Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"

Гласували са над 42 на сто от общо 5,34 милиона избиратели
2 окт 2017 07:15,
104
Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"
Снимка: Reuters

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.

Още по темата

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви на свой ред премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес каза, че териториалната цялост на Испания е в опасност.

"Проявите на полицейска бруталност срещу каталунци "очевидно не могат да бъдат одобрени от никой демократ", продължи социалистическият лидер.

Той обвини и премиера Мариано Рахой, и каталунските сепаратисти, че са разпалили кризата, защото политиките им са се провалили по възможно най-лошия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Ики преди 6 години
Зад организация на подобни референдуми, намираме все същия милиардер от унгарски произход и неговата пасмина. Последната от доста години вече бае за преструктуриране на Европа на принципа на регионални единици от по 10 милиона. По-лесно щели да се управляват, така хората щели да са по-добре представени и да се идентифицират по-добре с техния регион. А пък ако сганта на Сорос могат да спретнат набързо и една гражданска (както стана с излизането на Словения от Югославия), ще са още по-доволни!
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
I NIE SME EVROPEISKI GRAGDANI,NO GERB NI KRADE I OBYAZDVA.DOLU GERB.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Za kakvo im e puk tova?bili sanezavisimo grafstvo 50 godini i ot 1400 godina sa v ispania.neshto ne shvashtam kakvo e tva katalunia.zvuchi mi tupo.kvo stava tuka ue?
63
1
 
1
 
! Отговори
Дедо Коле преди 6 години
Ха, да не би и на тоя референдум бюлетините да са печатани в Костинброд?!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Така еСигурен съм че твоите идоли няма да имат никакъв проблем с прекрояването на границите на Сирия и Ирак в 21 век, даже ще обясняват колко демократично и свободолюбиво е.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако централната власт не си беше пратила заптиетата да осуети вота, референдума щеше да се проведе организирано и под международно наблюдение, премахвайки каквото и да е съмнение относно валидността на резултатите.Очевидно това е плана на правителството, да твърди че резултатите не са реални, умишлено попречвайки на реални резултати, защото знаят че реалните резултати ще са отражение на нереалните - каталунците масово искат независимост. И то истинска независимост, не просто друга зависимост.
60
4
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До До журналистите Какво ти гласуване по няколко пъти. Неволидни бюлетини ,отпечатани у дома и гласуване без хората реално да са присъствали, като при Живков.
59
6
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Путин даде тон и ефекта на доминота започна. От сега започват масови войни. Да прекрояваш граници в 21 век е лудост.Всяка държава в исторически аспект може да има претенции за чужди територии. Я да се видим ние. 500г. под турско владичество. Ами ако Ердоган прояви претенции към нас , какво ще стане? Затова тази лудост трябва да се прекрати даже и със сила.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой казва че над 90 процента са казали ..да... Каталунците.Питате ли Мадрид ..няма такова нещо...В това недоразумение референдума не бяха спазени сума ти правила за да бъде признат за валиден...
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на никой ли не му правят впечатление цифрите над 90 % - ЗА 7,9 % - ПРОТИВ 2 % - ПРАЗНИ 0,9 % - НЕВАЛИДНИ__________излиза над 100,8 % :)
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до # 49: Я кажи,колко милона избират"нашите" хрантутници,след като де факто,повече от половината гласоподаватели не гласуват,а от останалите гласуват за "избраните" , не повече от една трета?!Това ли е "народа",който е гласувал за тях и от чието име управляват цялото стадо?Защо това е "законно",а референдума на Слави не беше законен,защото не гласували 6 милиона?!Защото хората са овце и не мислят по това.Ей така е законен и референдума в Каталуния,независимо от репресиите на управляващит
55
6
 
3
 
! Отговори
До журналистите преди 6 години
Трагично е да се приемат за реални едни резултати, без никаква гаранция за тяхната достоверност ! Не казвам, че всички са гласували по няколко пъти, но определено е имало доста такива !
54
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И КОСОВО И КАТАЛУНИЯ СА ЧИСТИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА КРИМ ДОНБАС И ЛУГАНСК!!!НАЧИ ТЕ СЕ ОТДЕЛЯТ НО НЕ ИСКАТ ДА ПОЕМАТ ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВЪНШНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНАТА!!!!----------ПОДКРЕПЯМ ОТДЕЛЯНИЯ НО НЕ ПОДКРЕПЯМ ПРЕСТЪПНОТО ИМ ДЪРЖАНИЕ ДА НЕ ПОЕМАТ ФИНАНСОВА ОТГОВОРНОСТ И ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНАТА!!!!!!!
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО защо все още не са бомбардирали Мадрид в защита на независимостта на Каталуния, както направиха при отделянето на Косово?
52
5
 
16
 
! Отговори
Кукловодът преди 6 години
До Анонимен 60 След Каталуния следват :Белгия - Фландрия и Валония - сърцетето на Европа Германия - Бавария и Тирол Австрия и Швейцария - Тирол Италаия - Венто и Фреули .Хайде да ги видим демократите дето раздаваха наляво и надясно територии като Косово , какви ще го мъдрят .
51
16
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Ne znam za Katalonija ama Nezavisna Pirinska Makeonija ke ima ......
50
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До SharkПо-голяма лъжа не бях чувал! Не само, че имашесепаратизъм там и преди да влязат в ЕС, но дори се водеше на практика гражданска война! След влизането в ЕС постепенно беше сложен край на атентатите и въоръжените сблъсъци.
49
6
 
13
 
! Отговори
Българин преди 6 години
ЕС блокира. Не знаят какво да кажат. Но щом народа го е решил - нека бъде независимост за Каталуния!
48
0
 
5
 
! Отговори
до 59 Емигрант преди 6 години
Емигранте не се напъвай , рисковано е за здравето ти. Можеш да получиш я херния, я разширение на едно специално място или некое друго увреждане.
47
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово как се отдели? Значи и Каталуния може да се отдели. Къде е НАТО да разпъне един бомбен чадър в защита на независимостта на Каталуния?