ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид

Руски експерт: Ситуацията се разви по най-лошия възможен сценарий
2 окт 2017 09:07, Елка Василева
152
ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид
Снимка: Reuters

Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий, коментира вчерашния референдум за независимост в испанската автономна област руският политолог Екатерина Черкасова, цитирана в "Газета".

Секциите са запечатани, урните - иззети, блокирана е електронната система за броене на гласовете. Нещо повече, доколкото е блокирана, един човек може сега да обикаля секциите и да гласува безброй пъти. Това вече не може да се нарече референдум - само обикновено допитване, обяснява тя.

"Борбата на каталунците за независимост предизвика, включително в западни медии, асоциации с кримския проблем", напомня изданието анексията на украинския полуостров от Москва през март 2014 г. след операция на руски специални сили и референдум за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

Каталунските събития няма да променят отношението на Европа към проблема с Крим, прогнозира руският аналитик Фьодор Лукянов.

Още по темата

"Двете теми изобщо нямат връзка от тяхна гледна точка (. . .) Защото те смятат кримската ситуация за военна намеса, а тук нещата стоят другояче", казва експертът.

"Резултатът от вота естествено няма как да бъде признат - референдумът не отговаря на никакви критерии за свободно и честно гласуване, но същевременно това нищо не означава, защото властите на Каталуния ще се позоват на народната воля - разсъждава събеседникът на "Газета". - Започва остър политически сблъсък. Силовият метод не решава нищо. ЕС е в ступор - той не може да подкрепи Каталуния, нито пък обаче и безумните действия на Мадрид. В Европа кажи-речи ненадейно избухна сериозна политическа криза."

Според Черкасова каталунските власти може да провъзгласят независимост въз основа на вота, но без да постигнат желаните последици. Мадрид може да прибегне до мерките, предвидени в конституцията за защита на общодържавните интереси - да обяви извънредно положение, да изпрати каталунското правителство в оставка и да организира там предсрочни избори.

Няма никакъв шанс страните да се споразумеят, "при това каталунското правителство постави политическата си съдба в зависимост от референдума - те вече няма как да свият встрани от този път", казва Черкасова. Затова по думите й нещата вървят към разпъждане на местното правителство.

"Изумен съм от действията на Мадрид", посочва Фьодор Лукянов, напомняйки, че според анкетите мнозинството каталунци не са искали независимост. "Защо му е на Мадрид да прави тоя цирк, който, обратно, настройва населението на Каталуния по съвсем друг начин?", пита се той.

"Това ми напомня последните съветски години и реакцията на съветския център в отговор на сепаратистките процеси в периферията. Знаем как приключи това", добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не е нищо друго освен една ционистка и масонска лъжа ,която с години надуваха като балон със сладките приказки за(свобода,братство и равенство) и сега като гръмна този балон при спукването си опръска целия стар континент с кашерни фашкии и лъсна цялата жалка гротеска ,че свобода,братство и равенство е имало само за тези горе ,а обикновените хора са били просто едни роби и безгласни букви,които даже и на безобиден референдум не им се позволява да се изкажат
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Екатерина Черкасова в "Газета" казва така ,значи си е чиста истина.
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврото се срина преди 8 г.После Шенген отиде по дяволите след като Меркел ни предаде . Остана един фасаден парламент и едно знаме.Чакаме някой зоро да го свали като на ония филми .Медиите в БГ не ни осветляват истински по въпроса поради некадърност и интереси .
98
0
 
7
 
! Отговори
ф преди 6 години
ЕС няма и как да има позиция ,защото ЕС е съставен от 28 държави .И би имал позиция ако за 5 минути всички изразят някаква позиция.А на всичко отгоре Испания е член на ЕС.Тоест каква позиция да има тоя смехотворен съюз ?
97
0
 
9
 
! Отговори
до 96 преди 6 години
Асад е диктатор толкова колкото и Кадафи е диктатор и двамата направиха съвременни модерни държави. Кадафи за 30г. направи държавата си рай, а беше една разбита *** Голяма част от сирийския народ са със Асад и немалка част Кюрди подкрепяйки сирийската опозиция ЕС подкрепят и сепаратизма какво не ти е ясно Сега багодарение на СЕ ще се образува Иракски Кюрдистан най-вероятно или ще има нови войни Турция срещу Ирак - Либия Сирия .
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хаха "До 10 г няма да има Ес в който да влязат!"След 10 г,може да не съм жив. Предпочитам да мисля за настоящето.Нека постоят един ден на опашка за виза,само защото се решили да отидат до Валенсия или Марсилия. Да ги върнат 5-6 пъти,просто така,защото служителя в посолството не на кеф.
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страхотно председателство иде за Боко!Ще дерижира разпада на ЕС!
94
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
До 10 г няма да има Ес в който да влязат!
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода и Независимост на България от юдео-масонския ЕС и брюкселските оядени бюрократи!
92
1
 
