Каталунската криза - новото камъче в обувката на ЕС

ЕС няма интерес да посредничи, тъй като това ще легитимира сепаратистите
6 окт 2017 21:08, Елка Василева
21
Каталунската криза - новото камъче в обувката на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Сепаратисткото предизвикателство от страна на Каталуния е нова ненавременна главоблъсканица за Европейския съюз, който се надяваше най-сетне да стъпи на краката си след десетилетие на екзистенциални кризи - от финансовата криза през миграциите до Brexit-а, пише Франс прес.

"В известен смисъл ЕС е институция, създадена за щастливи времена. Докато всичко е наред, тя работи добре. Възникне ли проблем обаче, тя се сблъсква с огромни трудности да заеме позиция и да действа", отбелязва Щефани Вайс, директор на брюкселското бюро на фондация "Бертелсман".

"Този проблем се очертава вече от доста време", допълва експертката, припомняйки, че каталунските сепаратисти подготвят референдума си за самоопределение от години. "Той обаче не получи нужното внимание" в Брюксел, подчертава тя.

Още по темата

Свидетелство за това е неловкото мълчание, запазено преди референдума от ЕС, притеснен от други сепаратистки уклони във Фландрия, Шотландия и най-вече Страната на баските.

След като народното допитване беше белязано от сблъсъци между сепаратистки гласоподаватели и полицаи, Европейската комисия за пръв път призова за диалог и осъди насилието като "инструмент в политиката", внимавайки обаче да не засегне Мадрид.

ЕК повтори, че референдумът е в разрез с испанската конституция и подчерта, че "защитата на правовата държава понякога изисква съразмерна употреба на сила".

"Бивша Югославия"

С изключение на Белгия, където фламандските националисти са влиятелен елемент в управляващата коалиция, и Словения, появила се след отделянето си от бивша Югославия, европейските столици запазват мълчание или заявяват непоклатима подкрепа за испанския премиер Мариано Рахой.

Това е така, тъй като най-децентрализираните страни се опасяват, че каталунският прецедент може да вдъхнови други сепаратистки райони, отприщвайки верижна реакция, която накрая ще направи ЕС неуправляем.

"Ако днес допуснете Каталуния да наруши целостта на Испания, това ще породи ефекта на доминото на целия континент. Вместо 27-членна Европа ще имаме една не-Европа от минидържави", предупреждава театрално испанският евродепутат Гонсалес Понс.

Съюзът оцеля при световната финансова криза през 2007 г., после и при дълговата криза, когато Гърция през 2015 г. едва не напусна еврозоната.

Той все още не се е възстановил напълно от дълбоката криза на солидарност между Изтока и Запада, избухнала по време на мигрантския наплив, воюва с Полша и Унгария за реформите им, които смята за нелиберални, и води изключително сложни преговори с Обединеното кралство във връзка с излизането му от ЕС през 2019 г.

В речта си при възобновяване на работата на Еврокомисията в средата на септември след лятната ваканция нейният председател Жан-Клод Юнкер заяви, че най-лошото е минало и изложи амбициозна програма за реформи, като обяви, че "вятърът отново духа в платната на Европа" благодарение на спада на безработицата и известно съживяване.

"Ново камъче"

Това беше преди каталунската криза, която "със сигурност е ново камъче в обувката" на ЕС, казва Фредерик Алман, който се занимава с европейски изследвания в Люксембургския университет.

Особено ако остане за дълго. "През това време европейците рискуват да изоставят истинските предизвикателства, които ги очакват: глобалните заплахи за сигурността (Северна Корея, тероризма, конфликтите в Близкия изток), които ни заобикалят, и световното икономическо съперничество.

Въпреки намеците от страна на сепаратистите, на евродепутати или експерти "ЕС няма никакъв интерес да се заеме с посредничество", тъй като "това ще легитимира сепаратистите", казва Алман, подчертавайки, че /европейските/ договори не предвиждат действия в случай на отделяне на дадена територия в рамките на страна член.

В Испания Конституционният съд обяви каталунския референдум за невалиден. За ЕС, съставен и ръководен от своите 28 страни членки, е невъзможно да пренебрегне конституционния ред на всяка от държавите си. За разлика от каталунския шотландският референдум за независимост от 2014 г. (спечелен с 55 на сто от лагера на отхвърлящите отделянето) беше организиран с одобрението на Лондон, което би позволило една добре подготвена раздяла.

