Брюксел нареди на Amazon да върне ?250 млн.

Ирландия на съд, не иска да си прибере ?13 млрд. от Apple
4 окт 2017 20:09, Екип на Dnes.bg
12
Брюксел нареди на Amazon да върне ?250 млн.
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия нареди на правителството на Люксембург да вземе 250 млн. евро данък от Amazon, несъбран заради неправомерни данъчни облекчения.

Amazon е сключил тайно споразумение с правителството на Люксембург, оглавявано тогава от настоящия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, да плаща значително по-малко корпоративни данъци в сравнение с останалите в бранша срещу установяването на централата на европейския му офис в херцогството.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че вследствие на споразумението “на Amazon е било позволено да плати четири пъти по-малко данъци, отколкото други местни дружества, подчинени на същите национални данъчни норми.”

Брюксел преценява това като незаконна държавна помощ и настоява тя да бъде прихваната заедно с дължимите лихви за 8 г., колкото е продължила да действа договореността.

Схемата е била реализирана чрез две поделения на Amazon, едното от които е осъществявало продажбите в Европа, а другото - без офис, персонал и стопанска дейност, само е прехвърляло печалбите на фирмата майка в САЩ. Тъй като то е било регистрирано като командитно дружество, то не е подлежало на данъчно облагане според законодателството на Люксембург.

Холдингът е имал договор с оперативната компания като притежател на някои права на интелектуална собственост за Европа въз основа на т.нар. споразумение за поделяне на разходите, сключено с Amazon в САЩ. Самото холдингово дружество не е използвало активно тази интелектуална собственост, а предоставяло изключителна лицензия за ползването ѝ на оперативното дружество, за да търгува на дребно в ЕС.

Разследването на Европейската комисия установило, че оперативната компания Amazon EU, което е било данъчно задължено в Люксембург, е прехвърляло 3/4 от печалбата си на Amazon Europe Holding Technologies и така е избегнал плащането на 75% на дължимите данъци за продажбите на Amazon на територията на целия ЕС, съобщи комисар Вестагер.

Нарушението засяга период от 2006 до 2014 г., когато американската компания е променила структурата на дружествата си в Европа. Като време промяната съвпада с издигането на Юнкер за кандидат на ЕНП за шеф на Европейската комисия на европейските избори през 2014 г.

В съобщение на правителството в Люксембург се казва, че данъчното споразумение е било законно, но не се уточнява дали дължимият налог ще бъде изискан обратно от компанията.

При подобно отсъждане миналия август Европейската комисия нареди на Ирландия да си прихване 13 млрд. евро данъци от Apple, недосъбрани заради подобни тайни данъчни облекчения. Те са получени за продажбите на американската компания в Европа и в Близкия изток. Част от печалбите също са прехвърляни към централата на технологичния гигант в САЩ, без да бъдат обложени в Европа, където са осъществявани продажбите. Под заплаха да загуби отвъдморската централа на Apple ирландското правителство заяви нежелание да събере дълга. Днес Европейската комисия го даде на съд за отказ да изпълни нареждането й.

“Повече от година след решението на Комисията Ирландия още не е възстановила сумата. Разбирам, че това в някои случаи е трудно, но държавите членки трябва да правят усилия за възстановяване на конкурентността”, заяви Вестагер.

Дъблин е трябвало до 3 януари да вземе поне част от неплатения данък. Според Брюксел Ирландия е започнала да изчислява точния размер на задължението, но нямало да приключи преди идната пролет. В това време Apple продължава да се възползва от предимството на облекчен данъчен режим.

Американската компания и ирландското правителство оспорват в съда решението на Еврокомисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Баче Кико преди 6 години
Това дето го говорят е само лек бриз от цялата смрад, която правят тези огромни компании.Трябва да забранят тези монополи и като цяло маркетинга и Пиара трябва да бъдат лимитирани зверски. В момента е възможно с елементарни психологически похвати да се манипулират милиарди хора, без те да имат капка идея какво им се случва.Това е зла измама и след векове ( ако все още има човечество ), това ще е записано в учебниците, като огромна измама и конспирация. Няма как да просъществува това.
8
1
 
5
 
! Отговори
Глас от сивоя сектор преди 6 години
Тия от амазон са яко глопажи бе батко. В ЕС да си правят шмекериите... няма къ да стане.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дъртият пергиш Юнкер е научил някои мурафети от Боко.
6
2
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
Значи и в Европата източват.Аз си мислех,че само нашите комунистически номенклатури умеят "законно" да източват.В тълковният речник думата източване синоним ли е на кражба,пладнешки грабеж,натрупване на първоначален капитал...?
5
1
 
14
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Узаконили се мутри търтей налагат с данъци народ и фирма за да живеят охолно и се определят като "цивилизация* ! Това е днешният световен ред!
4
0
 
19
 
! Отговори
Пади преди 6 години
Ирландците щом не искат да си вземат 13 милиарда, мислете за какви кинти става въпрос
3
3
 
4
 
! Отговори
Iso преди 6 години
Top eu brakonier naznachen za top pazach na eu...Taka i general Rumen pazi nezakonnia iznos na amerikanskite i europeiskite monarhicheski offshori v bg energetika i bg surovinni koncessii
2
0
 
11
 
! Отговори
Патреотин преди 6 години
Тази Вестагер се оказа голяма работа. Не й мига окото. Някой ако е запомнил българска еврокомисарка да се е записала с работа, не със сканал, да пише
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер след като съсипа каквото можа на национално ниво надроби и ред глупости като шеф на ЕК, случаеност?!? подставено лице, което да работи в ущърб на континента!