за Бундестаг.

Дотам обаче няма да се стигне - благодарение и на баварския ХСС. Защото в неделя тази партия претърпя дори по-тежка загуба, отколкото голямата ѝ "посестрима" ХДС. Ето защо в Мюнхен се шири смразяващият страх, че на изборите за провинциален парламент догодина ХСС може да загуби абсолютното си мнозинство. Сега лидерът на ХСС Хорст Зеехофер се държи особено борбено и говори, че партията му трябва да подсигури "десния фланг". И то в коалиция със зелените и либералите. Това звучи смешно!

Лош късмет за Ангела Меркел: докато по времето на широката коалиция, която имаше две трети мнозинство в парламента, тя можеше с лекота да преглътне загубата на ХСС, то сега баварската партия ѝ е жизнено необходима. Така че през идните седмици всички ще се държат много държавнически, ще говорят за поемане на отговорност, ще водят дълги проучвателни разговори, после още по-дълго ще преговарят за коалиция – и накрая нищо няма да излезе.

Нови избори? Или друг канцлер?

Добре, но тогава – какво? Да се тръгне на нови избори със съвършено непредвидим изход? Преди да вземе подобно решение, ХДС навярно все пак ще си припомни изявлението на Мартин Шулц след изборите: социалдемократите няма да влязат в "нова коалиция начело с Ангела Меркел".

Старата лисица Шулц уж минава в опозиция, но все пак си оставя една отворена вратичка! Освен това той много добре знае, че след 12 години Меркел нито народът, нито избирателите на ХДС са чак толкова привързани към нея, колкото внушават някои допитвания.

Така че остават два отворени въпроса: има ли друг потенциален канцлер в редиците на ХДС? И кой първи ще изрече очевидното? Ако ХДС иска и занапред да остане жива масова партия, която не само управлява, но и полага темелите, тогава трябва да излъчи хора, които да свършат тези две неща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
8
 
! Отговори
скептик преди 6 години
АМ извърши пъкленото си дело! Дори и вече да не е канцлер, това няма да промени нещата. Европа се напълни с едни......., на които изобщо не им е тук мястото, благодарение на г-жата и подобните на нея, които не са малко! Така че спокойствието за европейските граждани приключи и няма да се върне!
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да бъде съдена и интегрирана в лагер заедно с цялата си рода. В лагера да съжителства с така любимите й пришълци.Да се пуснат камери и да се демонстрира пред целия свят как лудата интегрира араби!
47
2
 
10
 
! Отговори
чичо преди 6 години
дано! дано! дано!
46
1
 
11
 
! Отговори
@ преди 6 години
Вредно е за какъвто и да е строй, да не говорим за демокрация, един човек да управлява толкова дълго. И това ако не е диктатура, какво е?Мути Меркел е направила много грешки, но нека германския народ си прави анализ. За съжаление обаче, поканата и към всички мюсюлмани да се преселят в Европа засяга и нас.Жената трябва да се пенсионира и да си гледа... хобитата. Уви, няма деца, няма внуци.Време е нов германски лидер да стане канцлер и постави под контрол щетите нанесени от тази баба.
45
4
 
1
 
! Отговори
до:46 преди 6 години
Пак не си разбрал а от Екстаз пишеш както дядоти едно време псувал Валията по това време, този същия за който си споменал има Кавказки корени по бащина линия и вероятноста да има същите ДНК като на Българските турци в България е 100%
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
публикуван от "Дойче веле" xaxax............... пак ли краде готов Текст , ти за нищо не стaваш
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пропаднала германия, а мръсните комунисти са на мерцедеси, крадливи и *** комунистически лицемери
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ,то и Тръмп беше голям приятел на Русия ама...........
41
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
германия направо е пропаднала на зелените вожда е турчин което ме сьмняваче тази партия е троянски кон на султана алтернатива за германия има за лидерлесб----ка която живее с жена от шри ланка и отглеждат децата си в щвеицарияза псевдосоциалистите на шулз да не говорим ами то няма свестни хора на коитода вярваш сьщото е и в бьлгария
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААДА НЕ СЕ ИМА ЗА БОГИНЯ ? СЛЕДВАЩИЯ, МОЛЯ!
39
5
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА преди 6 години
Извинете ме, че съм толкова долен с обратни наклонности. Баща ми обичаше да ме оправя и мен и сестра ми. Просто етноса ми е такъв. Долна сажда съм и обичам като не пиша глупости да се пера отзад понеже всички забрадки сме със обратни наклонности. Извинявам се че съм се родил
38
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 6 години
То и Хилърито изглеждаше бетонирана на поста,ама даде фира!Изобщо хората на Сорос биват отстранявани навсякъде по света и на тяхно място идват такива на Ротшилд.Дали Меркел(зомби на Обама-Сорос) ще остане,зависи от Господаря,може пък също да му върши работа?
37
2
 
17
 
! Отговори
Дългото преди 6 години
упражняване на власт е като дългата употреба на наркотици, води до тежка зависимост, лекува се трудно, рядко се стига до задоволителен резултат и то само ако лекуваният е в изолатор, в случая с политиците-затворническа килия.
36
3
 
23
 
! Отговори
Йогеца преди 6 години
Сега ще медитирам за Меркел !!!! Омммммм!!!!Виждам я как и превеждат пари на сметка Тя няма деца !! Искат чрез нея да разрушат съюза . Защо бе ??? Омммм !!! ЕВРОТО било опасно за петродолара .русия искала да контролира Полша Чехия Латвия Естония Сега не може ,още са в съюза .америка не щяла конкурент !!! Шенген свърши ,Англия напусна ,да се готви Унгария .
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25И своята. Никой вече не се и сеща за него.
34
1
 
19
 
! Отговори
Йогеца преди 6 години
Не яжте месо ,само кълнове и всичко ще се промени към добро .за това сме на тва дередже От сланина и мешани скари , задръстихте си чакрите бе ,с кебапчета !!! И политиците и те с такива чакри . Тоа Пеевски !!! Кога ще се трансформира тоя човек в више измерение?Никога !!! И планетата Нибуру ни подмина заради тия !! Няма се оправим и извънземните да дойдат и на тях рушвети и агнета и те ще ги развалим астрално и прочие!!!!!!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SmejПочтена предателка на Европа. Кой и как я измъкна напред руската възпитаничка? Упорито прикриваната и биография съдържа много интересни моменти, дори наред с калинка рок, рок рок енд буги...
32
0
 
10
 
! Отговори
а дано преди 6 години
Ами немците на плакатите показаха кой искат да им бъде канцлер!
31
2
 
7
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Фърлайте боб... ...ша стане, нема да стане, ша стане, нема да стане...
30
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шмеркел е бита карта! Точно преди 2 години в края на септември тя се самозакопа политически!