ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид

Руски експерт: Ситуацията се разви по най-лошия възможен сценарий
2 окт 2017 09:07, Елка Василева
152
ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид
Снимка: Reuters

Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий, коментира вчерашния референдум за независимост в испанската автономна област руският политолог Екатерина Черкасова, цитирана в "Газета".

Секциите са запечатани, урните - иззети, блокирана е електронната система за броене на гласовете. Нещо повече, доколкото е блокирана, един човек може сега да обикаля секциите и да гласува безброй пъти. Това вече не може да се нарече референдум - само обикновено допитване, обяснява тя.

"Борбата на каталунците за независимост предизвика, включително в западни медии, асоциации с кримския проблем", напомня изданието анексията на украинския полуостров от Москва през март 2014 г. след операция на руски специални сили и референдум за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

Каталунските събития няма да променят отношението на Европа към проблема с Крим, прогнозира руският аналитик Фьодор Лукянов.

Още по темата

"Двете теми изобщо нямат връзка от тяхна гледна точка (. . .) Защото те смятат кримската ситуация за военна намеса, а тук нещата стоят другояче", казва експертът.

"Резултатът от вота естествено няма как да бъде признат - референдумът не отговаря на никакви критерии за свободно и честно гласуване, но същевременно това нищо не означава, защото властите на Каталуния ще се позоват на народната воля - разсъждава събеседникът на "Газета". - Започва остър политически сблъсък. Силовият метод не решава нищо. ЕС е в ступор - той не може да подкрепи Каталуния, нито пък обаче и безумните действия на Мадрид. В Европа кажи-речи ненадейно избухна сериозна политическа криза."

Според Черкасова каталунските власти може да провъзгласят независимост въз основа на вота, но без да постигнат желаните последици. Мадрид може да прибегне до мерките, предвидени в конституцията за защита на общодържавните интереси - да обяви извънредно положение, да изпрати каталунското правителство в оставка и да организира там предсрочни избори.

Няма никакъв шанс страните да се споразумеят, "при това каталунското правителство постави политическата си съдба в зависимост от референдума - те вече няма как да свият встрани от този път", казва Черкасова. Затова по думите й нещата вървят към разпъждане на местното правителство.

"Изумен съм от действията на Мадрид", посочва Фьодор Лукянов, напомняйки, че според анкетите мнозинството каталунци не са искали независимост. "Защо му е на Мадрид да прави тоя цирк, който, обратно, настройва населението на Каталуния по съвсем друг начин?", пита се той.

"Това ми напомня последните съветски години и реакцията на съветския център в отговор на сепаратистките процеси в периферията. Знаем как приключи това", добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Я сега ни разкажи как сепаратистите от НАТО отцепиха Косово и обявиха война на Сърбия ?
60
1
 
11
 
! Отговори
до 69 преди 6 години
Това ако стане ще бъде нов велик етап в развитието на европейската цивилизация
59
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Играта не е толкова лесна, колкото е пишат някой тук. Косово, косово. ..ЕС и САЩ постъпиха правилно за тогава, ако не бяха се намесли. ..сърбите отново щяха да направят кървава баня. А на мирна Европа й беше писнало от югославските войни и кърви ща, които някой от вас помнят.Тук Испания може да се оправи и сама , не е нужно да се месят. Това е вътрешен проблем, както се вижда армията не се меси.СДвете неща нямат общо и всеки по умен го знае.
58
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдумите са опасни за демокрацията. Гласа на народа пречи на политиците да говорят и действат от името на народа както им оттърва.
57
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
"Защо му е на Мадрид да прави този цирк?" се чудят руските експерти. Ами много просто: тези дето управляват сега в Мадрид са същите като онези, спечелили гражданската война преди 80 години. Те са победители, не са си променили методите, просто са навлекли демократичен цирков костюм за да са в крак с времето.
56
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме демокрация, а не евро-фашизъм Рахой и Юнкер в затвора Путин президент на ЕС.
55
3
 
30
 
! Отговори
историята е жива преди 6 години
Тези който отвориха кутията на пандора с Косово,сега говорят глупости и не помнят каква беля направиха,но ни я помним...
54
2
 
13
 
! Отговори
селанин преди 6 години
Бре кво стана у таа каталунее бе ! Немое баде бе, ква а таа демукрацее да биат ората по улиците.
53
3
 
26
 
! Отговори
42 преди 6 години
От всичко едно е ясно.6 мил. стар народ не искат под властта на Испания, която не е една нация, а е конфедерация. Така че примерът с Кърджали е плод на неграмотни и посредствени хора. А на тях ще им отговоря, че скоро Турция ще се прости с около 30% от територията си заради Кюрдистан.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на ЕС е същата като тази на *** едно време -обезличаване на индентичността и корените на различните народи . Не съм изненадан ,те създателите им са от едно също племе .Виждате ли ,чувате ли ? Отказват индентичността на хората искат да ги държат като заложници в ЕС .Освободете Каталуния !!!!
51
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има Каталуния много преди да има Испания.
50
5
 
