Каталуния: Подписаха за независимост, но я отложиха

Мадрид: Пучдемон не знае къде се намира, накъде отива!
11 окт 2017 07:24, Елка Василева
20
Каталуния: Подписаха за независимост, но я отложиха
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава", се казва в декларацията.

Още по темата

"Каталуния днес възстановява пълния си суверенитет", са казва в документа, озаглавен "декларация на народните представители на Каталуния".

"Ние призоваваме всички държави и международни организации да признаят Каталунската република като независима и суверенна държава", цитира Ройтерс текста на декларацията.

Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.

Каталунският лидер Карлес Пучдемон "не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде", заяви междувременно испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост.

Сорая Саенс отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че днес правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 6 години
Докато в България еничарите създават партии на етническа основа и тук може да става нещо подобно както в Испания. Нали това е целта на политиците, да унищожат България и в нея да живеят азиатци.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се задейства член 155!
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай. Вземайте им автономията на тея сепарстисти. Щом не разбират от Добро. Всеки ако почне да се цепи се връщаме 2000 години назад в племената ера. Скоро такива събития , ще доведат до раждането на крайно десни и леви.
11
2
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Тука викаш е било османско, а? В клубовете на ДОСТ не ви ли обясняват преди османско обаче какво е било?
10
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния никога не е била отделна самостоятелна държава. А тук е било Османско. Щом Каталуния може, защо Кърджали да не може?Ще се вдигнат пенсиите, ще се вдигнат заплатите, стандартът ще стане турски, медицинското обслужване ще се подобри.
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
............... така като гледам веднага подаряват Кърджалийски окръг на Турция. После следва Хасковски, Шуменски, Разградски и т.н.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тея са им дали много свобода и тея вече се чудят какво да правят. Ако бяха поживели малко в соца щяха да видят какво щеше да им се случи. Веднага танкове от Масква и марионетно правителство.
7
4
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Каква история бе? Пука му на Ицо. Той има повече пари отколкото ти и цялото ти семселе струвате!
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес им отнемат автономията няма има вече Каталуния!
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ба,никой...Сега напук на испанците ще стане спортен министър на Каталуния.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ицо отиде в историята,от онзи ден е никой!
3
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кастилците в Мадрид се правят на важни и се надуват. Точно това ще им изяде главата.Всяко навлизане на испанската полицияу или армията на територията на независимата република ще бъде акт на агресия.Ще се повтори случаят САЩ - Англия
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единството на Европа ще остане в историята.След отделянето на Каталуния, се очаква същото във Франция,Германия , Австрия.Това е плала за ьавладяване на отслабенс Европа.България ще бъде третирана. като Босна и Косово.Дс не се заблуждаваме , че ще сме към ядрото, ще сме отвъд периферията.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рамзан Кадиров със сигурност би се наел да посредничи.