Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
15
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 6 години
*** *** какво ти казаха от Долно Веле да напишеш за погрома в Каталуня??????Излезе ,че комунизма се указа по демократичен строй , след като най-цивилизовано без насилие,жандармерия и гумени патрони се отказа от господството си и народите цопнаха в евроатлантическата помийна яма!!!!
215
0
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Четох някои от коментарите и изглежда всички (или поне повечето) не са чели за историята на Испания. Каталуния наистина е част от Испания когато тя е обявена за държава но до тогава областта си е била отделно "царство" като Арагон и Кастилия. Те заедно с още няколко области са били под обща "корона" но никога не са се смятали за испанци. Освен това те не искат напълно да се отделят а да имат пълна автономия но централната власт не им я дава защото внасят много пари в бюджета.
214
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Catalan Government във Фейсбук е хакната! Рахой към Хага при Милошевич.
213
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 262ти какво искаш да направят бе, някакъв самозабравил се пачанго лъже там хората та да събере повече гласове на следващите избори, шо не влезна в диспут с опонентите само повтаря едно и също, има конституция в държавата, тя трябва да се спазва има си ред, то на тоя дето лъже хората му е пределно ясно какво ще стане, що не излезе да каже честно на хората че при независимост над 1,5 млн души в Испания ще останат без работа
212
1
 
5
 
! Отговори
ганчо преди 6 години
До ОТ ИСПАНИЯПо-голяма простотия не бях чел,че те и сега Шотландия и Ирландия са си отделно,имат си флаг имат си национални отбори.....само че имат договор с кралицата.....стига с тая Русия че смешни почвате да ставате...
211
7
 
13
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
Русия осигурява правото на самоопределяне а в Европа го забраняват
210
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 259След като повечето каталунци са против отцепването, защо испанските власти прилагат сила за спиране на референдума?
209
3
 
10
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
До Анонимен 259 Не само Каталуния ами и целият Ес си заминава и по-добре стига вече тези двойни стандарти от Ес!
208
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация в действие!
207
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам тука тролейбусите от депото в Петербург са се развихрили :) спокойно другаре Каталуния ще си остане в Испания, както е било векове наред, дори и в самата Каталуния повечето хора не подкрепят отцепването щото им е ясно, че цялата икономика ще се срине, тия дето са ужким за някаква независимост са около 35-40 % но просто са по шумни и кресливи, на тях им е ясно че нищо няма да стане, просто търсят провокации с цел да съберат повече подкрепа за следващите регионални избори
206
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния е наказанието на Европа заради Косово. Да се готвят Белгия и Англия.
205
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напред, Каталуния!
204
6
 
6
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
Помнете ми думите до 2 години следва разпад на Македонското село и въобще не бих се трогнал от това албанците са умни хора с висока раждаемост те ще колят македонци като кучета по улиците на Скопие.
203
5
 
5
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
Преди време излезе доклад на ФСБ който даваше прогноза за промените в Европа до 2025 година смайващо Украйна,Испания,Молдова,Беларус,Белгия и още няколко държави бяха с променени разчленени граници на картата Англия също беше без Шотландия и Ирландия просто шок и ужас сега когато гледам новините и разбирам че този доклад не е бил вятър работа..Вече и в Казахстан има военни бази на Сащ добър повод да вкарат руснаците зелените човечета в тази страна и да вземат северните райони.
202
0
 
16
 
! Отговори
Игор Валерянич преди 6 години
юдо-масонския световен ред в действие - ето това са демократичните "ценности" на натрапения ни от САЩ, Европейски Съюзкакто каза Мартин Шулц след Британския референдум - " На стадото не трябва да се разрешава да решава съдбата си"
201
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Довечера , ще ескалира напрежението. Сигурен съм, че и армията ще се намеси.
200
1
 
4
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
До Анонимен 265 Не само Косово цяла Европа трябва да се променят границите и както са били едно време иначе ще има постоянни конфликти виждаме Турция и Русия две силни държави в военно отношение а постоянно атентати и терор защо нима ще станат като бг малки не просто империализма води до реки от кръв факт!
199
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия си заслужаваше съдбата. Бяха превзели доста държави с кръв и окупация. Цената беше малко косово. Да не реват много. Тука става въпрос за опит на банда лапачии да набарат големите пари. Но после ще е тежко когато падне в изолация .
198
7
 
3
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
До Анонимен 259 Брато Казан няма да се отцепи според мен в близко бъдеще ще дадат независимост на Чечения и Дагестан както и на Калининград,който по принцип си е германски но руснаците са хитри и коварни играчи те ще си вземат територии от Украйна и Беларус а много вероятно и от Казахстан Сащ и Русия си бъркат по дупките но на моменти както показва историята си помагат те са великите доминантни сили и разбира се начело с евреите така че приятел не си мисли че това е случайност както и Брекзита
197
0
 
17
 
! Отговори
Вервайте ми преди 6 години
Нема ли сега отнекъде да се появи мадридския крадлив дедо Мони с обещанието да овладее ситуацията за 800 дни. После да гепи неколко декара гора и да се пръждоса на майната си гъззина?