Какво ще се случи с Каталуния след референдума?

Различните сценарии за политическото й бъдеще
29 сеп 2017 22:30, Елка Василева
66
Какво ще се случи с Каталуния след референдума?
Снимка: архив, Reuters

Преговори? Едностранно обявяване на независимост или предсрочни избори? Три дни преди очаквания опит на Каталуния да организира референдум за самоопределение, забранен от съда, за в бъдеще се очертават различни сценарии в политиката, пише Франс прес.

Ще има ли референдум?

На практика е сигурно, че в неделя няма как да се осъществи референдум, заслужаващ доверие от гледна точка на международното право - Мадрид направи всичко, за да го осуети.

Още по темата

Полицията конфискува милиони бюлетини за гласуване и 45 000 известия до членовете на секционните комисии. Избирателните списъци не са публикувани и нежелаещите независимост бойкотират вота.

Избирателната комисия, гарант за надлежно протичане на гласуването, бе разпусната поради заплаха с глоби.

На хиляди полицаи е поставена задача да запечатат изборните секции.

Раул Ромева, член на каталунското правителство, отговарящ за международните връзки, увери обаче, че референдум все пак ще има. "Можем да отпечатаме бюлетини за гласуване толкова пъти, колкото се наложи, разполагаме с избирателните списъци, имаме урни, ще има и изборни секции", заяви той тази седмица пред АФП.

Преговори?

Доколкото е все по-ясно, че част от каталунските избиратели ще се явят пред урните (били те импровизирани или не), каквото и да става, и че гласовете за независимост ще са повече, защото противниците й няма да участват, сепаратистките водачи ще търсят начин да извлекат ползи дори без обявяване на независимост.

Как обаче ще стане това?

Габриел Коломе, преподавател по политически науки в Барселонския автономен университет, вижда като първи възможен вариант повик за масова мобилизация в цяла Каталуния.

Малкият анархистки синдикат Се Хе Те отправи вече призив за обща стачка от 3 октомври, но основните профсъюзни централи У Хе Те и Се Се О О не са го последвали засега.

Една продължителна стачка би могла да нанесе щети на испанската икономика, тъй като Каталуния дава 19 на сто от БВП на страната.

Демонстрации и размирици?

В този контекст се запазва и възможността за масови демонстрации и безредици. Правителството на консерватора Мариано Рахой впрочем е изпратило в региона две трети от полицейските специални сили за потушаване на бунтове. Попълнението включва близо 10 000 полицаи и цивилни охранители; една част са настанени по фериботите.

Въоръжени с този сценарий за масова мобилизация, сепаратистите "ще се опитат да преговарят" по проблемите с автономното управление и финансирането на Каталуния, предполага Коломе.

Социалистите вече са формирали в Мадрид парламентарна комисия за разисквания по промени в статута на испанските провинции. Една от отцепническите сили на каталунците - Каталунската европейска демократическа партия, прие да участва в дебата, което може би е знак, че най-малко една от партиите в каталунската управляваща коалиция иска преговори.

Провъзгласяване на република?

Рафаел Аренас Гарсия, преподавател по право в Барселонския автономен университет, предлага друг вариант с едностранно обявяване на независимост, съкратено DUI, което би принудило Мадрид да реагира.

В кабинета са взели на подбив съкращението DUI, означаващо на английски шофиране в пияно състояние (Driving under influence). В подобен случай държавата има възможност да суспендира автономията на Каталуния и да поеме примерно контрола над местната полиция.

Властите могат и да арестуват каталунските лидери като главата на регионалното правителство Карлес Пучдемон. Рискуват обаче снимка на отцепническите водачи, обкръжени от полицаи, да обиколи света и да осигури на сепаратистите възможността "да преминат от логиката на независимостта към логиката, предполагаща защита на демокрацията срещу една репресивна държава", отбеляза Коломе.

Предсрочни избори?

Трети сценарий изглежда включва разпускане на каталунския парламент, без да се провъзгласява независимост, а впоследствие, рано или късно - нови регионални избори.

Така сепаратистите разчитат може би да се възползват от кризата през последните дни и да получат по-голямо мнозинство в регионалния парламент, за да продължат борбата за независимост.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност единствените, които имат реална полза от съществуването на ЕС са 15000 чиновника преливащи от пусто в празно срещу страшно много пари. Останалите 500 милиона "европейци" са тъпите овце, които ги търпят и хрантутят, но явно настъпва момента на проглеждане.
48
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Абе аз да ви попитам всичките "капацитети" тука, ако утре някой реши да си спретне референдум за присъединяване на Кърджали към Турция, каква песен ще запеете?
47
0
 
