По конституция: Мадрид може да поеме контрола над Каталуния

Предвижданите мерки обаче пораждат риск от разпалване на страстите
10 окт 2017 22:36, Елка Василева
27
По конституция: Мадрид може да поеме контрола над Каталуния
Снимка: Reuters

Хипотезата за едностранно обявяване на независимост в Каталуния накара ръководителя на испанското правителство Мариано Рахой да заговори за задействане на член 155 от конституцията, който позволява на централните власти да "установят контрол" върху региона, непознат досега сценарий.

Какво казва конституцията?

Испания е изключително децентрализирана страна и приетата през 1978 г. конституция дава на 17-те региона, наречени "автономни области", широки правомощия, например в сферата на здравеопазването и образованието.

Още по темата

Тя обаче предвижда и механизми, които позволяват на централната власт да се намеси пряко в делата на даден регион в случай на криза, пише Франс прес.

При каталунската криза - най-голямата след възстановяването на демокрацията, Конституционният съд (КС) заяви, че "референдумът за самоопределение" от 1 октомври е противоконституционен.

Борещите се за независимост политически сили уверяват, че са го спечелили с 90,18 процента от гласовете и могат въпреки решението на КС да обявят независимост.
За да ги възпрепятства, правителството може да прибегне до член 155 от конституцията.

Тази разпоредба, която не е била използвана никога досега, позволява да се вземат "необходимите мерки, за да накара да се спазват задълженията", наложени от конституцията или други закони, със "съгласието на абсолютно мнозинство в Сената".

Какви мерки са необходими?

Той не изброява "необходимите мерки", откъдето произтича несигурност за неговото прилагане. Ето какво казват специалисти по конституционно право.

Член 155 позволява да "се поставят под контрол политическите и административните органи на разбунтувала се автономна област", обясни за АФП Тереса Фреишес от Барселонския автономен университет.

Следователно това води до временно отменяне на автономията на региона, каза Хосе Карлос Кано Монтехано от университета "Комплутенсе" в Мадрид.

Чиновници и хора на изборни длъжности могат да бъдат временно отстранени или заменени.

Така председателят на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон е възможно да бъде заменен с префекта на Каталуния, главния представител на държавата в региона.

Същевременно централното правителство има право да поеме някои от компетенциите на Барселона "като обществения ред и комуналните услуги".

Според Хавиер Перес Ройо от Севилския университет мерките може да стигнат до "преустановяване на правомощията на (регионалното сепаратистко) правителство, до поставяне на (каталунската полиция) "Мосос д'Ескуадра" на заповедите на вътрешния министър" и дори до "затваряне на регионалния парламент".

Възможно е да последват и регионални избори, каза Кано Монтехано.

Някои каталунци обаче може да погледнат с много лошо око на това установяване на контрол и да се увеличи напрежението.

Как се задейства Член 155?

Испанският премиер няма право да задейства едностранно член 155.

Той трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.

Ако това не стане, Рахой сезира Сената, където неговата Народна партия има мнозинство, и съобщава какви "необходими мерки" смята да приложи.

По принцип се събира сенаторска комисия, а след това всички членове на горната камара на пленарно заседание. Ако предложенията на премиера бъдат одобрени с абсолютно мнозинство, той получава право да ги приложи.

Процесът обаче може да отнеме време. "Дори при съкратена процедура е възможно да е необходима една седмица", каза един сенатор пред АФП. Според Перес Ройо този срок е 8-10 дни.

Други възможности?

Освен член 155 правителството разполага и с други лостове. То може да обяви "извънредно положение", "изключително положение" или "състояние на обсада"
Обявяването на тези три положения може да засегне "свободата на движение или свободата на събирания" на испанците, припомни Кано Монтехано.

Най-сетне, законът за "националната сигурност", обнародван през 2015 г., позволява на правителството да обяви, че цялата страна се намира в "ситуация, застрашаваща националната сигурност".

Според Рахой тази процедура е за действие при междинни ситуации между "обикновените кризи, извънредното положение, изключителното положение и обсадата" и позволява да се вземат законодателни решения с укази, например да се постави под пряк контрол каталунската полиция.

