Независима Каталуния запазва еврото

Ако се отдели от Испания, провинцията излиза от ЕС и от Еврозоната
5 окт 2017 21:21, Екип на Dnes.bg
51
Независима Каталуния запазва еврото
Снимка: архив, Reuters

Независима Каталуния може да запази еврото като собствена валута, съобщи Европейската комисия днес.

След референдума в неделя лидерите на най-богатата испанска провинция заплашват да обявят в близките дни независимостта си от Испания.

Ако това се случи, Каталуния автоматично ще престане да бъде член на Европейския съюз, предупреди Брюксел в понеделник.

Днес Еврокомисията поясни, че скъсването с Испания ще означава и излизане от Еврозоната. Въпреки това евентуалната новообявена държава ще може да запази, ако желае, еврото като официална валута.

Още по темата

Тази възможност е предвидена в законодателството на Еврозоната. Еврото е единствена валута в две държави, които не са членове на ЕС – Косово и Черна гора. Както и в 4 европейски държави-джуджета, които не са част от Еврозоната: Ватикана, Андора, Сан Марино и Монако.

Използването на еврото може да стане, като се сключи монетарно споразумение с ЕС, даващо право за сечене на евромонети за собствени нужди, или без такова съгласие. Във втория случай държавата няма право да произвежда монети или банкноти и ги купува от страни от Еврозоната.

Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че ще пише до Европейската комисия, за да поиска обяснения защо според Брюксел случаите „Косово“ и „Каталуния“ са различни. По-рано говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че Еврокомисията смята въпроса с референдума за независимостта на Каталуния за вътрешен въпрос на Испания и не би се намесила с посредничество, за което я призоваха каталунските водачи. В същото време при отделянето на Косово ЕС не само посредничи, но и изпрати мисия в Прищина. Говорителят мотивира различния подход с факта, че Испания е страна член, а Сърбия – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: еврозонаевроКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.