Преговорите за Brexit зациклиха. И сега накъде?

Лондон обещава на европейците облекчена процедура за престой
12 окт 2017 22:20, Екип на Dnes.bg
42
Преговорите за Brexit зациклиха. И сега накъде?
Дейвид Дейвис и Мишел Барние. Снимка: Reuters

Няма значим напредък в преговорите между ЕС и Великобритания за излизането й от ЕС. Това призна главният преговарящ на ЕС Мишел Барние 4 месеца след старта на разговорите по раздялата.

Барние съобщи, че ще обяви пред европейските лидери, които се събират на среща на върха след седмица в Брюксел, че преговорите не вървят и че ЕС не може да премине към втория етап – договаряне на бъдещите отношения с Лондон.

"Разговорите вървят конструктивно, но без големи стъпки напред", заяви Барние след приключването на петия кръг от преговори днес в Брюксел.

Напредък има по правата на гражданите и бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия, но са в мъртва точка по финансовото споразумение, уточни той.

ЕС държи да постигне "значим напредък" по трите точки, преди да започне разговор по бъдещите отношения, които са приоритет пък за Лондон.

"Преговорите по финансовото споразумение са в задънена улица", заяви Барние, добавяйки, че "Великобритания не е готова".

Тъй като Обединеното кралство отказва да представи своята сметка по развода, договарянето на задълженията въобще не е започвало и само се водят технически разговори, поясни главният преговарящ.

По Ирландия се говори по принцип и за създаване на обща зона за движение. По правата на гражданите, който е основен приоритет за ЕС,се обсъждат "специфични инструменти" за гарантиране на правата след раздялата.

Британският секретар за напускането Дейвид Дейвис демонстрира повече оптимизъм, най-вече по договарянето на правата на гражданите. Той обаче призна, че Лондон работи и по варианта за излизане без споразумение с ЕС.

Дейвис призна, че без решение остават въпросите, свързани с правото на пребиваващите във Великобритания европейски граждани да доведат семействата си, възможност при завръщане да ползват пенсии и други социални придобивки от работата си в Обединеното кралство, признаване на професионалните квалификации и правото за гласуване на местните избори на Острова. Няма и решения и за правата на британските граждани в Европа на пълно право на престой и на придвижване на страните от ЕС-27.

Затова пък Лондон е готов да облекчи процедурата за регистрация на европейците, които вече се намират или са работили на Острова.

"Регистрационен процес ще има, но той ще е съвсем различен от досегашния – по-интерактивен и не така скъп", поясни британският секретар.

Дейвис съобщи, че европейските граждани, които вече имат карти за престой, няма да минават отново цялата процедура, за да легализират оставането си в Обединеното кралство, а ще им бъде предложен ускорен процес.

Британският секретар подчерта, че сега е важно европейските лидери да проявят повече гъвкавост и да разширят преговорния мандат на Барние, така че той да може да води паралелно разговори по развода и по бъдещето. Лондон настоява, че не може да изчисли задълженията си към ЕС, без да знае какво ще получи в бъдеще.

"Не ми допадат отстъпки, когато става дума за правата на гражданите и за бенефициентите на европейски проекти. Сметките трябва да бъдат уредени. Brexit води след себе си последствия и финансовите отношения са част от тях", подчерта Барние.

Очаква се идната седмица европейските лидери да отложат до средата на декември решението си дали могат да преминат към следващия етап от преговорите с Великобритания.

Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Ако дотогава не е постигната договореност по условията, това ще стане автоматично, като цялото европейско законодателство ще преустанови действието си на територията на Великобритания, а поданиците на кралицата ще загубят правата си на европейски граждани.


42
Още по темата: преговориBrexit
Още от
Напиши коментар Коментари
16
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 5
Айде бе! Ще ти се ама знай че Англия няма да усети криза докато България е винаги в криза! Да надойде цяла източна европа не е никак икономически изгодно за обикновения англичанин! Да му намаляват надницата а той да е доволен - от какво??! Винаги са имали добър стандарт и си държат на него. За какво трябва да го поделят с ганьо, кукурузе или мамалигуио! Ние пиштим от някакъв съвсем малак брой мигранти а да не говорим за англичаните.
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 13

Утре като ни задължат да приемем няколко стотин хиляди изнасилвачи,тъпи по рождение и т.н. И ако не искаш да ги приемеш = ЮК. Какво правиш клоун?
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как накъде?! Към Русия, накъде...
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Член 50 от лисабонският договор дава право на напускаща членка единствено да започва преговори с ЕС по условията на напускане. Какви преговори, преговори за какво, брюкселският лентяй не е счел за нужно да си свърши работата и да уточни. Няма никакъв регламент, никакъв правилник, няма точки, условия, пълна мъгла. Самият член създава условия за зацикляне.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Британската позиция е типично британска - твърда позиция в нямането на позиция, Но винаги и по всяко време може да се промени ако се почувстват прекарани. Тогава ще има вой: "Кой ми с'а в гащите?".
11
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да вметна, че преговорите зациклят по вина на ЕС. Аматьорите от Брюксел не са очаквали, че някой ще иска да напусне, съответно нямат предвиден механизъм за целта.
10
5
 
12
 
! Отговори
цц преди 2 месеца
До 1
И какво...ще станеш по-образован и богат ли? Да не се окаже , че само България и Румъния ще останат в ЕС.
9
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 2 месеца
Ха-ха, рептикщини :-D
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"По правата на гражданите, който е основен приоритет за ЕС."

Имах едно кон, който умря сама? Преводача да не е ром?

Казва се: "по темата за правата на гражданите, която е основен приоритет за ЕС". Много сте зле еййй...
7
6
 
18
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 2 месеца
Нали ако решат проблема ще трябва да ръзпуснат комисията която води преговорите, а това са стотици, преговарящи, преводачи, консултанти, стотици работни срещи, командировки, хотели, охрана- какво искате да падне ,и без това слабият ръст на ЕС-икономиката.
6
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази статия да не би да е писана/превеждана от мал*оумен?

"призна Барние" - все едно са го питали 5 пъти и е отричал и сега най-накрая е признал.

"По Ирландия се говори по принцип и за създаване на обща зона за движение."

По Ирландия??? - а покрай нея как се говори? Какво е това несвързано изречение, изобщо редактор гледа ли ги тези неща?
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пенсиите гласуваха там за излизането, обаче образованите знаят че това е огромна финансова грешка . И сега ще мотат и влачат с години и всеки ще прехвърля топката на следващия. Това е.
Да си единак в този свят е губещо.
4
5
 
31
 
! Отговори
Дедовия преди 2 месеца
Голям го вадиха на референдума за brexit ама мек както виждаме след туй!
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А вие какво печелите от цялата тази работа та се занимавате
2
29
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Англичаните такъв ще им го излундзят на Европейските лидери, че ще има да се чудят от къде им е дошло. Европа потъва бавно и сигурно. Англичаните го знаят и за това напускат корабът... по традиция първи.
1
11
 
36
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 месеца
Да дават кинтите и да се махат казвам аз.
Предполагам обаче, че хитрите англичани си мислят как да се махнат без да дадат кинтите. Надявам се сметките им да излязат криви или поне последствията за тях да са тежки.