Мерки, които пораждат риск от разпалване на страстите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Представяте ли си : Префекта на КАТАЛУНИЯ ...чий е той ... може би на франкистката народна партия !!! Ми то и Пилат Понтийски е бил префект!!! ЕВРОПА дори не е от богините! Кой определи границите на континентите -та това е Европа,а другото е ...??? Тези с вратовръзките и студените очи са се организирали ,а наш Борисов им е *** ! Децата на ограбените пазят" имането" на грабителите !!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Нашите медии отначало бяха за Каталония ,след това взеха пауза и бяха неутралитет ,сега под директивата на Брюксел са вече за Испания .
22
5
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Каталония не може да получи независимост и няма да я получи.Испания ще остане единна, както трябва и да бъде.Има много факти които потвърждават това!Като оставим настрана факта, че Конституцията на Испания не допуска правото на отцепване и независимост на която и да е испанска територия, има още много други факти.Например, над 60% от каталонците изобщо не са участвали в измисления "референдум", и те всички са против независимостта. Тогава излиза, че остават по-малко от половината!
21
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато украинците поискаха независимост от Русия и не я получи последва ембарго за Русия критики войната всеи знае .Когато Косово поиска да се отдели от Сърбия НАТО изпрати бомбардировачи а ние подкрепихме Косово като пуснахме бомбардировачите през България .Сега когато Каталуния иска Независимост от Испания нямала такива права и ЕС нямало да я подкрепи -има ли двоен аршин в т.нар демократична Европа -има ли кръв по улиците на Каталуния
20
5
 
12
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Каталунците няма да обявят независимост,защото много дрънкат и всичко се проточи във времето. Ако те искаха независимост щяха да направят като американците на времето си срещу англичаните,да стегнат своя армия и изведнъж да обявят независимост. Испанците в първият момент ще са в шок,а после ще опитат със сила,но като видят силен отпор ще се откажат,а вече и времената са други и ЕС може да се намеси,за да не стане гражданска война.
19
9
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Глупави испанци.Ако бяха катастрофирали пИчдемон преди 3-4месеца нямаше да имат тези проблеми.Службите им са гола вода.
18
13
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
до долнияЧакайте бе !Нали Европейският ви съюз и евроатлантическият ви свят бяха демократични ?За какво "изритване на каталунците от ЕС" говриш ?Изобщо на вас евроатлантиците не ви ли се струва, че сгазихте демокрацията, с която десетилетия парадирахте ?Полиция и жандармерия срещу цивилни граждани, бой само защото си искал да гласуваш, санкции срещу Русия, санкции срещу Северна Корея, заплахи за "изритване" на всеки, който не играе по свирката ви ...Това ли ви е демокрацията ?
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този който е решил да си ходи не може да бъде никога спрян.временно може да ги забавят, да. в дългосреочен план, никой не може да ги спре.ако са твърдо решени, ще има гражданска война (каквато вече имаше в миналото) и пак ще се разделят.
16
4
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Естествено, че си давам сметка. Тези работят на принципа на американските си шефове- отлагай фалита докато има мегдан.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13А не, чакай сега да се разберем, ако изкараш "танковете" и не си солта шак на Запада, значи си комунист и диктатор. Обаче ако изкараш "танковете" като Мадрид, получаваш мълчаливо одобрение от "топ демократите" да действаш силово...и средносрочно и дългосрочно си усложняваш още повече положението ... още повече ще намразят тия от мадрид.даваш ли си сметка? когадо т.н. държава, работи всечески против хората, в името на други интереси, в един момент хората казват - но пасаран
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Да ще го поеме контрола, но ако Путин позволи...тц, тц, тц... пак ли наместих те тоя и в тая тема...айде стига вече с тоя yтин ... колкото повече го навирате във всички теми, толкова повече отблъсквате от него... толкова ли не ви е ясно?
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"че тоя от мадрид, ако вкара член 155 и "дойдат танковете""А не, чакай сега да се разберем, ако изкараш "танковете" и не си солта шак на Запада, значи си комунист и диктатор. Обаче ако изкараш "танковете" като Мадрид, получаваш мълчаливо одобрение от "топ демократите" да действаш силово.
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ще го поеме контрола, но ако Путин позволи.
11
7
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Не мога да питам Каталуния, защото фашистите от Мадрид не дават. но който бие бременни жени си е вкарал таралеж в гащите и рано или късно ще седне на него.
10
2
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
За да си в състовяние да работиш против страната си, тя самата трябва да ти е осигурила всички необходими инструменти чрез конституцията си. Питай Испания и Каталуния.
9
4
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Когато усилено работиш против страната и народа си сядаш върху две стада таралежи независимо какво си записал на некакви хартии питай всекви френски и испански крале как са сядаи и на гилогината даже.
8
3
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Само че когато в конституцията си не само допускаш автономии, ами разчертаваш цялата си държава като сбор от такива, сядаш върху цяло стадо таралежи.
7
2
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Всеки записал нещо в конституцията си е вкарал таралеж в гащите и в даден момент ще седне на него.
6
2
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Още й е рано на Европа да се изчиства от юдео-масонската пиявица...
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става когато си западен демокраст. Раздаваш у дома си автономии на поразия без да мислиш и си въобразяваш, че животът занапред ще е песен, докато някоя автономия не реши, че иска да се цепи от колектива. После се налага да се излагаш като кифладжия пред света и да се обясняваш като ученичка, че се позоваваш на някакви членове от скалъпената си конституция, че един вид се опитваш да запазиш територията си от разпад, та затова прилагаш силови мерки.