Чехите разчитат един милиардер да оправи страната им

Ройтерс: Бизнес "акули" правят милиарди от приватизации и обществени поръчки
13 окт 2017 20:15, Елка Василева
37
Чехите разчитат един милиардер да оправи страната им
Андрей Бабиш. Снимка: архив, Reuters

Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата Прага до югоизточната част на Чехия символизират провала на правителството според много чехи, които търсят нов шампион, за да оправи страна им, пише Ройтерс.

Околовръстното шосе на Прага все още не е завършено след десетилетия неуспешно райониране, а железопътна връзка до пражкото летище се обсъжда от 20 години, без да започва изграждането й.

Световната банка нарежда страната на 130-о място в света по ефективност в издаването на разрешителни за строеж и на последно място в Европейския съюз.

На изборите на 20-21 октомври гласоподавателите изглежда са настроени да дадат власт на мъж, който може да подреди всичко: милиардера бизнесмен Андрей Бабиш, чиято реторика против върхушката напомня на използваната от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Виждам резултати, останалите само говорят", казва Ервин Хайнъл след среща с Бабиш в пенсионерски клуб във Варндорф, на 125 км северно от Прага. "Това е единственият възможен избор".

Централноевропейската страна се присъедини към ЕС през 2004 година и направи големи крачки в икономическото развитие. Хората обаче чувстват, че заплатите и обществените услуги се бавят в догонването на по-богатия Запад, а в същото време бизнес "акули" правят милиарди от често тъмни приватизации и договори за обществени поръчки.

Бабиш, чиято партия АНО изпреварва доста конкурентите си в социологическите допитвания, успя да "се продаде" като човек, борещ се с пречките от коалиционните партньори, спечелвайки в същото време доверие с популярни решения като вдигане на пенсиите, докато бе министър на финансите.

Вотът за Бабиш обаче не е толкова недвусмислен. Като втория по богатство чех той изгради химическата, хранителната и медийната си империя в същата среда, която той и избирателите критикуват. Освен това Бабиш не е ново лице, след като управлява като по-малък партньор на левоцентристките социалдемократи от 2014 година.

"Социалдемократите все още се идентифицират със старата власт, а АНО е символ на новата власт, оттук и доверието към нея за икономически успех, правителствена стабилност и т.н.", коментира Даниел Прокоп от социологическа агенция Median.

Бизнес подход

Много хора уважават Бабиш заради неговия бизнес подход към управлението, който според него липсва на политиците.

"Той е опитен като бизнесмен, би могъл да го покаже и като управлява държавата", посочва 63-годишната Карина Брътинска след среща с Бабиш на централния площад във Варнсдорф като част от предизборната му кампания.

Успехите му включват бюджетен излишък за миналата година. Като финансов министър до май тази година, преди да бъде отстранен от премиера, Бабиш увеличи приходите, въвеждайки повторна проверка на ДДС и отчитане в реално време на продажбите в магазините.

Само че бюджетът бе подпомогнат преди всичко от икономическия растеж, ниските лихвени проценти и спада в държавните инвестиции в резултат на проблеми като бавна подготовка на пътно строителство, което означава по-малко харчене.

Неговата партия АНО държи министерството на транспорта през последните четири години. Чехите построиха близо 160 км магистрали през изминалите 10 години спрямо 2300 км в Полша и 250 км в Словакия.

Чехите освен това се ангажираха да повишат разходите за отбрана, но докато АНО управляваше военното министерство, те спаднаха под 1 % от брутния вътрешен продукт, след което леко нараснаха тази година, но са още далеч от целта на НАТО за 2 %.

Бабиш също така понесе въздействието на разследването за предполагаема измама при получаване на субсидия от 2 милиона евро - обвинение, за което би могло да доведе до присъда за лишаване от свобода. Той отрича всякакво престъпление и описва това като опит на противници да го дискредитират.

"Той не се страхува от никого. Той е честен", отбелязва Анна Хавелкова, поддръжник на АНО във Варнсдорф.

Тази година Бабиш прехвърли групата си от над 250 компании Agrofert на доверителен фонд, но остава лице, облагодетелствано от фонда.

Agrofer получава земеделски и инвестиционни субсидии, има и многобройни сделки с държавния сектор, засилвайки критиките от конкуренти и медии за конфликт на интереси.

Бабиш призна за конфликт на интереси преди прехвърлянето на Agrofer в доверителен фонд, но заяви, че никога не е злоупотребявал с това.

Списание "Форбс" оценява нетното богатство на Бабиш на 88 милиарда чешки крони (4,01 милиарда долара), което е повече спрямо 40 милиарда през 2013 година, преди да влезе в правителството.

Избирателите на АНО не са смутени и от членуването на Бабиш в Комунистическата партия преди демократичната революция през 1989 година или пък от контактите му с тайната полиция по онова време.

"Успехът винаги е придружен от завист. Всеки има минало, но мен ме интересува настоящето. Той има визия за бъдещето и аз вярвам, че може да я изпълни", заяви бизнесменът Славомир Свитана на митинг на Бабиш в центъра на Прага.
 

