Сблъсъци в Каталуния: Полицаи щурмуват секции и изнасят урни

Испанското правителство закити употребата на сила срещу референдума
Обновена: 1 окт 2017 12:27 | 1 окт 2017 12:27,
357

Снимка: Reuters

Гласуването на референдума за независимост на Каталуния доведе до сблъсъци, хаос и напрежение.

Граждани на испанската област, желаещи да упражнят правото си на вот, се сбиха с полицаи на някои места в испанския автономен район, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

Управляващите в Мадрид обявиха гласуването за незаконно и запечатаха секциите, но хиляди каталунци се наредиха на опашки и вотът все пак започна.

AFP съобщава, че заради това на някои места органите на реда са нахлули със сила, докато на други се е стигнало до ескалация на напрежението между гласуващи и полицаи.

Още по темата

Местни медии публикуваха снимки, на които се виждат ранени цивилни хора.

Испанското правителство защити употребата на сила.

"Намесата на полицията бе необходима, за да се спре забраненият референдум", заяви представителят на кабинета в региона Енрик Мильо, цитиран от ДПА и БТА.

"Принудени бяхме да направим нещо, което не искахме да направим", каза още той, коментирайки полицейския щурм в избирателните секции.

"Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана", допълни Мильо. Той остро разкритикува "огромната безотговорност" на каталунските лидери.

"Политическата линия взе връх над професионалната, застрашавайки по безотговорен начин авторитета на полицейския състав", каза още Мильо, обяснявайки намесата на полицията и на гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без прикове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

По-рано испански полицаи нахлуха и в секцията, в която се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция, и също така разби вратата, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици, очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Пучдемон беше обявил, че ще гласува в секцията, която се намира близо до едноименния център на провинцията град Жирона, но на телевизионните кадри той не беше видян.

По-късно той пусна в социалните мрежи снимка как упражнява правото си на вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


357
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A ZASHTO MALCI EVROPA?NIMA I KOGATO IMAME PROBLEMI S KRADZITE NA GERB NYAMA DA SE NAMESI?
255
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако в Русия бият демонстранти е вой до небесата, сега ЕС си мълчи като Гъ...З...
254
1
 
5
 
! Отговори
евроатлантик преди 6 години
Добре де, а сега ние, носителите на европейски и трансатлантически ценности, против полицейското насилие на кървавия мадридски режим ли сме, или против сепаратистите и терористите от Каталуния?Моля за отговор!
253
1
 
5
 
! Отговори
Евроскептик преди 6 години
Лицемерие и демагогия в съчетание с дивашки методи.Какво значи "сепаратисти"?Та това не са група хора,а почти цяла Каталуния.Веднага стават ясни убийствата и масовите кланета при завладяването на Южна Америка,Мексико и т.н.И тези хора,барабар с жестоките тевтонци,франки,англикани и др.подобни ,си наложиха категорията благородни,демократични /олеле Боже/,хуманни /да не забравяме и робството от близкото минало/,високо интелигентни и...За нас остана "българи и румънци".
252
1
 
6
 
! Отговори
Един Бг преди 6 години
Абе всички европейци сме равни, ама Едни По-равни.КАК ТИИИИХО, ТИИИИИХО СИ МЪЛЧЪТ "БОРЦИТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ".
251
1
 
6
 
! Отговори
ИМАМ ЕДНО ВЪПРОСЧЕ преди 6 години
Хората си искат републиката, ООООО УУУУУУУЖАС какво виждат очите ми "ДЕМОКРАТИЧНАТА, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА" ИСПАНСКА ПОЛИЦИЯ ГИ СПУКА ОТ БОЙ, ДАЖЕ ИМА И ЗАГИНАЛ ЧОВЕК.ЗАЩО СЪЩАТА ТАЗИ "ДЕЕЕЕМОКРАТИЧНА" ПОЛИЦИЯ НЕ ПОСТЪПИ ТАКА И С БАСКИТЕ ?КОИТО ОТ ВЕКОВЕ СЕ БИЯТ ЗА СВОЯТА НЕЗАВИСИМУСТ ?
250
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 6 години
До luckyman Що така , бе симпатяга. Християнско ли е да биеш част от народа си, да разбиваш врати и да се държиш като пиян пъдар в лозе? В ЕС къде виждаш християнски ценности. Демагогия, лицемерие и гейпаради.
249
2
 
9
 
! Отговори
Славчев преди 6 години
Референдума е обявен предварително за незаконен. Не можаха ли убийците от Мадрид да изчакат провеждането на референдума, който според тях няма правна сила. Сега какво ще правят? Ще пускат лафове за европейски ценности, за толерантност и демокрация, но глупостта която направиха, няма да бъде забравена от народа.
248
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а бе, има синоними.- що не напишеш "ХЛОПА", вместо чу,ка
247
1
 
2
 
! Отговори
Enit преди 6 години
Europeiski christianski monarshicheski fashizm renesance...
246
3
 
0
 
! Отговори
Франкист преди 6 години
Извинявям се за правописните грешки в долния пост но от миниатюрната клавиатура на телефон в тъмното се пише трудно
245
6
 
6
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Мили тро лчета, научете се гледате по-далече от редовете в медиите и да не реагирате първосигнално! Разцепването на Испания е атака срещу Християнска Европа и скоро ще го разберете!
244
4
 
5
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Мили тро лчета, научете се гледате по-далече от редовете в медиите и да не реагирате първосигнално! Разцепването на Испания е атака срещу Християнска Европа и скоро ще го разберете!
243
8
 
2
 
! Отговори
Франкист преди 6 години
Какво се кефите на фррнскиър ***- каталонците,на френския им доалект на който говорят е Каталуния, но на испански и в целия свят е Каталан ило Каталония. ЕС и разбира се родината им-Франция ги подкрепят. Но накрая испанската армия за пореден път щр смачка френско-говорящите *** натечени каталонци.Смърт на френските малцинстеа в Испания,смърт за Каталония.Испания е империя,да живее Испания и смърт за малцинствата.
242
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то така много лесно. Турците с танкове и артилерия, а кюрдите с калашници и гранати. Така и баба знае да се бие. Явно турците нямат достойнство да се бият с равен по техника враг. Ясно ми е, че турците са страхливци.
241
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарушават испанският закон с този "референдум", така, че няма как да стане.При разпадането на СССР и Югославия беше друго, там се разпадаше тоталитарен режим (тоталитарни държави), който извършваше геноцид спрямо народите си, и затова никой не беше против. А тук някакви разглезени каталунци, които никой не ги е мачкал и не е нарушавал по никакъв начин правата им се вдигат срещу законната власт. В Испания има демокрация, а не тоталитаризъм.
240
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата - срещу хората,а уж трябва да им служи - дали? , май служи на други, или на себе си,сигурно ще се оправдаят,че служат на останалите испанци - а те одобряват ли случващото се,ако го одобряват то каталунците са прави да искат отцепване,но не вярвам
239
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рок енд рол Защото искат да са свободни!!!! Златната клетка не им харесва...
238
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МарияЩо да не може , Мария?! Хората искат свобода...
237
2
 
20
 
! Отговори
Отврат преди 6 години
В Туитър бушува буря от 120 страни срещу отблъскващото насилие в Каталуния, 460 ранени, сбират се огромни тълпи в Шотландия и Англия, хората искат чл.7 от договора на ЕС - Пълно изключване на Испания от ЕС заради насилие върху собствения народ