ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид

Руски експерт: Ситуацията се разви по най-лошия възможен сценарий
2 окт 2017 09:07, Елка Василева
152
ЕС в ступор – не може да подкрепи Каталуния, нито Мадрид
Снимка: Reuters

Ситуацията в Каталуния се разви по най-лошия възможен сценарий, коментира вчерашния референдум за независимост в испанската автономна област руският политолог Екатерина Черкасова, цитирана в "Газета".

Секциите са запечатани, урните - иззети, блокирана е електронната система за броене на гласовете. Нещо повече, доколкото е блокирана, един човек може сега да обикаля секциите и да гласува безброй пъти. Това вече не може да се нарече референдум - само обикновено допитване, обяснява тя.

"Борбата на каталунците за независимост предизвика, включително в западни медии, асоциации с кримския проблем", напомня изданието анексията на украинския полуостров от Москва през март 2014 г. след операция на руски специални сили и референдум за присъединяване, оспорван от Киев и Запада.

Каталунските събития няма да променят отношението на Европа към проблема с Крим, прогнозира руският аналитик Фьодор Лукянов.

Още по темата

"Двете теми изобщо нямат връзка от тяхна гледна точка (. . .) Защото те смятат кримската ситуация за военна намеса, а тук нещата стоят другояче", казва експертът.

"Резултатът от вота естествено няма как да бъде признат - референдумът не отговаря на никакви критерии за свободно и честно гласуване, но същевременно това нищо не означава, защото властите на Каталуния ще се позоват на народната воля - разсъждава събеседникът на "Газета". - Започва остър политически сблъсък. Силовият метод не решава нищо. ЕС е в ступор - той не може да подкрепи Каталуния, нито пък обаче и безумните действия на Мадрид. В Европа кажи-речи ненадейно избухна сериозна политическа криза."

Според Черкасова каталунските власти може да провъзгласят независимост въз основа на вота, но без да постигнат желаните последици. Мадрид може да прибегне до мерките, предвидени в конституцията за защита на общодържавните интереси - да обяви извънредно положение, да изпрати каталунското правителство в оставка и да организира там предсрочни избори.

Няма никакъв шанс страните да се споразумеят, "при това каталунското правителство постави политическата си съдба в зависимост от референдума - те вече няма как да свият встрани от този път", казва Черкасова. Затова по думите й нещата вървят към разпъждане на местното правителство.

"Изумен съм от действията на Мадрид", посочва Фьодор Лукянов, напомняйки, че според анкетите мнозинството каталунци не са искали независимост. "Защо му е на Мадрид да прави тоя цирк, който, обратно, настройва населението на Каталуния по съвсем друг начин?", пита се той.

"Това ми напомня последните съветски години и реакцията на съветския център в отговор на сепаратистките процеси в периферията. Знаем как приключи това", добавя експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: испанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
ервя преди 6 години
Утр пускам референдум Добруджа да се върне на Румъния. Въпросът е дали ще ни искат румънците.
120
0
 
2
 
! Отговори
ГАсете фаровете преди 6 години
Експерти да огледат региони пострадали от Първото пришествие вкл окървавени наскоро..
119
2
 
2
 
! Отговори
Страшно идва преди 6 години
Терористи от КАТ принуждават водачите д а увреждат вкл с ХАЛОГЕННИ Скенери земята зверски подава Испания с плач..Има активирани милиони аномалии ..
118
2
 
1
 
! Отговори
Страшно идва преди 6 години
Нагли наркомани с а принудили стотици милиони водачи на МПС да увреждат с жестоко вредни скенери повърхноста чак до СЛънцето..АКтивирани са тежко охраняеми зони пострадали от междузвездна инвазия на ония нагли черни масови убиици тн ПЪрво пришествие..ПОдставени на власт с е ползват от масови убиици за внедряване на все по жестоко в редни техники ..НАглите престъпници ползват полицият аза рекет срещу милиони водачи..ПРИнуждават водачите д аувреждат тежко и завинаги земята ни с включеи скенери вк
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ СТИГНЕМ И ДО РЕФЕРЕНДУМ В БАВАРИЯ
116
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не правете аналогия между Каталуния и Кърджали. Това означава, че не познавате причините за днешните събития в Каталуния!
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпозвай финансови инстументи. Напр. поискай наем.
114
8
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Ми елате си ги вземете земите като са ваши, айде да ви видим поплювковци, елате!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само Кърджали, но и България скоро няма да я има. 500 години оцеляха българите при "робството", но за 27 години при партньорството намаляха на половина и са на път да изчезнат. А Турция се развива, става все по силна, увеличава населението си и винаги ще я има.
112
1
 
5
 
! Отговори
peso преди 6 години
Жената в къщи иска да делим хола и едната стая, не искала да живее под мое управление. Гласувала и приела такова решениекакво да правя?
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 130:Стига с туй Кърджали, баста! Кърджали е българска земя от стотици години преди да се появят селджуците, и ще си остане такава.Там са избрали да живеят български граждани. Този, който смята, че не е такъв може свободно да отиде в Турция,никой не го спира, проблем йок. Ама земята си остава. В Турция земя бол, еле пък оттатък Босфора. Защото тракийските земи отсам са наши, даже имаме документи за собственост отпреди 1913.
110
0
 
5
 
! Отговори
do 120 преди 6 години
До АнонименЕдва ли. Във времето на Ер-доган и нестихващата гражданска война кой ще иска да става кръвнина, па макар бил той и етнически т.
109
0
 
0
 
! Отговори
ТИв преди 6 години
До АнонименНе говори от мое име , а само от свое !
108
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следва референдум и в Кърджали
107
0
 
2
 
! Отговори
с преди 6 години
128 е прав.Иде време в което всеки село и град ще независим в епохата на банковата система .Преди ни е свързвала кат църква в Европа.Днес това правят банковите преводи .
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив - разспокъсаноста е бъдещето. Нарича са анархия - местно самоуправление, независимо от никого. Всеки град, село, област, живеят както си искат. Това е висша форма на свобода - пряка демокрация. Във времето на интернет и глобалната свързаност, това е лесно и възможно. Никой не говори за изолация, а за независимост, това просто е обратното на корпоративно-робската диктатура. Когатонси независим си силен, това не ти пречи да уважаваш другите, да приемаш културата им, или да търгуваш с тях.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Демократ. Ti si lud za vryzvane.
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъзнават ли някои държави в рамките на ЕС,че са в същото положение,ако не и по-унизително,от Каталуния,в рамките на Испания?Дали техните проблеми не са още по-дълбоки?Дали и те не са използвани,като донори на природни и човешки ресурси за няколко държави,групирани около Германия,която де факто управлява,така наречения ЕС?Дали не са използвани,като отпадъчни ями,за изхвърляне на отпадъците,генерирани от въпросните страни и че са предназначени за такива "правово", "институциално" и медийно?!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей, много интернетбригадисти тука. В крайна сметка както винаги става въпрос за пари.Дали действителната цел не е независимост, а извоюване на данъчните и финансови привилегии, които имат баските, на принципа искай максимума. Да се постигне това с един референдум изглежда по-елегантно от методите на ЕТА в миналото.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОНЮЗ-ИСПАНИЯ СЕ ЦЕПИ ПО ШЕВОВЕТЕ ,СЛЕД КАТАЛУНИЯ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ГОТВЯТ И ОТ СТРАНАТА НА БАСКИТЕ.