Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния

Референдумът може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения
30 сеп 2017 21:21, Петя Славова
156
Европа – тревожна, но мълчалива за бъдещето на Каталуния
Снимка: БТА

Европа следи внимателно и с тревога случващото се около референдума за независимост на Каталуния, но запазва мълчание. Ако има висока избирателна активност на утрешния референдум и надделеят отговорите в подкрепа на отделянето от Испания, това може да окуражи други европейски региони с отцепнически настроения, отбелязва Асошиейтед прес.

Още по темата

Зараждането на сепаратистка тенденция на континента би създало нови проблеми за ЕС.
Шотландия, белгийският регион Фландрия и намиращите се под датско владение Фарьорски острови са само някои от местата, където има движения за независимост, пише БТА.

Макар зад кулисите да има напрежение, повечето европейски лидери избягват да се изказват публично по въпроса за Каталуния. Те не са склонни да подкрепят нито каталунските сепаратисти, които отказват да изпълнят испанските законови разпореждания, нито твърдите действия на испанския премиер Мариано Рахой за осуетяване на гласуването.

Мълчанието на ЕС е особено крещящо, имайки предвид, че каталунските власти се обърнаха директно към съюза с молба да посредничи в спора им с Мадрид, отбелязва Асошиейтед прес.

Шотландската лидерка Никола Стърджън, която е начело на Шотландската национална партия, сдържано, но достатъчно ясно даде да се разбере, че подкрепя каталунския референдум. Тя заяви, че позицията на Мадрид срещу даването на независимост на Каталуния е "легитимна", но миналата седмица каза пред депутати: "Правото на самоопределение е важен международен принцип и аз много се надявам, че той ще бъде спазван в Каталуния, както и навсякъде другаде".

В белгийската провинция Фландрия сепаратистки настроени политици виждат надежда в утрешното гласуване и подкрепят аргументите на богатата Каталуния, която казва, че всъщност субсидира по-бедните испански региони.
Италианската крайнодясна Северна лига, която е за по-голяма автономия на богатите области Ломбардия и Венето, се обяви против неотдавнашните арести на каталунски лидери, извършени по нареждане на централното испанско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари