Чехите разчитат един милиардер да оправи страната им

Ройтерс: Бизнес "акули" правят милиарди от приватизации и обществени поръчки
13 окт 2017 20:15, Елка Василева
37
Чехите разчитат един милиардер да оправи страната им
Андрей Бабиш. Снимка: архив, Reuters

Задръстванията и пътните строежи по основната 200-километрова магистрала от столицата Прага до югоизточната част на Чехия символизират провала на правителството според много чехи, които търсят нов шампион, за да оправи страна им, пише Ройтерс.

Околовръстното шосе на Прага все още не е завършено след десетилетия неуспешно райониране, а железопътна връзка до пражкото летище се обсъжда от 20 години, без да започва изграждането й.

Световната банка нарежда страната на 130-о място в света по ефективност в издаването на разрешителни за строеж и на последно място в Европейския съюз.

На изборите на 20-21 октомври гласоподавателите изглежда са настроени да дадат власт на мъж, който може да подреди всичко: милиардера бизнесмен Андрей Бабиш, чиято реторика против върхушката напомня на използваната от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Виждам резултати, останалите само говорят", казва Ервин Хайнъл след среща с Бабиш в пенсионерски клуб във Варндорф, на 125 км северно от Прага. "Това е единственият възможен избор".

Централноевропейската страна се присъедини към ЕС през 2004 година и направи големи крачки в икономическото развитие. Хората обаче чувстват, че заплатите и обществените услуги се бавят в догонването на по-богатия Запад, а в същото време бизнес "акули" правят милиарди от често тъмни приватизации и договори за обществени поръчки.

Бабиш, чиято партия АНО изпреварва доста конкурентите си в социологическите допитвания, успя да "се продаде" като човек, борещ се с пречките от коалиционните партньори, спечелвайки в същото време доверие с популярни решения като вдигане на пенсиите, докато бе министър на финансите.

Вотът за Бабиш обаче не е толкова недвусмислен. Като втория по богатство чех той изгради химическата, хранителната и медийната си империя в същата среда, която той и избирателите критикуват. Освен това Бабиш не е ново лице, след като управлява като по-малък партньор на левоцентристките социалдемократи от 2014 година.

"Социалдемократите все още се идентифицират със старата власт, а АНО е символ на новата власт, оттук и доверието към нея за икономически успех, правителствена стабилност и т.н.", коментира Даниел Прокоп от социологическа агенция Median.

Бизнес подход

Много хора уважават Бабиш заради неговия бизнес подход към управлението, който според него липсва на политиците.

"Той е опитен като бизнесмен, би могъл да го покаже и като управлява държавата", посочва 63-годишната Карина Брътинска след среща с Бабиш на централния площад във Варнсдорф като част от предизборната му кампания.

Успехите му включват бюджетен излишък за миналата година. Като финансов министър до май тази година, преди да бъде отстранен от премиера, Бабиш увеличи приходите, въвеждайки повторна проверка на ДДС и отчитане в реално време на продажбите в магазините.

Само че бюджетът бе подпомогнат преди всичко от икономическия растеж, ниските лихвени проценти и спада в държавните инвестиции в резултат на проблеми като бавна подготовка на пътно строителство, което означава по-малко харчене.

Неговата партия АНО държи министерството на транспорта през последните четири години. Чехите построиха близо 160 км магистрали през изминалите 10 години спрямо 2300 км в Полша и 250 км в Словакия.

Чехите освен това се ангажираха да повишат разходите за отбрана, но докато АНО управляваше военното министерство, те спаднаха под 1 % от брутния вътрешен продукт, след което леко нараснаха тази година, но са още далеч от целта на НАТО за 2 %.

Бабиш също така понесе въздействието на разследването за предполагаема измама при получаване на субсидия от 2 милиона евро - обвинение, за което би могло да доведе до присъда за лишаване от свобода. Той отрича всякакво престъпление и описва това като опит на противници да го дискредитират.

"Той не се страхува от никого. Той е честен", отбелязва Анна Хавелкова, поддръжник на АНО във Варнсдорф.

Тази година Бабиш прехвърли групата си от над 250 компании Agrofert на доверителен фонд, но остава лице, облагодетелствано от фонда.

Agrofer получава земеделски и инвестиционни субсидии, има и многобройни сделки с държавния сектор, засилвайки критиките от конкуренти и медии за конфликт на интереси.

Бабиш призна за конфликт на интереси преди прехвърлянето на Agrofer в доверителен фонд, но заяви, че никога не е злоупотребявал с това.

Списание "Форбс" оценява нетното богатство на Бабиш на 88 милиарда чешки крони (4,01 милиарда долара), което е повече спрямо 40 милиарда през 2013 година, преди да влезе в правителството.

Избирателите на АНО не са смутени и от членуването на Бабиш в Комунистическата партия преди демократичната революция през 1989 година или пък от контактите му с тайната полиция по онова време.

"Успехът винаги е придружен от завист. Всеки има минало, но мен ме интересува настоящето. Той има визия за бъдещето и аз вярвам, че може да я изпълни", заяви бизнесменът Славомир Свитана на митинг на Бабиш в центъра на Прага.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: ЧехияАндрей Бабиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо преписвате глупости , нета е задръстен с обяви които общо изглеждат така -търсят се работници за автомобилен завод в Чехия : заплата 1200 евро , трудов договор ,осигурена квартира ...
10
8
 
11
 
! Отговори
всичко е ясно преди 6 години
Комунист-милиардер!Ще ви оправи на върба в петък!
9
1
 
20
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Ние тук ги правим милиардери и те после ни оправят.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ТИЯ ЛИ ГОРКИТЕ СЛЕД 28 ГОДИНИ СИ ТЪРСЯТ НЯКОЙ ДА ГИ ОПРАВЯ? МАЛИИИ ДОКЪДЕ Я ДОКАРААМЕ!
7
3
 
4
 
! Отговори
do saksafonski преди 6 години
А не може ли за 799 ?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двама от тримата rлynaци (василева и циничка) са на пистата ХАХАХАААААААА
5
4
 
19
 
! Отговори
Saksofonski преди 6 години
Ако ме направят цар на Чехия ще ги оправя за 800 дни
4
13
 
14
 
! Отговори
бай тошо преди 6 години
Един път хванал ли ти е вируса на комунизма,после трябват да се сменят няколко поколения за да се оправи обществото,хората и държавата.Дисциплина,честност,трудолюбие,чуство за общество и колективно съзнание,все неща чужди на посткомунистическия запъртак.Дай му тарикатлък,оплакване,мързеливост,завист,пиене,ядене,танци по масите и един Путин,който да разсипе другите които като не са като него,че запъртака не обича като стои на маса да чува че има държави където хората са успели да изградят цивили
3
8
 
11
 
! Отговори
Циник до 2 преди 6 години
Можеше...ако 28 години не ни управляваха комунисти и царе
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що говорите глупости, както на Прага и няма нищо. всичко си е много прилично. ние да сме като тях....
1
2
 
28
 
! Отговори
че го оправи преди 6 години
..за 800 дни...