29
 
! Отговори
ДВОЕН СТАНДАРТ преди 6 години
СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КАК ЦЯЛАТА ЗАПАДНА *** НАЧЕЛО С МЕРКЕЛ,ПРЕДИШНИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА ФРАНЦИЯ ОЛАНД, ВИКТОРИЯ НЮЛАНД,СЕНАТОР МАККЕЙН И ОЩЕ КОЙ ЛИ НЕ ЗАПАДЕН УПРАВЛЕНЕЦ НЕ СЕ ИЗРЕДИ ДА ХОДИ В УКРАЙНА ПО ВРЕМЕ НА КИЕВСКИЯ МАЙДАН И ДА НАТИСКА ПРЕЗИДЕНТА ЯНУКОВИЧ ДА НЕ ИЗПОЛЗВАЛА ПОЛИЦИЯТА СИЛА СРЕЩУ РАЗБЕСНЕЛИТЕ СЕ НАЦИСТИ ОТ ДЕСЕН СЕКТОР КОИТО ПАЛЕХА И СТРЕЛЯХА ПО СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЕДА.СЕГА СЪЩИТЕ ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ ДУМА НЕ ОБЕЛИХА КОГАТО В КАТАЛУНИЯ ,ВЛАСТТА ПРЕБИВАШЕ ДО КРЪВ НЕВИННИ ХОРА
49
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде полицията бие когато се погазва закона само в БГ можеш да нашляпаш полицаите ...И от къде е сигурен б.л.я.д.а. че е имало повече за неотделяне от Испания...може да е било капан..Мислите ли че ако Мадрид е имал информация за гласуване то че за отделянето ще са малцинство щеше да изпрати толкова полиция...Нещата бяха тъмни...и много правилно действа Рахой...
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е в полза само и единствено на Белгия която не произвежда абсолютно нищо и половин Белгия и цял Брюксел са заети с бюрокрацията на ЕС. Юнкер е мошеник. а на oсновни длъжности са наслагани родата му Мария Габриела и другите му роднини-калинки .Сега ако искате вижте снимки в нета на Белгийската министърка на здравеопазването ха-ха-ха.
47
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да попитам булгарстадото,неговото натикване в НАТО и ЕС,законно ли беше?Някой попита ли го,когато с тези актове,де факто го лишиха с част от държавния суверенитет,а в случая с ЕС И ИЗЦЯЛО,ТЪЙ КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ГО НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ДАЖЕ СИ ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА,КАТО ПОСТАВИХА ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО,ПОД ТОВА НА ЕС?!Сега някои се възмущават че най-безцеремонно ни управлявали и де факто сме станали поробена страна!Че нали това допуснахме,като стадо овце?!
46
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58% от каталунците не отидоха до урните. Проявиха разум и провалиха незаконния референдум. Всичко си остава както беше, въпреки, че сега два -три дена ще се плюе по Рахой. Но всяко чудо за три дни!Другари, търсете други теми за плюене по ЕС, НАТО и т.н.
45
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Газетата" е много разочарована, че Каталуния не се възползва от челния опит на КГБ ченгетата в Кремъл за правене на "референдум" !
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С РЕФЕРЕНДУМНА В КАТАЛУНИЯ СТАНАХА ЯСНИ ДВЕ НЕЩА-ПЪРВО,ЧЕ ЕВРОЗЪЮЗА Е ЕДНА НЕСЪСТОЯТЕЛНА МАСОНСКО-ЕВРЕЙСКА ИЗМАМА И ВТОРО,ЧЕ ТАКА ПРОКЛАМИРАНИТЕ НА ЗАПАД (СВОБОДА И ДЕМОКРАЦИЯ) СА ЕДНА ХИМЕРА И ДОЛНА ЛЪЖА СЛЕД КАТО ВЛАСТИТЕ ОТ МАДРИД ИЗПРАТИХА НАЦ.ГВАРДИЯТА ДА ПРЕБИВА ДО КРЪВ И ДА СТРЕЛЯ С ГУМЕНИ КУРШУМИ ПО ЖЕНИМ,ДЕЦА И СТАРЦИ И СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ДА НЕ СЕ НАМЕРИ И ЕДИН ОТ БРЮКСЕЛ ,БЕРЛИН И ПАРИЖ ДА СЕ ОБАДИ И ДА НЕ ПОРИЦАЕ ТОЗИ ТЕРОР
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе всички европейци сме равни, ама Едни По-равни.КАК ТИИИИХО, ТИИИИИХО СИ МЪЛЧЪТ "БОРЦИТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ"
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не могат да ги признаят защото стане си се почва ефекта на доминото. И тука ще стане, 2-3 турски автономии, ония по морето лятото намекнаха курортите да се отделят от диктата на София и става катастрофа.