Забраненият референдум: В Каталуния започна гласуването за независимост

Властите в областта гарантираха, че допитването ще се проведе
Обновена: 1 окт 2017 10:30 | 1 окт 2017 10:20,
46
Забраненият референдум: В Каталуния започна гласуването за независимост
Снимка: Reuters

Гласуването в Каталуния в референдума за независимост започна въпреки опитите на властите в Испания да го спрат.

Вотът  се провежда в някои секции, покзазват снимки в Twitter. Испанските власти не потвърждават информацията, но според официални данни тече нова конфискация на урни. Това пише El Pais, цитиран от "Фокус".

По-рано управляващите в Каталуния гарантираха, че допитването ще се състои днес въпреки всички препятствия, издигани от Мадрид.

Жителите, чиито избирателни секции бяха затворени от испанските власти, ще могат да дадат гласа си на референдума във всяка секция при представяне на документ за самоличност. Това обяви малко преди старта на изборния ден говорителят на каталунското правителство Жорди Турул, цитиран от АФП и ТАСС.

Още по темата

Турул  поясни, че именно с тази цел са били въведени единни списъци на гласоподавателите.

Каталонската телевизия излъчи видео, на което се вижда как се доставят бюлетини в някои от секциите, съобщи Reuters.

Местни медии също съобщават за наличието на нужните за референдума изборни книжа в няколко района.

В събота обаче испанското правителство обяви, че повечето от гласоподавателните секции са запечатани, а по-рано бе съобщено за конфискацията на около 10 хил. бюлетини.

Стотици каталунци започнаха да се редят на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции.

Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що хала Мадрид , не ги остави тогава селяните в Барселона ?:) хахах ще ви цъфнат заднициите за 2 години.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хала София, време е да сложим визи за селяните
20
4
 
16
 
! Отговори
Пикасо преди 6 години
Испанците са известни на света със своите известни имена на конвистадори:1./ Кортес - унищожил цивилизацията на ацтеките.2./ Писаро - съсипал империята на инките3./ Диего Ниагро - поробил Чили, Перу и Аржентина.Какво искат сега да съсипят живота и културата на баските ли !?Колкото до тези загрижени соросоидчета тревожещи се къдеще отидат каталунците след отцепването си от Испания,ще им кажа направо:Там където ще отиде Великобритания след Брекзита, а именнокъдето са Швейцария и Норвегия.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Охх царю ...изнасяло се извън СФ ? От кой се изнася бе от бащата ти ? СФ е развита само поради една причина . Услояване на бюджетни пари по чист и нечист начин. Бизнес локация е Лос Анжелис, Мюнхен , Токио ! Ти каква бизнес единица си без да създаваш нещо ? Това Метро за милиарди , как го плащаш при положение , че масово живеещите в СФ даже не са регистрирани там ? ***.
18
13
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Докато преобладават селяните, България ще си остане селска държава, не случайно е на това бедно, злобно, хейтърско дередже
17
1
 
19
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Въпреки всичко и "софиянци" и "провинциалисти" - неслучайно пиша и двете думи в кавички - и хората от Северна България, и хората от Южна България, сме част от един народ и докато не го осъзнаем, а слагаме непрекъснато разделителни линии помежду си, животът в България няма да стане по-добър.
16
2
 
13
 
! Отговори
скънка преди 6 години
ако видите географското положение на каталуния, ще разберете защо Мадрид е против отделянето й от Испания. Пристанища,туризъм,връзка между Франция и Испания,все търговски обмен, който е важен за испанската икономика. Няма да мине този референдум.По втората тема - София никога не е бил индустриален град.И никоя столица не е.Производството се изнася извън столицата,а пък в обратен ред бизнесът се съсредоточава там.Столицата е бизнес точка,не индустриална единица.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Каталуня е точно този, за който говори този "софиянец". Каталония примерно генерира 5 милиарда на година, а държавата и връща 700 милиона общински бюджет. Там е недоволството.Както става във всяка държава . Столицата харчи пари идващи от други области , а те боксуват. Сега Мадрид ще им предложат по голям пай и всичко ще се спре. Както трябва да направят и нашите морски и зимни градове.
14
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да преброим селяните: който е от София +, от провинцията -
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 Това е твой проблем, че знаеш само за созопол и баничките :) Явно си "стабилен" софиянец хяхахахСофия не произвежда нищо . Производствата с храна, зърно , минерална вода, индустрията , туризъм и всипко е извън СФ :) София е един изкуствено съда ден град от бюджета на работещите градове. Т.е. отцепвай се, когато решиш ...И гледай да е по-скоро.
12
14
 
12
 
! Отговори
Zzzz преди 6 години
Свобода за Каталуния .
11
1
 
13
 
! Отговори
Окомер преди 6 години
Интересни са призивите"Не ви трябва независимост". Защо не прочетат за разделянето на Чехословакия -тихо и цивилизовано. Може да се сравни и разделянето на Югославия с войни и геноцид.
10
11
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 6 години
Созополските и балчишките бабички хазяйки големи доходи генерират от миризливите си квартири, само дето не ги внасят в хазната, а ги мятат от балкона на ало апаши, хахаха
9
6
 
21
 
! Отговори
До 6 преди 6 години
Напротив, София я хранят останалата част от България. Софиянци си присвояват ние пяеи и вземат по 1500-2000 лв заплата, докато ние в провинцията превишава гръб за 400-500 лв.Подобен е проблемът в Каталуня я - на Мадрид им изсмуква всичките пари.Затова и възстанаха срещу централната власт, тоест срещу тамошните Суджуци.Пожелавам успех на каталунците.От запалителни ни сънародници не очаквам нищо.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Виж колко пари генерират морските градове и зимните и после може да се отцепваш :) Даже, ще направиш Добро . Хахаха ***.
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне се видя истинското лице на ДЕМО-КРАДЦИТЕ. Референдуми - само когато са ни удобни (мюсюлманско Косово и мюсюлмански Кюрди стан) и забрана на Референдуми те, когато не ни изнасят (Северна Ирландия, Донецк, Луганск, Баския, Каталуня).
6
23
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 6 години
София храни цяла България, време е да се обяви за независим град, останалите *** да се оправят сами!
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барцилона - испанският Кюрдистан, следва Лондон да се отцепи, после Флоренция, София... и се връщаме в средновековието да го играем на градове-държави
4
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
испанското правителство е пратило армията в изборните секции да не се повторииспанската революция от 1936 г защото ще стане гражданска воина историята сеповтаря
3
4
 
20
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Централното правителство в Мадрид тотално сбърка с подхода си към проблема!Силовия подход,дори и да спре временно сепаратизма,поражда силни центробежни настроения,дори хора,които преди са били против отцепването ще се радикализират.Трябваше да се проведе дебат за ползите и вредите от това действие,да се обясни защо е вредно!А загубите наистина ще са по-големи,Испания и Каталуния ще бъдат драстично отслабени и всичко това пред лицето на ислямското нашествие!