Литва глобена, махнала релсите до Латвия

Европейската комисия иска ?28 млн. за неудобство на пътниците
2 окт 2017 21:09, Екип на Dnes.bg
9
Литва глобена, махнала релсите до Латвия
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия глоби с 27 873 000 евро литовските железници за премахването на 19 км железен път, свързващ Литва и Латвия.

Рекордната за новите страни санкция е резултат от бизнес спор, продължаващ почти 10 г.

Литовските железници, които са държавни, премахнали релсите, след като основният доставчик на петрол, полската компания “Орлен”, решила да се откаже от техните услуги в полза на друг жп оператор.

Под предлог, че ще ремонтират трасето, железниците, които управляват и пътната инфраструктура, извадили релсите, като така отрязали единствения пряк път до латвийските пристанища от рафинерията на поляците, която се намира на литовска територия.

Въпреки обещанията през следващите 9 години нови релси не били поставени, а поляците били принудени да карат композициите си с цистерни по заобиколен път до съседна Латвия.

След подаване на жалба от полската компания Брюксел започва разследване, в което според Еврокомисията литовските железници не са сътрудничили, нито са дали някакво обосновано обяснение защо са извадили релсите край полската рафинерия, съобщиха от Еврокомисията.

Разследването, продължило 6 г., установило нарушаване на правилата на конкуренцията и функционирането на общия пазар.

Наложеното наказание освен тежката глоба включва и искане за възстановяване на железопътното трасе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те литовските железници съвсем ще цъфнат, когато Русия построи четирите ферибота до Калининград и се откаже напълно от услугите им.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BALGARIA TRYABVA DA BADE NAKAZANA SAS 100 MILIARDA EVRO ZATOVA CE V BALGARIA NYAMA DEMOKRAZIA.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ако литовското БДЖ те скубе необосновано и ти си избереш конкурентен превозвач, ти махат релсите. Бих ги оставил тия без петролни доставки, да си внасят бензина с танкерчета от Саудитска Арабия на 15 000 км, вместо от съседна Русия.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1може и да стигнем германците по заплати, за 550г.,но при условие, че Германия спре да се развива. Това струвами се, няма как да стане!
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи според меките китки от брюксел другият жп оператор на който не е релсовият път взема работата на литовският жп оператор и ще ползва наготово изградена инфраструктура и ще ла.па мангизи а литовците ще дух.нат тараторо?! Евахте у демони-крацията мекокиткеста!
2
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ви Европейска комисия, на ви Европейски съюз!Брюкселските зелки да ти казват как да си подредиш къщата!Това е пълен абсурд! Нещо като едновремешната им забрана на кривите краставици!"Свобода и демокрация" в действие!
1
2
 
18
 
! Отговори
изследване преди 6 години
Ще стигнем германците по заплати след 366 години ама чехите, ние след 550г!