Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"

Гласували са над 42 на сто от общо 5,34 милиона избиратели
2 окт 2017 07:15,
104
Ще има ли независима Каталуния? Над 2 млн. са "За"
Снимка: Reuters

Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви тази нощ, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде Франс прес.

Говорителят на правителството Жорди Турул каза, че в референдума са участвали 2,26 милиона души и 2,02 милиона са гласували за независимост.

Още по темата

Гласували са около 42,3 процента от общо 5,34 милиона избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.

Бюлетина с "Не" са подали 7,9 на сто от гласувалите, празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните - 0,9 на сто.

"Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин", каза Турул.

Каталунците извоюваха правото да имат независима държава, заяви на свой ред премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон в тържествено обръщение, цитирано от световните агенции.

"Граждани на Каталуния, ние извоювахме правото да имаме независима държава, която да стане република", заяви Пучдемон и приветства мобилизацията на милиони хора за участие в референдума за независимост, въпреки че той бе забранен от испанското правосъдие.

Европейският съюз не може да извръща поглед от нарушенията на човешките права и от конфликта между Каталуния и испанската държава, продължи Пучдемон, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

"Ние сме европейски граждани и страдаме от посегателства над нашите права и свободи", каза премиерът и призова ЕС да предприеме бързи действия.

Той добави, че до няколко дни неговото правителство ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент, за да може той да приложи закона за референдума. Той предвижда едностранно обявяване на независимост, ако мнозинството избиратели се произнесат за отделяне от Испания.

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес каза, че териториалната цялост на Испания е в опасност.

"Проявите на полицейска бруталност срещу каталунци "очевидно не могат да бъдат одобрени от никой демократ", продължи социалистическият лидер.

Той обвини и премиера Мариано Рахой, и каталунските сепаратисти, че са разпалили кризата, защото политиките им са се провалили по възможно най-лошия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
9
 
! Отговори
jk преди 6 години
Как може референдума да бъде признат за валиден, след като са гласували под 50%!
5
18
 
14
 
! Отговори
Bg in Spain преди 6 години
Като българин от Испания ние поткрепяме цялоста на Испания!
4
8
 
32
 
! Отговори
@ преди 6 години
Каталунците гласуваха и стават независима република. Никой не може да ги спре.Нали това било демокрация?Защо тогава Брюксел, САЩ, Париж, Берлин и други водещи псевдокрации не приветстват вота на народа и не осъждат репресиите на испанското правителство?Това което видяхме в новините, маскирани полицаи да бият наред, жени, мъже, пожарникари които ги пазят, да стрелят с гумени куршуми... гадост, ужас... долна форма на диктатура.
3
22
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Референдума и невалиден.Порнография с отпечатани в домовете бюлетини.И кога успяха да ги преброят за няколко часа? Лудост.
2
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи независимост за каталунците, след като си живеят като крале! Те така се разбунтуваха каточели ердоган е на власт при тях! Найде де гевезьльци.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Halo.