Брюксел в не по-малка степен изгуби доверието на каталунските сепаратисти. Те обвиняват Комисията, която не се поколеба да влезе в схватка с Варшава за правовата държава, че изоставя "7,5 милиона европейски граждани" в Каталуния, "чиито основни права и най-вече правото на изразяване" са погазени.
 

/БТА/
 


21
Още по темата: ЕСКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
всеки проблем преди 2 години
си има своето простичко решение!Когато нещата се усложняват,значи има скрити цели!А когато се демонстрира некадърност,значи нещата са много зле!
18
1
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Испанските банки и без това само ги крадат, така че загубата няма да е голяма.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е изкуствено създание, което няма бъдеще и рано или късно ще се разпадне, както СССР, СРФЮ, САЩ и други.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до кратко и ясно и до "рокаджиите".
абе май е бензиновата държава, ама... оно рупа ли рупа.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Рок енд рол

Кратко и ясно!
14
9
 
12
 
! Отговори
Зрител преди 2 години
Водачите на серапартистите са хлабави и изнежени същества, с костюмчета и очила. Те непрекъснато лъжат кога ще обявят независимост. Днес, утре, вдругиден. Ама ще преговарят, ама ще търсят посредници, ама ще отложат събранието от понеделник за вторник, пък защо и не за сряда през 2018 г. Личи си, че не са революционери и затова независима Каталуния няма да има в обозримо бъдеще. Ако един ден си намерят каталунски Фидел Кастро може и да се отделят.
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес 2 големи банки кайхабанк и сабадел имаха изявление че ако Каталуния се отдели те напускат същите...Газнатурал също обяви че напуска Барселона и още доста напускания ще има.Каталунците ще видят и обратната страна на медала...
12
3
 
4
 
! Отговори
Kraf преди 2 години
Politicheskata karta na sveta se meni sled vseki uragan, vulkan, zemetras, tsunami i svrahproizvodstvo...spored prilivite i otlivite...darjavite i narodite se rajdat i umirat...ot frenskata, ispanskata, germanskata, ruskata, turskata i angliiskata karta ima dosta otpadnali darjavi...primeri mnogo... zimata nai-lesno se meni bg map...kat spre toka, gaza, benzina i parnoto...
11
4
 
15
 
! Отговори
Рок енд рол преди 2 години
От сепаратизма губи Европа и печелят САЩ.
10
7
 
23
 
! Отговори
Рок енд рол преди 2 години
"Ако днес допуснете Каталуния да наруши целостта на Испания, това ще породи ефекта на доминото на целия континент. Вместо 27-членна Европа ще имаме една не-Европа от минидържави"
...
Що навремето не казаха "Ако днес допуснете Косово да наруши целостта на Югославия, това ще породи ефекта на доминото..."?
9
5
 
26
 
! Отговори
Рок енд рол преди 2 години
"Ако днес допуснете Каталуния да наруши целостта на Испания, това ще породи ефекта на доминото на целия континент. Вместо 27-членна Европа ще имаме една не-Европа от минидържави"
...
Абсолютно съгласен! Само че трябваше да се сетите, когато някой (знае се кой!) наложи!!!, когато ставаше дума за Косово, че движенията за самоопределяне, дори и да противоречат на вътрешното законодателство!!! не нарушават международното право. Тогава Европа що не се възпротиви? Бумерангът сега се връща!
8
5
 
19
 
! Отговори
Андрешко преди 2 години
Когато една държава е изкуствено създадена като бивша,Югославия,СССР,Чехословакия и други,рано или късно ще се разпаднат,както Испания и Европейския съюз.
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
Бих добавил също и Северна България да минем към Румъния.
.

абе за българия не знам, ама има една територия - близо 1/6 от земната суша, дето бая, ама бая референдуми могат да се направят, че комай една накрая една "спаска кула" ше остане да стърчи...
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих добавил също и Северна България да минем към Румъния. И без това този район е забравен от много години. Само така и малкото останали хора ще започнат да живеят по-добре. В противен случай предвиждам пълно обезлюдяване на този район в близките 20-30 години. А може и това да е за някого цел....
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки балон, се пука рано или късно .
4
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досадно камъче, което ще бъде изхвърлето съвсем скоро!
3
5
 
35
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Обувката на ЕС? ЕС никога не е имал собствени обувки, По рождение ЕС е обута в еврейски налъми...
2
11
 
31
 
! Отговори
пожелание преди 2 години
Каталуния да се отдели ,и да харчи собствените си пари ,а не да храни мадридските КРАЛе !!
1
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такива неадекватни ръководители на ЕС,напълно резонно е това ,което се случва-гръцката криза,брекзит,мигрантската вълна сега и Каталуния!