/БТА/

 


37
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един път хванал ли ти е вируса на комунизма,после трябват да се сменят
няколко поколения за да се оправи обществото,хората и държавата."

Двадесет и седем години такова оправяне върви и на хората, и на държавата, да се прехлъцнеш от умиление.
Тия западняшки доктрини, за да могат да ни грабят безнаказано с десетилетия, ги разправяй на пеленачетата.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:) ако чехите имат нужда от оправяне , кво да кажем тука с гайдите и голите зад---и ?
... е но пък си имаме 3-ма патриоти да гонят бабички по ГКПП-тата . и динковчета да мародерстват бежанци .
29
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Чехия е с двойно по-високи заплати и същото ценово равнище (с някои изключения нагоре). Но хората работят, не лентяйстват.
28
2
 
4
 
! Отговори
shrek преди 1 година
Общото между евреина и чеха е, че и двамата ще ти продадат майка си, но евреинът и ще ти я достави.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да викнат БГ дуета Суджука и Дебелян. Те са специалисти по източване на Държавата и крадене на Обществени поръчки и евросредства.
26
0
 
3
 
! Отговори
Jojo преди 1 година
До Анонимен

Ние трябва да правим нещо, не да чакаме на Рапона или друг да направи нещо, за да заживеем.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Чехия, къде сме ние? Един по-долу правилно казва, важното е с кого са обградени. Чехия се развива, бързо и динамично. Имат икономика, култура, умни хора в управата. Вижте само Шкода какво произвежда, как се придава по света. Нашият Рапон от Банкя, поради необразованост и природна обремененост, бандитско минало, прави едно, краде от всеки и всичко, слугува на всеки който е силен и има власт. Най-бедни сме в ЕС, най-корумпирани, намаляващи и болни! За 9 години не направи нищо да заживеем
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чех за под 1000 евро няма да работи. В това е разликата с България. Тук минималната заплата е 200 евро, а пък и шефовете се чудят защо нямало хора, които да искат да работят.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не се надяват на никой. Всички са от едно котило и вече 73 г. цоцат от държавата.
22
4
 
17
 
! Отговори
Лесно им е преди 1 година
На чехите, от лево са им немците, отдолу австрийците, отгоре поляците, все развити страни. Около нас кои са? Мързеливи гърци, европейски турци, умерени сърби, антички българи, все умни нации.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Милош Земан им оправи страната та сега се налага и друг да я оправя.
20
3
 
15
 
! Отговори
Българина преди 1 година
А ние на един един Бандит, е после защо Бълария е предадена отвътре, чехите не приемат маймуни срещу субсидии, а наШия продаде българската земя на меркел, слогува на американски сенатори и турски имами, нашият е тройно проклятие за нас, дано сте си научили урока. Само патриотизма ще ни спаси, вижте четворката. Те са бъдещата западна европа
19
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако кажем, че чехия е зле, то ние къде сме. Не били доволни от магистралите си/?/
Са ли на последно място по доходи като нас? Са ли на първо място по смъртност като нас?
Получават ли чехските пенсионери най-ниските пенсии в Европа като нас?
18
0
 
5
 
! Отговори
дай линк преди 1 година
Ройтерс ама друг път , пак от БТА
17
0
 
22
 
! Отговори
Уточнение преди 1 година
Какво сте заплакали пак на чужд гроб. Чехия е много по-напред от нас и винаги е била, затова и сума българи си изкарват там хляба. Прага има метро още от соц .време, та няма двеста километра магистрала да направи! Явно днес няма много новини та се чудите какво да измислите.
16
2
 
6
 
! Отговори
Футуролог преди 1 година
До PAN PRADLECHKO

Малко си скаран с географията

Пановете са по на север


Иначе ТОШИБА произвежда в Чехия,цифрови телевизори,компютри,лаптопи и още каквото се сетиш

Къде ти такива инвестиции във БГ освен ако не повярваш че САЩ наливат пари в БиАйТи за да катурнат Бойко ама туй е толкова вярно колкото че Рупърт Мърдок е собственика на БТВ както се твърдеше преди
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичката Мара втасала у нас, сега търсим кусурите на чехите. Нашите магистрали са постоянно в ремонти и задръствания. Ако не са в ремонт, то са в дантели от дупки.
Ще пишете колко са зле чехите, когато българската НЕК стане собственик на чешката електроразпеделителна мрежа, както е ЧЕЗ в България.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнение от нас те са много напред. Те се оплакват от старостта на живота си сравнение с Германия, по икономически показатели, предприятията никнат като гъби, качеството от тях произведено отговаря на немското, но заплатите са само по 1000 € а в Германия за същата работа получавали по 1500 €, та това им е проблема на чехите разликата в заплащането от Германия...
13
2
 
11
 
! Отговори
PAN PRADLECHKO преди 1 година
TOI IM GEPIL PARITE A TE GO BOGOTVORIAT
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само Чехия, ами Америка кой я оправя, изобщо целият свят го оправят милиардери, а те разбират от бизнес.