От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!

Лидерът на регионалното правителство говори пред хиляди
30 сеп 2017 08:56, Петя Славова
131
От Барселона: Каталуния победи в борбата за суверинет!
Снимка: БТА

Жителите на Каталуния вече са победили в борбата си за самоопределение, суверенитет и достойнство и от понеделник ще започнат пътя към нов живот, заяви лидерът на регионалното правителство Карлес Пучдемон снощи на многохиляден митинг в Барселона.

"Ние вече победихме, надвихме страха, лъжата и заплахите, преодоляхме натиска на държавата, която не искаше да стигнем толкова далеч", каза Пучдемон, цитиран от ТАСС. Той призова всички каталунци да излязат и да гласуват в неделя.

Митингът край Магическия фонтан на хълма Монтжуик в завърши агитационната кампания за референдума, който ще се състои на 1 октомври. По оценка на организаторите в него са участвали близо 100 000 души. Днес в Каталуния е "ден за размисъл", когато агитацията преди плебисцита се прекратява. Сред участниците имаше представители на всички поколения.

Мнозина бяха облечени във фланелки или наметнати с флагове с думата "Si" " - Да" на каталунски, лозунг на кампанията за независимост. Площадът беше залят от стотици жълто-червени каталунски знамена. Митингът имаше празничен характер - над два часа продължи музикален концерт на местни звезди.

Завърши го известният Луис Ляк с песента си "Естака" /Стълб/, написана през 1968 година и станала един от символите на съпротивата срещу диктатурата на Франко.

Преди това на голям екран беше пуснат видеозапис на откъс от негов концерт в Барселона през 1976 година, когато той изпълнява същата песен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барцелонеца кюрд Хр. Стойков ся ще си гори бг паспорта или ще се мазни
66
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не на разцеплението ! Очаквам утре армията и полицията да си свърши работата.
65
3
 
10
 
! Отговори
Helleborus до 74 преди 6 години
За благата, имах предвид ресурсите, които са в земята. Всяко живо същество се храни от природата около себе си, тя му принадлежи, макар да не си я слага в джоба и да си я отнесе у дома, но има право да участва в кръговрата на живота. Така имах предвид, че народите си имат местообиталища и ресурси, с които да търгуват и да се обогатяват, никой не е оставен без нищо. Дори земята да е пустиня, ето, има петрол или руда или злато. Лошото е, че днес тези ресурси не се счита, че принадлежат на местните
64
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния и Барцелона като върнат 400 милиарда евро на Испания, толкова, колкото са яли от нея за последните 40 години, тогава евентуално могат да си помислят за независимост
63
2
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
72 Нямам идея накъде биеш с въпроса за "великите" сили. Колонизирането на света е богоугоден процес, когато носиш просвещение. Защото то исторически идва чрез определени родове, да кажем, че е като занаят, традиция, предаваща се от човек на човек. По-развитите народи са били разпознавани като добра култура от местните, която ще им излекува недъзите. В последствие надделяват икономическите интереси и на мястото на просветителите се намърдват грабители, които смучат ресурси, вместо да просвещават.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HelleborusИ се уточни, за кое говориш другия път, хеллеборус ...
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HelleborusГовориш, все едно има някаква администрация, която е над всичко останало и разпределя благата....
60
2
 
10
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
хахаха, всеки може да си пролива кръвта където си иска, тук говорим за родна земя, не за бойни полета. То е като местообитанията на живите същества в природата, всяко си има ниша. И има право на своята ниша и екосистема, където се е появило и е било населено от древността. Биолозите ще ти обяснят как се опазват видовете, като се опази средата им непокътната. Ако там се появят нови видове, заглушават старите, които изчезват. Същото е с хората, на всеки народ е дадено място под слънцето и блага.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Helleborus А ,,ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ,, ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ ?
58
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААТоест ако хвана една пушка и те застрелям, даже и да е във Канада, това си става моя земя :) ... Евала и логика !
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Европа и трябва референдум, за отцепване от ФАЩ! Единствено и само, изгонването на ФАЩ от цивилизована Европа, може да доведе до просперитет на европейските народи!!!Докато ФАЩ са в Европа - няма да има Свобода за никой!
56
1
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Съвременната политика не прекроява света по този закон, тя дава права на новодошлите малцинства. Които са били гостоприемно приети, но когато се поразраснат и започнат да преобладават, дава им се право да се самоопределят. По този начин се създадоха ислямските държави в Европа и се отне територия на старите народи. Напълно логично е хората да са против миграцията, днес си сириец мигрант, утре се самоопределяш. Миграцията дава ефектите на една война, поробва територии културно и ги отцепва.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен57 DNES LAKOMITE KOMUNISTI , GERB SE ZOVAT .
54
4
 
9
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Точно заради този древен закон и неотменимото право върху родната земя се правят толкова злоупотреби с историята и заради него Византия настоява траките на Аспарух да се считат като варварски народ, дошъл на гръцка земя току що. Заради тази измама "великите" сили всеки път отрязват от нашите територии, след всеки военен конфликт. Защото се казва, този варварски народ, дошъл от не знам къде не е местен и е опасно силен. А траките дават цивилизацията на Европа и генетичния й фонд в голяма степен.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЖОРДЖ ОРУЕЛ - ,,ПОЧИТ КЪМ КАТАЛУНИЯ,,Ако не е цензурирана от демократите и се прочете ,всичко ще стане ясно ,как и защо Каталуния иска независимост .
52
1
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Според този закон именно, поробени народи, поробени дори за петстотин години, почти изчезнали и заличени, са уважавани, когато се борят за родната си земя. Защото се приема, че народът нашественик също си има родна земя, където да бъде изтласкан обратно, от където е тръгнал. И когато днес говорим за референдуми за независимост, основното трябва да е това, да не го поискат именно нашествениците и новодошлите малцинства. Това е критерия, това родната ти земя ли е или не! Ако ти е родна, бори се.
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя шефа на бунтовниците е казал че още на другия ден след референдума щели да обявят независимост. става весело
50
2
 
8
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Когато пиша това, обикновено ме банват, но ако коментарът ми оцелее, ще споделя това. Древното римско право, което стъпва на още по-древно от него, се позовава на един универсален закон. Нарича се право на родна земя. Хората, които са най-най-коренното население на една земя, имат божественото право да воюват за нея. Аспарух се позовава на това, когато изхвърля имперските сили от древна тракийска земя. Суб гени суб соли, т.е., земята ти принадлежи ако си една кръв с местните и като родна земя.
49
1
 
12
 
! Отговори
IT Pro преди 6 години
Сетете се за Косово - с най-голямата американска база в Европа.
48
13
 
1
 
! Отговори
PLOVDIV4ANIN преди 6 години
PO DOBRE E DA SME 4AST OT TURCIQ OTKOLKOTO 4AST OT VE4NO MIZERUVA6TA BALGARIQ UPRAVLQVANA OT GRUPA MAFIOTI. NE SME DLAJNI DA TARPIM GANYOVSKIQ BA6IBOZUK