Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
1
 
4
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Софтуера автоматично цензурира имената на някои животни и думи с многофункционално значение, като например: **** ****" ***, **** и така нататък
235
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес .бг, какво нецензурно има в израза " *** повторно на вратата", че слагате звездички?
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гражданската война *** повторно на вратата...
233
2
 
17
 
! Отговори
Партизанката преди 6 години
Бързо, Сащ и Нато! Нарушават се правата на човека в Барселона! Бързо, започвайте да бомбите Мадрид!
232
2
 
14
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Сръбската държава е основана точно в областа Косово Поле, там не е имало *** наричашти себе си шиптъри нито албански ***, те започват да се роят след 1947 год. И от 2000-3000 *** до 1998 г. стават около 2 милиона ***. Такава е популацията на вредните инсекти.
231
2
 
27
 
! Отговори
Cortez преди 6 години
Къде е Испанският *** Хавиер Солана, бившият шеф на НАТО които предвождаше коалицията за да разцепи Сърбия и да даде независимост на Косово и ни убеждаваше че всички имат това право, кеф ми е сега и гледам сеира...
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
286 -хи-хи-хи Куманите, руси гиганти с вид на шведи и на коне, формират българската конница на Втората империя. След Борис и покръстването, ние нямаме конница, затова губим толкова леко от руснаци и гърци. Шишман са на 80% кумани. Голяма тумба идва тука след падането на Киев и Иван Асен II ги отбива на югозапад. Тия момчета разбиват рицарите на Балдуин. Особено се ценели мацките - синеоки и мно-о-ого дългокраки. И днес е така! В Косово са 40%, но ги има и у нас, Сърбия, Македония и Словения.
229
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария, малцинствената политика е измислена от Коминтерна, защото изисква в относително малки пространства, съюз на братски народи. Така например бяха създадени македонци и молдовяни. Някъде проработи, някъде не. За нас бяха приготвени още граовски, шопски, торлашки, тракийски, мизийски, каракачански и помашки нации. После духът от бутилката беше пуснат. В ЕС е и проблем и не е проблем, защото тя се управлява от бившите комунисти. Само българските комунисти си мислят още, че това е Русия.
228
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаете ли, колко реферати и докторати има написано от сръбските научници, само и само да го обяснят името Гниляне. Щото в сръбски дума "гнил", няма! Накрая измислиха някакъв дедо Джиле, прав сърбин, който го основал града. Еми шптрите се съгласиха и сега вече не се казва Гниляне, а Джилян. Ама комунист-интернационалист-***, де да ги знае тия работи?
227
13
 
8
 
! Отговори
Мария преди 6 години
ТОВА В ИСПАНИЯ Е НЕУМЕСТНО. НЕ МОЖЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА ДЪРЖАВИТЕ ДА ВЪРВЯТ КЪМ ОБЕДИНЕНИЕ,А КАТАЛОНЦИТЕ ДА РЕШАТ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВА ЧАСТ ОТ КОЯТО СА 6 В. НА КАКВО ОСНОВАНИЕ? ТОВА ЧЕ ОБЛАСТА ИКОНОМИЧЕСКИ Е ПО ДОБРЕ И СЕ НАЛАГА ДА ПОДПОМАГА ОСТАНАЛИТЕ ПО БЕДНИ ЧАСТИЦИ ОТ СТРАНАТА НЕ Е ОСНОВАНИЕ ,А ЕГОИЗЪМ И НАРЦИСИЗЪМ. НАВСЯКЪДЕ В ПОЧТИ ВСЯКА ДЪРЖАВА СЪЩЕСТВУВА ТОЗИ ПРОБЛЕМ ,НО НЕ Е ПРИЧИНА ЗА РАЗПАДА И.НИМА СЕГА ПО БЕБОИТЕ СТРАНИ ОТ ЕСЕНТА НЕ РАЗЧИТАТ НА ПО БОГАТИТЕ И В ТОВА НЯМА Н
226
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбскимекерета, бъкат в Днесбегета.
225
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово беше автономен дял от Югославия. Преди това е окупиран от Сърбия дял на България. Така седи в документите на Турската империя и дори в сръбските писания преди Руско-турската. Населението там се води български мюсулмани, които и говореха български, а не турци. Турци ги направиха сърбите, после изгониха част от тях и накрая заселиха всичко с шиптри, като по-малкото зло. Мръднете си задниците и ако отидете до Косово, има поне 3 фолклорни телевизии. Просто абсолютен шопски фолклор във всичко!
224
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В КАТАЛУНИЯ ПОЛИЦИЯ И НАЦИОНАЛНАТА ГВАРДИЯ ПРЕБИВАТ И СТРЕЛЯТ С ГУМЕНИ КУРШУМИ ПО ОБИКНОВЕНИ ХОРА РЕШИЛИ ДА СИ КАЖАТ МНЕНИЕТО НА РЕФЕРЕНДУМ,В СЪЩОТО ВРЕМЕ В ГЕРМАНИЯ РАЗРЕШАВАТ НА СОДОМИТИ ДА СИ ОСИНОВЯВАЛИ ДЕЦА,УПРАВЛЯВАЩИЯ АНТИ ХРИСТИЯНСКИ И ЦИОНИСТКИ ЕЛИТ ПЛАНОМЕРНО ПЪЛНИ БЯЛА ЕВРОПА С ТЪмНОКОЖИ МЮСЛИТЕ И ЗА КАПАК НА ВСИЧКО ДНЕС НА ГАРАТА В МАРСИЛИЯ ОЗВЕРЯЛ ИСЛЯМИСТ КРЕЩЕЙКИ АЛАХ АКБАР ЗАКЛА И УБИ ДВАМА ДУШИ С НОЖ.ТЕ В ТАКАВА ЕС НИ НАВРЯХА ДА ЖИВЕЕМ ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ БЕЗ ДА ПИТАТ НАРОДА
223
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са авгано-чеченците на Европа! Подпалиха не знам колко войни и искат още. Та и тука на Днес.бг.
222
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле, колко сръбски *** на тоя форум! Да не са "бугаризирани македонци со пастоши"!
221
2
 
3
 
! Отговори
\../ METAL \../ преди 6 години
Ей това е да умреш, като пълен м,алоумник. Някакви референдуми, конституции, националности и тн..... Бог ти е дал един живот да го изживееш като нормален човек.....
220
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рок енд ролкакво сравняваш с Косово бе, цялата Югославия беше една измислена държава създадена през 1945 година, да не в Каталуния някой да е правил етническо прочистване като в Косово или да им е отнел автономията, както направи Милошвеич
219
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чакаме намесата на американската демокрация!!
218
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
еее, Косово бе признато, демократично и бързо!че почти от всички държави, какъв е тук проблема?защо за едни може , а за други не?това е голямата европейска демокрация
217
0
 
7
 
! Отговори
ккк преди 6 години
хора много ви се моля подправете си това въвеждане на коментарите бе. Какъв е тоя лимит от 500 символа, та това едва стига за 2 изречения, вие в коя година живеете 1995? Знам че периодично журналистите ви отнасят пcувни и яки pугатни но това няма да спре никой с ограничените символи. 5 реда, повече от това смятате че не е нормално да се отговаря под статиите ви? Мисля че сте единствения сайт с подобни ограничения, излагацията ви както винаги е пълна, безсрамници.