Независима Каталуния запазва еврото

Ако се отдели от Испания, провинцията излиза от ЕС и от Еврозоната
5 окт 2017 21:21, Екип на Dnes.bg
51
Независима Каталуния запазва еврото
Снимка: архив, Reuters

Независима Каталуния може да запази еврото като собствена валута, съобщи Европейската комисия днес.

След референдума в неделя лидерите на най-богатата испанска провинция заплашват да обявят в близките дни независимостта си от Испания.

Ако това се случи, Каталуния автоматично ще престане да бъде член на Европейския съюз, предупреди Брюксел в понеделник.

Днес Еврокомисията поясни, че скъсването с Испания ще означава и излизане от Еврозоната. Въпреки това евентуалната новообявена държава ще може да запази, ако желае, еврото като официална валута.

Още по темата

Тази възможност е предвидена в законодателството на Еврозоната. Еврото е единствена валута в две държави, които не са членове на ЕС – Косово и Черна гора. Както и в 4 европейски държави-джуджета, които не са част от Еврозоната: Ватикана, Андора, Сан Марино и Монако.

Използването на еврото може да стане, като се сключи монетарно споразумение с ЕС, даващо право за сечене на евромонети за собствени нужди, или без такова съгласие. Във втория случай държавата няма право да произвежда монети или банкноти и ги купува от страни от Еврозоната.

Междувременно сръбският премиер Ана Бърнабич съобщи, че ще пише до Европейската комисия, за да поиска обяснения защо според Брюксел случаите „Косово“ и „Каталуния“ са различни. По-рано говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че Еврокомисията смята въпроса с референдума за независимостта на Каталуния за вътрешен въпрос на Испания и не би се намесила с посредничество, за което я призоваха каталунските водачи. В същото време при отделянето на Косово ЕС не само посредничи, но и изпрати мисия в Прищина. Говорителят мотивира различния подход с факта, че Испания е страна член, а Сърбия – не.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: еврозонаевроКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
са преди 6 години
по това време югославия се разпадаше на съставните си части а особено мюсулманите бяха подложени на геноцид нищо общо с европейска испания
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО СРЪБСКАТА ПРЕМИЕР-ми госпождине премиер ЕТО ТИ Я РАЗЛИКАТА-В КОСОВО АЛБАНЦИТЕ СА МНОЗИНСТВО И НЕ СА СЪРБИ,КАТАЛУНЦИТЕ НЕ СА ИСПАНЦИ,т.е. се пита ЗАЩО ЗА КОСОВО МОЖЕ А ЗА КАТАЛУНИЯ НЕ МОЖЕ!ВЪПРОСЪТ ТИ Е СБЪРКАН ГОСПОЖДИНЕ ПРЕМИЕР!
38
1
 
2
 
! Отговори
Имигрант преди 6 години
Ей това Българските журналисти са страшно племе ,вече отделиха Каталуния от Испания ,за каква независима Каталуния говорите,какви са тези глупости,самите Каталунци още не знаят какво ще става ,обаче нашата журналистическа гилдия е наясно с нещата ,спрете да пишите глупости,само зада си вдигате рейтинга
37
7
 
4
 
! Отговори
искаме си ромелията! преди 6 години
Подобно на Каталония ромелия бележи по-голямо развитие от Княжеството на Русия!
36
10
 
3
 
! Отговори
искаме си Румелията преди 6 години
До ТурчинаДойде ред и ние да се отървем от руската агентура в княжество България!Софиянци ограбиха всичко румелийско особено Ботев,Левски и Вазов! - румелийци
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон може да не си губи времето с писма,а да наеме Рамзан Кадиров за консултант.Ще има много по-голям ефект.
34
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евро мевро, тва са глупости за баби.Купувайте биткойн. За една година направих 160 хил лева без да си мръдна пръстта. Колкото повече купувате, толкова повече че правя, а и вие също !Криптовалутата е бъдещето !!
33
7
 
6
 
! Отговори
пешо бирата преди 6 години
И как си независим с еврото и ЕС. Фашисти са каталудите.Просто мразят. Те са най богати в испания, най превигилировани, ама мадрид ги мачкал. А и друго, да се отделят ако и каталунците от франция и те се отделят от франция
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 30 аз Не се притеснявай,на място на банките които се отеглят ,ще се настанят други.Без банки Каталуния,няма да остане,
31
0
 
1
 
! Отговори
Ех че преди 6 години
До юнкер 26Глупости !
30
2
 
20
 
! Отговори
Кръчмаря преди 6 години
Големи глупости се пишат.1. Каталуния не е провъзгласена за независима.2. Ако се отдели от Испания може да бъде поставена на колене икономически за по-малко от 5 години (и това е крайно оптимистичен вариант)3. За повечето от инфраструктурите и държавните институции в Каталуния плаща всъщност цяла Испания.4. Каталуния като нова държава ще и се наложи да подпише доста международни споразумения а Испания ще е против. 5. Това е доста опацен прецедент но ако се случи ЕС ще гледа да се застрахова
29
0
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До турчин анадолецЗатова сте с 50 пъти по-малка територия отпреди 130 години!
28
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не знам дали биха могли да запазят еврото, но три от най-големите банки в Каталуния - Banco Sabadell, BBVA и LaCaixa, вече обмислят да се местят оттам, ако се обяви противоконституционната независимост. Тази последната има офиси почти на всеки ъгъл, и е тясно свързана с местната власт(формалната, а не в частност сепаратистите от последните няколко години).
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ИСКАМ РАЗПАД НА ЕС!!!ВИЕ СТЕ ЗАХАПАЛИ ЕС ТА ЕС СТИГА С ТОЗИ СЪЮЗ!!
26
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи глупацци има тук. Радват се като деца на некви сепаратисти, а на народното събрание пише : обединението прави силата. Второ ,как ще влезе в ЕС , като трябва всички членки да гласиват с ДА. Е ...Мадрид никога няма да натисне да. Малко глуповатии идвате.
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия,Франция,Украйна,Молдова,Белгия,Македония тези страни няколко години ще се разпаднат на автономни области.
24
21
 
7
 
! Отговори
юнкер преди 6 години
Ako Каталуния излезе от Испания и ЕС, много бързо ще бъде приета отнова в ЕС. Еврото може да си го запази докато е извън ЕС, което ще е около година. Испания няма да пречи за влизането на Каталуния в ЕС, защото една бедна страна има полза когато в ЕС влиза една по-богата държава. Само на балканите може да мислим ''напук'' на някой.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разкарат ли се от ЕС е свършено с тях. Ще са добре 10, 15, 20 г. ама паричките малко по-малко ще свършват. ФК Барселона най-вероятно ще отидат в историята като европейски гранд. А хубавото от цялата история е че доста българи може би ще се върнат.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23 По-добре да не влизат в Ес преди Ес същи имаше Европа..
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия са егати и смешниците. Ами ако се отделят от Испания каква е вероятността да влезнат като нова държава в ЕС? Ще ви кажа вероятността е нулева, тъй като Испания трябва да даде съгласие държавата Каталуния да влезе в ЕС и да го гласува в испанския парламент. А след като не е член на ЕС никой от еврозоната няма да даде съгласие Каталуния да използва еврото. Изобщо не са наясно каккъв голям си го начукват, нямат нито армия, нито полиция, нито съдилища, а това изисква много пари.