Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошо, Рахой, много лошо.
175
0
 
8
 
! Отговори
:-))) преди 6 години
Ехооооооо, евроатлантиците къъъъъъде сте, нещо днес ви няяяяма.Къде сте да ми коментирате ХУБАВОТО НАСИЛИЕ НА ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ, ТИЯ ДЕТО ПАЗЯТ, КАК БЕШЕ "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ".МАААЛЕ ДОБРЕ, ЧЕ ТОВА НЕ Е ТУК, ЧЕ АКО БЕШЕ НАШАТА ПОЛИЦИЯ КАКЪВ РЕВ ЩЕШЕ ДА НАСТАНЕ, ЧЕ ИМА БИТ, ЧЕ СЕ ПОТЪПКВАТ "ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ", АМА ТОВА Е ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ, ТЯ БИЕ ЗА ДОБРО, ПОРАДИ ХУМАННИ ПРИЧИНИ.
174
0
 
10
 
! Отговори
Юда преди 6 години
Еманюел Макрон е възпитаник на банка Ротшилд. Ричард Калерги пише, че един ден в Европа трябва да има смесена раса, а аристократите й да са евреи. Днес има награда Калерги, чиито носители са Меркел, Ромпой, Шулц... Моника Люински беше еврейка. В Бг - Луканов, Кунева. Михайлова, Царя, Паси, Велчев, Станишев, Калфин, Пирински, Божков, Филип Димитров, Софиянски - ЕВРЕИ. Разучете около себе си, проверете фактите!!! Убедете се сами за себе си! Евреите са световна болест.
173
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв каталунски народ бе, това са испанци и,част са от Испания от векове, тука не иде реч за някаква измислена държава като Югославия или Русия, която държи в робство дестеки народи, тука иде реч за население, което е част от тая държава векове наред и сега някакъв популист им разправя че като се отделят от Мадрид всички ще станат милионери и как ше стане, като целия просперитет на Каталуния се дължи на това че част от Испания и ЕС, даже и футболния им отбор е велик поради тази причина
172
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 198 сигурно това доведе до разпада на 5 корпус смърта на г-н Асапов барабар със щаба му и както е тръгнало поредното падане на Палмира .... Разбира се ИСТИНАТА - руснаците сме си тъ-пи от край време а най тъ-пи-те ги слагаме в генщаба няма как да се обсъди -
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е всички да разберат, че времето на империите свърши. Всеки народ има право сам да бъде господар на настоящето и бъдещето си. Сам да кове съдбата си. Турците и испанците трябва да скъсат с имперското си минало, с грандомания, с ксенофобията, с желанието да властват над другите и да ги мачкат и да дадат свобода на Каталуния и Кюрдистан. Докато тези велики народи не получат свобода, турците и испанците няма да бъдат приети за равни с другите народи.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен196 Спокойно ! Червените каскети - ГЕРБ, ще поднесат на тепсия и Кърджли и Ямбол и Хасково . Сега като спретнат едни ,,икономически зони ,,с Турция . Нали вече един път поискаха да ни охраняват турски самолети .
169
2
 
13
 
! Отговори
Голям майтап преди 6 години
Ако това се случи в Русия, шорошите ще смърдят поне 3 месеца. Ще се говори за "диктатора Путин", за тоталитаризма в Русия и т.н.
168
6
 
4
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Реконкистата води борба 7 века за освобождението на Испания от ислямския Халифата, от 718г. до 1492г. Делото е завършено от кралица Изабела Кастилска! Сега масонските гранти в Барселона ще затрият всичко това с листчета хартийки и нищо хубаво не ги чака...
167
1
 
4
 
! Отговори
Юда5 преди 6 години
Третата корпорация е Уолт Дисни, която се ръководи от евреина Боб Айгър. Той е шеф още на Дисни медиа, Уолт Дисни груп, и р.н., всички ръководени от евреи!!! Дриймууркс, 20 сенчъри фокс, Парамаунт, Юнивърсал, и т.н. - всичките се държат от юдеи. Съветник на Доналд Тръмп е Джаред Къшнър - евреин, а Иванка Тръмп и нейните деца също са евреи. Моминското име на майката на Путин е Мария ШАЛОМова - име, популярно сред руските евреи. Чьорни, Ходорковски, Абрамович - олигарси, милиардери, ЕВРЕИ.
166
0
 
9
 
! Отговори
Христо Ботев преди 6 години
Не демокрация а декорацията е туй. Началото на края на тиранията от меркелски тип наречена ЕС. Разваляй тая чиновническо-номенклатурна седянка!
165
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 196 Аз подкрепям отделянето на лудогорието и Кърджали щом не желаят да са част от бг насила ли да ги караме!?...Ето доказателството!!!:)
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кюрдите са 50 милиона народ. Рано или късно ще имат държава. Ердоган може да се опитвам от позицията на силата да спре това, но няма да успее. Никой, който пролива невинна кръв, не успява. Не можеш да спреш настъпването на пролетта, дори и да отрежеш всички цветя. Разбирам, че турците са грандомани и насилници и искат да мачкат другите и да ги подчиняват, но вече живеем в 21ви век и всеки народ има право сам да бъде господар на съдбата си.
163
1
 
7
 
! Отговори
sopol преди 6 години
да им издават испански паспорти и вътре да пише каталунец. А в бг паспортите да пише *** за нашите кафяви убавци.
162
4
 
2
 
! Отговори
ОТ ИСПАНИЯ преди 6 години
До Анонимен 196 Аз подкрепям отделянето на лудогорието и Кърджали щом не желаят да са част от бг насила ли да ги караме!?
161
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията потъва в кръв !
160
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свобода за Казан там не е русия вън окупатора
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ГЕРБ ПОДАРИ НА ИДИЛ, 10 000 ХИЛЯДИ АВТОМАТА, 6 500 КАРТЕЧНИЦИ, 12 ХИЛЯДИ РПГ ,90- БМ-21, 280 -ЗУ ,3 600 000 ПАТРОНА И СНАРЯДИ ,8-9 ХИЛЯДИ СНАРЯДА ЗА БМ-21
158
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Това ли е демокрацията на ЕС??? Да се разпада по-бързо, това е едно антинародно обединение на крадци и мошеници.
157
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскетите само и само да намерят някакво оправдание за Крим са склонни да подкрепят какъвто и ще да е референдум за отцепване. Ще подкрепят дори и отцепването на Кърджали и Лудогорието.