Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"

Гласували са над 42 на сто от общо 5,34 милиона избиратели
2 окт 2017 07:15,
104
Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"
Снимка: Reuters

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.

Още по темата

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви на свой ред премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес каза, че териториалната цялост на Испания е в опасност.

"Проявите на полицейска бруталност срещу каталунци "очевидно не могат да бъдат одобрени от никой демократ", продължи социалистическият лидер.

Той обвини и премиера Мариано Рахой, и каталунските сепаратисти, че са разпалили кризата, защото политиките им са се провалили по възможно най-лошия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Грешката на Мадрид е че проля кръв в Каталуния,а кръвта поражда омраза,дори превратаджиите в Украйна не си позволиха да използват армията си в Крим а там имаше силна Украинска групировка,кръвта поражда кръв.....
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кутевската своолоч е в несвяст :) Обича да руши, да убива, да тероризира....както винаги е било. Свобода за кримските татари!
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видин и Варна са Русия! Свобода за градовете, свобода за българите!
23
3
 
7
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Каталунци те след решение на техния парламент да искат признаване от Москва,там вече е центъра на свободния свят....
22
1
 
14
 
! Отговори
двойни стандарти преди 6 години
Спомнете си кой отвори кутията на пандора с Косово, Европа и САЩ а сега недоволстват и мрънкат!!!в случая с Каталуния всичко минава относително мирно а в Косово имаше геноцид и убийства на Сърби.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A ES I BOKO MYLCHAT KATO UTKI NEMA INSTRUKTAJ OT KRAVARIQ
20
1
 
9
 
! Отговори
венсеремус преди 6 години
Вива каталуния
19
3
 
9
 
! Отговори
антинатовец преди 6 години
Къде е оня натовски нещасник Соломон Паси да възкликне както при появата на " ислямо-терористично Косово " свидетели сме на раждането на нова държава в сърцето на Европа" .
18
2
 
12
 
! Отговори
комунист преди 6 години
До 14 Сокол 9" смърдят на комунизъм" . Ето без да искаш от евроатлантическо безразсъдство написа една истина, че КОМУНИЗМЪТ се бори за свобода . Демокрацията е модерно робство. Благодарим ти от името на БКП.
17
0
 
4
 
! Отговори
маке преди 6 години
валиден или не зависи от гледната точка така е при демократията (за всяко решение са необходими години филосовстване) виж Крим е друга бира в нашия вариант все едно София да стане независима щот е по богата
16
0
 
6
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Амиии... леля Гошка?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без кръв трудно ще стане. Но поне ги биха демократично.
14
3
 
14
 
! Отговори
дзън.... преди 6 години
"Все едно хасково да иска независимост или да се присъединяват към турция?!"Това най-вероятно е неизбежно, в тези райони няма население с българско самосъзнание, има повече джамии отколкото училища и бакалии взети заедно, български език не може да чуеш... Това са чужденци живеещи в момента на българска територия.Защо се е стигнало до това, питайте управляващите последните 50 години.Харесва или не, не може насила да държиш райони с компактно етническо население в определена държавна формация.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уточнете моля, Каталуния или Каталония и приемете един стандарт на писане.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим, косово, каталуния, шотландия и тнТова е Демокрация!
11
2
 
16
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Испанците знаят че без Каталунската област губят милиарди евро, затова не я дават. Ще започнат всички българи и не българи ( ***) да се връщат , което не е добре за тях. Но пък пътя за Канада е открит...
10
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Каталуния! Като българин от Каталуния, аз подкрепям обявяването на независимост.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато трябва да се унищожи една държава като Югославия, всички действия са законни. Но когато става дума за западна държава, това било анархия.
8
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно хасково да иска независимост или да се присъединяват към турция?! Като не им харесва испания да я напуснат. Една държава не се организира лесно - образование, пенсии, здравеопазване, данъци.. Няма смисъл от малки държавички. Дори според мен трябва да е минимум 20млн. за да бъде истинска държава. Това на каталунците е простотия
7
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е и референдум с 43 процента участие може да доведе до разпадане на суверенна държава? И колко процента са тези от всички испанци? Някой глупци се радват ама утре това ще дойде и тук