Австрия зави надясно след вчерашния вот

Имиграцията се налага като основен проблем за избирателите
16 окт 2017 08:47, Елка Василева
30
Австрия зави надясно след вчерашния вот
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Австрийските избиратели предпочетоха завой надясно на вчерашните парламентарни избори, като дадоха победата на консервативната партия на младия политик с антиимигрантски позиции Себастиан Курц. Неговата Австрийска народна партия е спечелила 31,6 на сто от гласовете, което е със 7 на сто повече от предишните избори през 2013 г.

"Мога да ви обещая, че ще се боря с всички сили да променя страната", заяви 31-годишният австрийски външен министър пред огромно множество партийни симпатизанти, предаде ДПА. Ако Курц успее да състави коалиционен кабинет, той ще е най-младият правителствен лидер в Европа.

Курц беше фаворит в социологическите допитвания от месец май благодарение на обещанията си да намали броя на бежанците и на работниците от по-бедните европейски страни.

Още по темата

Крайнодясната опозиционна Партия на свободата, която се обявяваше за строга имиграционна политика още преди Курц да заеме хардлайнерски подход, е на второ място с 27,4 на сто от гласовете, плътно следвана с 26,7 процента от лявоцентристката Социалдемократическа партия, която досега управляваше в коалиция с Народната партия.

"Резултатите показаха, че ние заехме централно място в обществото. Ние сме онези, които доминират в политическите дебати", обяви лидера на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрасе.

Неговата популистка партия се опитваше да смекчи радикалната си риторика и да заеме по-малко негативна позиция към ЕС с намерението да влезе в правителството след изборите.

Себастиан Курц нееднократно посочи, че коалиция с Партията на свободата е възможност, но след вчерашните избори каза, че ще разговаря с всички партии, за да види коя подкрепя политиката му, по-специално за намаляване на данъците и на бюрокрацията.

Но след оповестяването на първите прогнозни резултати в предизборния щаб на Народната партия стотици партийни членове изразиха на глас радостта си, когато чуха за резултатите на Партията на свободата.

Според наблюдатели все по-малко вероятно изглежда продължаване на партньорството между Народната партия и Социалдемократическата партия на канцлера Кристиан Керн.

Според допитвания след изборите избирателите, които предпочетоха десните партии, смятат имиграцията за основен проблем. Близо 130 хиляди души са кандидатствали за убежище в Австрия през 2015 и 2016 г.

Канцлерът Керн се опитваше да наложи като приоритет съживяването на икономиката по време на кампанията си, докато съперниците му от дясно наблягаха на миграционната тема. Той пострада и от разкритията, че е наел израелския съветник Тим Зилберщайн, който тайно организирал дейността на фалшиви уебсайтове, имащи за цел да очернят Курц и председателстваната от него Австрийска народна партия.

"Сега остава на нас да защитим една модерна, демократична Австрия на разнообразието", каза Керн пред симпатизантите си. "Ние смятаме себе си за алтернатива на популизма", добави той и посочи, че социалдемократите няма да се стремят към министерски постове на всяка цена.

Другите две формации, които влизат в новия австрийски парламент, са Партия НЕОС, която получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, и Листата Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, с 4,3 процента от гласовете.

Партията на зелените, чийто лидер Александър Ван дер Белен спечели президентските избори през декември срещу кандидата на Партията на свободата, претърпя тежка загуба и получи едва 3,9 на сто от гласовете, което означава, че остава извън парламента.

Предстои да бъдат преброени гласовете по пощата, но не се очаква те да повлияят съществено на крайните резултати, които ще бъдат оповестени в четвъртък.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Австрияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
13
 
17
 
! Отговори
буммм преди 6 години
Ами сега още един почитател на Путин на власт.
1
32
 
8
 
! Отговори
Честитоооо! преди 6 години
Това сукалче ще провали Австрия. Светът е изтрещял и върви към самоунищожение.