9
 
! Отговори
Е преди 6 години
Сега една гражданска в Испания и брюкселските зелки може само да отварят уста без да приказват! Какво ли предстои ,до Мин г никой не вярваше че Англия напуска,днес Испания е пред война!Утре???
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им дадат независимост. Но правилата трябва да важат за всички. Поне 10 години ,до евентуалното им влизане в ЕС : визи за всички каталунци,посещаващи ЕС. Мита на всички стоки изнасяни от Каталуния към ЕС. Строг граничен контрол. И след 10 години, ако,евентуално,може би бъдат приети в ЕС,едно по едно ограниченията ще отпаднат.
90
0
 
5
 
! Отговори
Предполагам преди 6 години
Едно признаване на Каталония, би предположило лавинообразен ефект и в други части на Европа, което е проблем. От друга страна проблем е когато позицията е Пас, а се пролива кръв. Според мен европейският съюз просто можеше да заеме по рано позиция в която да изолира икономически евентуална Каталония, за да убие мераците за отделяне, но закъсняха..
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БАРСЕЛОНА В ТОЗИ МОМЕНТ ЗАПОЧВА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА КАТАЛУНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КОЕТО ЗАСЕДАНИЕ КАРЛЕС ПУЧДЕМОН ЩЕ ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КАТАЛУНИЯ .РЕШЕНИЕТО ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТО ОТ ПАРЛАМЕНТА НА АВТОНОМНАТА ОБЛАСТ В ЕДНОСТРАНЕН РЕЖИМ .ТОВА ЗАЯВИ ПРЕД СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕГИОНА ОРИОЛ ЖУНКЕРС. В МОМЕНТА ЗАРАДИ ОЧАКВАНОТО ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ КАТАЛУНЦИ СЕ СТИЧАТ КЪМ ПЛОЩАДИТЕ НА ГРАДОВЕТЕ СИ ДА ОТПРАЗНУВАТ СЪБИТИЕТО
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС са безумци!Това им се случи Мин г с Англия и на тях,би трябвало категорично да подкрепят страната членка Испания!Вместо това тайно подкрепят Барселона!Англия ,а сега и Испания ще се разочароват от ЕС!Само ние ще крещим еврото !Смях!
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Идеята на Тръмп да разцепи ЕС върви добре явно"Тръмп, Путин, днес ги има утре не. Геополитиката си остава една и съща. Колосите Русия и САЩ, не искат да има трети такъв и се мъчат да разрушат ЕС. В това интересите им съвпадат,но това не значи че междувременно не си правят подсечки един на друг. И ако има възможност всеки би унищожил другия.Оруел "1984" : "Оекания винаги воюва в съюз с Истазия срещу Евразия" ; "Океяния винаги воюва в съюз с Евразия срещу Истазния" и т.н
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започва въоръжена борба за свободна Каталуния. Ще става страшно ...
85
0
 
16
 
! Отговори
до 96 Един българин преди 6 години
Ей отворковец в Сирия няма никаква опозиция а ислямски терористи обучавани, финансирани и въоръжавани от ЦРУ с цел превръщане на независима Сирия в американска колония и ограбване на природните и богатства.
84
1
 
15
 
! Отговори
в преди 6 години
Края на ЕС идва ,но евркрацията отрича този факт.В СССР 80 те така бошуваха регионални конфликти като в нагорни карабах ,което ускори края.
83
1
 
13
 
! Отговори
до 89 преди 6 години
То никъде не пише, че трябва да има ЕС и съюзи основани на неравенство и фашизъм и където се нарушават основни човешки права. Та какво се опитваш да ни кажеш празна главо ? Демокрация значи Свобода равенство братство ама немеца е малко по-равен от тебе нали тъй преклонена главица сабя не я сече ама преконена главица сабя нй-лесно я сече.
82
17
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Айде бе, русофилите, много се пените!Андора е независима микродържава която граничи с Испания и Франция и в която официалният език е каталонски. Въпреки че държавата не е член на Европейския Съюз, официалната им валута е еврото (за разлика от нас, където е обратното).И никой не прави драми от това.До: номер 88Не можеш да даваш за пример Сирия, където няма нито стремеж към сепаратизъм нито искания за референдуми. Опозицията иска единствено сваляне на диктатора Асад от власт.