Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Рени, наистина смърди от болшевишкото присъствие. Виж, Тото е друга работа. Направо ухае.
76
15
 
15
 
! Отговори
Рени преди 6 години
Много силно болшевишко присъствие се усеща тук. Направо смърди.
75
11
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Това е "демокрацията" на Запада !Уж имаш право на избор, но какво и кого да избираш ти определят те.Свобода за Каталуния !
74
8
 
22
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Ало испанци мина ви времето на колониално робство. Неможете насила да държите Каталуния като ваша колония. Каталунците не ви искат...
73
12
 
8
 
! Отговори
Тото до хейтърите преди 6 години
Опитвам се да ви отворя очите, но явно не успявам. В щатите казват- "можеш да закараш коня до реката но не можеш да го накараш да пие". Който има поне малко в главата си, ще ме разбере.
72
9
 
5
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Поне не използвай ника ми ***
71
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Испания стигне до война с брюкселските подстрекатели (Франция и Германия най- вече) заминавам да се бия за Испания. Омръзна ми от мизериите и извращенията на френско-немските ***!
70
10
 
6
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Айде почна се.
69
5
 
3
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Трудно се изкарват $ 100 000 на година с миене на ***, така че ще трябва малко да си покачиш мнението за мен. И не харесвам бърбън, предпочитам. Gray goose.
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хора с под 120 IQ, ме трябва да позволява имат право на глас и изявления по медиите.
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано стане война, че е крайно време да има войни Ив истинските държави, не смао арабските !
66
9
 
11
 
! Отговори
Тото преди 6 години
В щатите съм от почти 20 години. Никога не съм чул за българка която да мие тоалетни, да проституира или каквото и там да им приписвате. Не забравяйте че тук говорим за българки, а не за ромки с Бг паспорти.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Конфликт в Испания, би се отразил положително на българския туризъм.
64
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не знам дали рускините дават мило и драго да отидат в щатите, но българите дават мило и драго да мият смрадливте кeнeфи на цветнокожите в САЩ а българки висшистки проституират в западна Европа за да си хранят децат и безработните семейства.
63
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тинейджърите в САЩ прибягват до проституция, тъй като не могат да си позволят да си купят храна. Това става ясно от изследване, което показва ширещ се глад в най-богатата страна в света, пише "Гардиън".
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
путин ще сбърка с Испания. Тези да хитри и не си поплюват. Що руски мафиотчета изгоряха в Малага.... Тези рубли, които ги наля за да разцепи Испания ще му струват плешивата главня.
61
12
 
7
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Явно трудно включваш, идеята ми беше, защо рускините не си стоят в русия, а дават мило и драго да дойдат в щатите и да се оженят за някой смрадлив ***. След това цялата им рода се замъква натам като ромски катун. А за мойте приключения не се притеснявай, бил съм и с китайки, филипинки, тайванки, колумбийки, афроамериканки и тн. А забравих и с рускиня, молеше ме да и намеря някой старец да се омъжи за него. Голямо падение.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
mi Balgarkite ne sa li
59
6
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Това което юдеите в Америка и Раша се опитват да направят или ще се провали с кръм и трясък или ще успее само временно. Ние ги създадохме като нации и ние ще бъдем техния палач рано или късно. Не ми говори за плана на някъф азиато-юдей който е от 100 години и нищо не значи. Национализма е жив и силен в Европа за първи път от десетилетия. Лошто е че продажна *** като каталунците използват този национализъм не да заздравят ЕС а да го разрушат под заповедите на юдеите в Америка и Раша
58
3
 
10
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
"ИСКРАТА ПЛАМНА В КАТАЛУНИЯ, НО СТИХИЯТА ЩЕ ЗАЛЕЕ ЦЯЛА ЕВРОПА"И изобщо капитализмът загнива ли, загнива, верицата му!