Работим с година повече и пак сме лентяите в ЕС за... пенсия

На предпоследно място сме по продължителност на трудовия живот
29 сеп 2017 08:52, Петя Славова
60
Работим с година повече и пак сме лентяите в ЕС за... пенсия
Снимка: архив, Булфото

България е на предпоследно място по продължителност на трудовия живот в Европейския съюз, въпреки че сега работим с година повече за пенсия спрямо десетилетие по-рано.

Средно гражданите на ЕС работят 35 години и половина. В България – с близо четири години по-малко, сочат данните на Евростат. Единствено в Италия се работи по-кратко, отколкото у нас.

Швеция е на другия полюс – там се работи над 41 години.

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба, цитирани от bTV.

Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30,7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32,1 години трудов живот.

Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция – 32,3 години. Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда.

Средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35,4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30,7 години при 32,1 години сега.

Стажът и възрастта за пенсия у нас също обаче растат плавно, като тенденцията е по-бързо да се увеличават активните години за жените. Те са нараснали със средно с две години и пет месеца за десетилетие.

У нас жените работят средно 30 години, а мъжете – 33. По план през 2037 г. у нас и мъжете, и жените трябва да се пенсионират на 65 години, съответно с 40 и 37 години стаж.

Според експертите, за да издържи системата, не е изключено изискванията да продължат да растат и след това.

60% от българските пенсионери продължават да работят, независимо от категорията, в която са се пенсионирали, сочат пък данните на националната статистика .


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 74.5 г средна продължителност на живота България е на 33-то място от 38-те страни в Европа и на 81-во място в света.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Средно гражданите на ЕС работят 35 години и половина. В България – с близо четири години по-малко, сочат данните на Евростат."

И живеят 5-7 г по-малко пак по същата статистика.
47
0
 
10
 
! Отговори
Партизанката преди 1 година
Кой е лянтяй? Че бачкаме за стотинки цял живот ли?... Искам да видя европейците да бачкат за същите пари... да ,същите европейци, които живеят на наш гръб и цоцат от нас, твърдейки, че е обратното...
46
1
 
2
 
! Отговори
Тарикат преди 1 година
Какви са хватките, за да се изкараш луд за пенсия?
45
1
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Ма стига бе! Как ще се пенсионирам толкова рано? За мен животът тепърва започва!
Отсега си глася сметки да взимам дългосрочни кредити, няма да мисля за пенсия поне 10 години, че защо не и повече?
Може ли да ни пенсионират толкова млади, кажете ни? Да не би да съм генерал-лейтенант от авиацията?
44
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Говори се за средна продължителност на трудовия стаж - в малко страни има 1 и 2 категория труд, та оттам идва намаления трудовия стаж у нас.
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от лентяи . С перодръжката е от лесно по лесно, да пишеш дивотии и глупости . Лентяите са в СМРАД. Журнолюги ги зоват .
42
0
 
13
 
! Отговори
дедо иван преди 1 година
пенсионната система е фалирала отдавна, така че не наливайте осигуровки в нея, а по-добре спестявайте за старини
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек ,блъскаите до умирачка .За какво са ви пенсии,? Нали сте трета категория хора в демократичната Европа . Какви са работачи не знам ,ама като изгори една крушка премигват на парцали и се чудят как да я сменят .
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам за решаване проблема с пенсионерите, който достигне възрастта за пенсия да бъде глобяван 100 000лв.Така де, помните ли едно старо заглавие от наш вестник-"Алчни пенсионери изпълзяха на припек". Уважението към старите хора е един от най-съществените признаци за цивилизация на една нация. Според този принцип България е варварска държава.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в момента печеля добре и се осигурявам на максималния осигурителен праг - 2600 лв или месечно заделям по близо 700 лева за осигуровките ми и така ако съм жив и здрав трябва още тридесет години или общо трябва да платя на държава 252 хилади лева(без да смятам платените до момента и без да смятам и данъка на доходите). И на 65 години какво ли ще ми дадат? Най много да пукна в някоя линейка, докато се чудят в коя болница да ме пратят, докато през това време шведите шамарят лекари в спешното
38
0
 
22
 
! Отговори
Бивш студент преди 1 година
Защо в статията не пише каква е средната продължителност на живота в България съпоставено с другите европейски страни...
37
3
 
31
 
! Отговори
mrJ преди 1 година
Изключително нагла статия, излиза че сме най-големите мързеливци, така ли. Е майка ми се пенсионира като учителка с мизерна пенсия и от няма на къде започна на стари години работа като чистачка в дискотека, от няма на къде и много други "мързеливи" нейни колежки, от няма на къде вместо да си починат на старини работят унизителна и изморителна работа за човек с образование.Междувременно "работливите" и германски колеги пенсионери си се чудят по какви екскурзии да си харчат пенсиите.
36
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италианците, българите и гърците.....
ясно как се бачка, на нашият климат бате, хапване, пийване и кръчме ни дай, няма какво да се лъжем, не сме по работата, Южна нация какво искате, северняците като искат да си бачкат до 50г стаж.
35
1
 
45
 
! Отговори
n преди 1 година
Е и защо 60% пенсионери работят Защото с 200 лв, неможеш да подържаш живота си. само лекарствата са над 100 лв, а останалото - вода ток и т.н. Тези статии се пишат от хора които лапат по 2 3 бона и нямат житейски проблеми, сързани с оцеляване. Старите хора си мислят в кой соц дом да се вредят а тия мишки на кой курорт в чужбина... Това е наглост и безочие. Да не говорим са осигуровки , условия на труд, болници и т.н . Защо свряват с Германия , няма място за сравнение в нито 1 област на живота
34
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35

А в Германия платения годишен отпуск е 30 дни. Като включим и 10-ината раб. дни, които са им някакви празници, се получават ДВА месеца в годината

Аз работя в голяма немска фирма и при нас белите господари си правят устата да намаляват отпуската от 20 дни защото много подобрили условията на труд.Швабите са уникални наглеци!
33
3
 
15
 
! Отговори
аььааьаььа преди 1 година
Аз се пенсионирах на 15, когато започнах да работя и не ме интресува пенсията. Всичко което ми го взимат без да питат го водя за ддс. Човек работи до гроб, въпроса е какво работи, дали е роб или е господар. Инвестирайте мъдро.
32
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Men

А в Германия платения годишен отпуск е 30 дни. Като включим и 10-ината раб. дни, които са им някакви празници, се получават ДВА месеца в годината, в които просто не ходят на работа, а получават заплати.
Да не говорим, как всичко е направено така, че хората спокойно да си бачкат.
31
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таккаааа, а някой сети ли се да сравнява продължителността на живот? НЕ! А условията на труд и заплащането? НЕ! А изключили от статистиката едно малцинство, което по правило не работи? НЕ! Е, тогава да ви... и статистиката!
Големи са експерти да ми обясняват как било в Германия, ама не се сещат, че германците и месец няма да изкарат при нашите условия.
30
0
 
32
 
! Отговори
зидар преди 1 година
До Blackradio

А в БГ има ли зидоро-мазачи на 70? Гарантирам ти, че и на 60 г. няма такива. На около 50 може да има тук-таме някой останал, който да работи частно с 2 общака, които да му бъркат хоросана и да му подават тухлите, а той само с нивелира да ги намества. Това е! Тая работа не е за възрастни хора. Тежка е много. Оставаш без кръст и ръце. Не познавам човек да е работил повече от 20 г. зидаро-мазач. Всички в един момент стават фаянсаджии или слагат гипсокартон,че е по-леко.