Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
132 Дори и да поръчаш такси от летището, помпичките пак работят. Висш чиновник на ЕС показа квитанцията по Новините. Не е лукс да си чиновник в ЕС и да ползваш такси, проблемът е че лъжат. Ясно е, че можеш да ползваш метро за 1.60. Освен това хората няма как да знаят да си поръчат такси от вътре, излизаш каращи бавно таксита, качваш се и нали си чужденец имаш пари значи.
162
1
 
5
 
! Отговори
Марешки преди 1 година
Ех, какъв късмет ще имам ако дойде тази агенция по лекарствата
в България !
Ще имам възможността да "облепя" цялата и сграда с
напечатани от мен листовки с цените на горивата продаващи се
на моята бензиностанция в столицата !
161
0
 
6
 
! Отговори
... преди 1 година
В европейската столица, където билета в гр. транспорт се валидира чрез...продупчване и киселото мляко се разрежда с вода... шок и ужас!
160
0
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Ами и аз бих напуснал ако ме накарат да се преместя от Лондон в София...детето ми да ходи на училище в София, и жена ми да си търси работа в София. Егати ужасното предложение!
159
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да получи никаква агенция,
нито за лекарства, нито за нещо
друго. Съвсем ясно им се казва
за корупцията, която изкуствено
се поддържа за да може разбойническата
партия герб да властва и да краде
едновременно.
158
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисоф трябва по-бързо да
хвърли оставката - колкото повече
се размотава толкова по-зле за него
и за обществото. За националното си
предателство ще отговаря в съд.
Благодарение на него Турция се сдоби
с Турски поток, а България загуби
Южен поток. Това го каза съвсем ясно
и Путин. Вашият скъп премиер на заплата
от българския бюджет работи за турските
национални интереси.
157
2
 
11
 
! Отговори
анонимен59 преди 1 година
просто всички ние по отделно... и като народ.. сме си смотани.Няма за какво да плюете,ама то гърците,после турците,после руснаците,сега пък американците....еииииййй... ами то :НА КАЛПАВАТА РАКЕТА И КОСМОСЪТ И Е КРИВ...
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунизмът след като се изчисти
от няколкото си основни грешки
в теорията и практиката и се оптимизира
е бъдещата система на света. Какво мислят
българските свалигащници и брюкселските
заспали чиновници не играе никаква роля.
155
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Боко му взеха паричкитре из под носа ;)-
Не може европейски пари да се харчат в България. Освен ако не са на кредит с лихва ;)
Ще му уври главата, че трябваше да пусне Южен Поток И Белене, ама ще е късно.
154
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми да бяха пратили 1 тон суджук на европейците ,можеше и да стане работата ама... на
153
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кой ще си направи труда да ги напише тези подробности . По-лесно е да чоплиш семки в работно време и да коментираш кой какво направил във Вип Брадър ,естествено срещу не малко пари
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубавеа работа ,ама българска. Цялата ни работа такава
151
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Прочетох и статията, за да не изоставам. Прави впечетление многократното повтаряне на - европейски учереждения, европейски служители, европейски агенции, - сякаш те не са еврейска колония като нас!
150
1
 
8
 
! Отговори
муспи преди 1 година
България поздравява всички евреи с празника Льок Киппур! Льок льок лилильок, льок лилильок ...!
149
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На България може да бъде поверена единствено комисията по премахването на санкциите срещу Русия. Имаме предостатъчно специалисти за тази комисия.
148
0
 
18
 
! Отговори
Miko преди 1 година
Бая неща са забравили да напишат :)))охх майкоо Българиооо ....Няма да стане по шмекерската не го ли разБрахте!!
147
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно. От статията ясно проличава интелектуалната немощ на правителството.
Липсата на съответна подготовка води до крещяща некомпетентност на "калинките" на Боко, а оттук - и качеството на предложението. И както винаги, всичко се прави в последния момент. Мисля, че в Европейската Комисия ПЪРВО са се изсмяли на офертата, и чак СЛЕД ТОВА са написали сериозен анализ.
146
0
 
21
 
! Отговори
Стига бе! преди 1 година
Преподавателите от Американския Университет в Благоевград, не се оплакват от ДИСКРИМИНАЦИЯ! Тия от ЕМА, много нежни! Това не може да е причината.
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сгaн и нищо повече ...
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА НИ БИЛА СЛАБА,НЕ Е ЗА ЧУДЕНЕ.общо известно е че в държавната ни администрация е бъкано с връзка ри братовчеди племенници и други. Не професионализма и липсата на интелект при тях е очевидна, на какво да се надяваме.И все пак София не Могадишу. Преекспонирането на нашите недостатъци е видно. ПРОСТО ТЪРСИ СЕ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. ЩЕ ГО ПРЕЖИВЕЕМЕ И ТОВА,РЕВАНША Е БЛИЗЪК.