1
 
! Отговори
Фактите преди 6 години
Преди година - Брекзит, сега - разпад на Испания ... скоро никой няма да иска да плаща за сладкия и безгрижен живот на брюкселските измислени бюрократи. ЕС се е превърнал в напълно излишна и ретроградна бюрократична пасмина занимаваща се с размера и цвета на краставиците и отдалечена на светлинни години от реалните проблеми на хората в този изкуствен съюз.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз да попитам, как така се призна за 24 часа Косово, като по Конституция това си е сръбска територия? Сега за Каталуния се вадят води от десет кладенеца да се покаже колко вреден и незаконен е референдумът за независимост. Нещо този ЕС не е много наясно със себе си и комай няма да го бъде след някоя и друга година.
45
0
 
2
 
! Отговори
Различен аршин преди 6 години
Независимо Косово - МОЖЕ (защо? - така е правилно според ЕС и САЩ)Независим Крим - НЕ МОЖЕ (защо? - така е правилно според ЕС и САЩ)Независим Кюрдистан - ТОКУ МОЖЕ, ТОКУ НЕ МОЖЕ (защо? - така е според Турция, Русия, САЩ и ЕС)Е ... как да се вярва на такива когато се пита дали може или не може да има независима Каталуния.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ги признаем, както признахме Македония и Косово
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана едно ГОЛЯМО НИЩО!Вчера бяха аслани, днес са по.рани!Първа кметицата на Барселона Ада Колау зави жално - Едностранно обявяване на независимост не е на дневен ред!След нея и останалите наперени вчера сепаратисти ще запеят друга песен!
42
0
 
0
 
! Отговори
Хайдеее преди 6 години
Както върви ЕС няма бъдеще.Мисля че ЕС ще се разпадне до 5 години.СССР се разпадна за 24 часа и след три минути фалира и България.Историята ще се повтори.Вечна дружба няма,всеки си гледа интереса.
41
0
 
11
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Нашата преса отбелязва сравнително бегло този референдум.Във тон по принцип със почти цялата официална западна преса.Около референдума в Крим иначе ореваха небето.Тука говорят за сделки неясни дийствия за предпазливи ходове и тн.Научен е урока по ЛИЦЕМЕРИЕ прекрасно.
40
5
 
15
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Как така най-мързеливите дават 19% от БВП на цяла Испания ??Запознайте се задълбочено с историята на Испания и ЗАМЪЛЧЕТЕ !Първосигналните "за" и "против" не са уместни! Факт е, че преди десетина години Мадрид направи ревизия на Каталунското правителство. Оказа се 1/ отчисленията за Мадрид са занижени 2/ доказа се корупция и разхищения на Барцелона!!! Естествено да крадеш безконтролно е много по-хубаво ! Само Югославия се раздели на 6 /шест/ държавици! СССР - на 14, ЧССР - на две.....
39
6
 
18
 
! Отговори
Така е преди 6 години
До *** 52 И ти не си рабрал че референдумито винаги водят до лош край.Справка ОК.Било гласът на народа..Не това е гласът на по глупавите хора от народа.
38
9
 
23
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Тези *** все по настойчиво се опитват да си убият туризма.. едно от малкото пера от които черпят доходи. Изгонете си туристите и ще се върнете обратно на село където ви е мястото мързеливи и прости испанци.
37
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото стана с кюрдистан - едно голямо НИЩО !
36
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те каталуните само като им извадят футболния клуббБарселона от евеопейските турнири и щв запеят друга песен
35
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на каталунците. Достоен народ.Смели хора. Дано борбата им се увенчава с успех.Иначе испанците са долно племе. Живял съм 3 години във Валехо и трудно ги издържа.
34
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напук на зорошоидите и троловете им, един ден Каталуня ще бъде свободна република.
33
7
 
44
 
! Отговори
До,не казвам какъв с преди 6 години
Две големи простотии видях. Че били като голямо село по зле от нас преди влизането им в Европа, и другата че били мързеливи и все се оплаквали. Живея в провинцията на Жирона от много години, и в Испания от повече от 20. Имам алергия от родните ни капацитети като теб, които на първата година вече всичко им е ясно. Обясни ми колко каталунци познаваш? Историята им, културата, географията, манталитета,икономиката, техният език....Аман от родни брилянтни умове!
32
3
 
2
 
! Отговори
Бе ти като гледам преди 6 години
До Анонимен 33Говориш си просто ей тъй... чул за ламята, и помислил, че вече й преброил люспите !
31
10
 
28
 
! Отговори
Не казвам какъв си преди 6 години
До Анонимен 40Вярно е една от най-богатите области, но именно благодарение на това, че е част от Испания, а пък че хранела някакви търтеи, това просто го забрави - познавам хора от другите области, и повечето от тях са много по-работливи от каталунците, които най-вече обичат да плямпат, да се пъчат, и да се оплакват за всяка дреболия като капризни деца ! Допреди влизането на Испания в ЕС, Каталуния е била едно голямо село, по-изостанало от нас. Недей да говориш глупости без да знаеш !
30
2
 
18
 
! Отговори
Да преди 6 години
Тия са инати като магарета, не случайно и символът им е такъв !