Защо Австрия зави надясно, какво значи това за Европа?

Парламентарният вот - един от най-големите трусове в републиката
16 окт 2017 20:45, Елка Василева
61
Защо Австрия зави надясно, какво значи това за Европа?
Снимка: Reuters

Вчера близо 58 процента от австрийците гласуваха за консерваторите или крайната десница. Следват девет неща за този резултат, които трябва да се знаят:

Какво накара избирателите да завият надясно?
За избирателите, дали гласа си за десните партии, политиката по отношение на бежанците и интеграцията на мигрантите беше сред основните въпроси. В предизборните си кампании тези формации се бяха съсредоточили почти изцяло само върху тези теми, пише ДПА.
"Убежище и интеграция" - това е бил най-важният въпрос за 55 процента от гласувалите вчера за победителите, консерваторите от Австрийската народна партия (АНП). Сред избралите Австрийската партия на свободата (АПС) тази тема е била основна за 88 процента, сочи проучване на института за изследване на общественото мнение СОРА.

Защо Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) от първа политическа сила стана втора?
Пред избирателите канцлерът от АСДП Кристиан Керн беше заявил, че ще работи усърдно за продължаване на сегашния стопански подем на Австрия, както и че политиката му за създаване на работни места е започнала да дава резултат. Посланието му обаче до голяма степен не намери отзвук, тъй като според 45 процента от избирателите през последните години страната е тръгнала надолу.

Още по темата

Какво означава този изборен резултат за Австрия?
В следвоенната история "това е един от най-големите трусове в републиката", заяви политологът Петер Филцмайер. Той изтъкна, че за пръв се случва и АНП, и АСДП едновременно да получат подкрепата на избирателите. На изборите в миналото винаги засилването на едната партия е означавало отслабване на другата.

Ще има ли Австрия дясно управление?

Съставянето на коалиция между АНП и АПС изглежда много вероятно, но не и сигурно. В изборната нощ заместник-председателят на АПС Норберт Хофер даде ясно да се разбере, че партията му няма на всяка цена да влиза в коалиции. "Мисля, че сътрудничеството би могло да проработи единствено ако и двете страни се отнасят една към друга като равен с равен", заяви той. В състава на бъдещ кабинет неговата партия ще иска ключовите министерства на вътрешните и външните работи.

Ще бъде ли един такъв кабинет първият с участието на крайната десница?

Не. АПС беше в коалиция с АСДП от 1983 до 1987 г., а между 2000 и 2005 г. с АНП.

Има ли и друг възможен вариант?

Председателят на АНП Себастиан Курц може да състави коалиция с АСДП. Вчера обаче лидерът на социалдемократите Керн ясно заяви, че в действителност не вярва в осъществяването на подобен сценарий. Изтъквайки сходните позиции на АНП и АПС по миграцията и други въпроси, канцлерът посочи: "Не е нужно кой знае какво въображение, за да се предвиди как ще изглежда следващото управление".

Какво означават изборните резултати в Австрия за нейния северен съсед Германия?

Резултатите може да създадат още проблеми за канцлера Ангела Меркел. Нейната партия Християндемократически съюз е под постоянен натиск от сестринската си партия от Бавария Християнсоциалния съюз да втвърди позицията си по отношение на имиграцията. ХСС съумя да изкопчи от Меркел въвеждане на праг за имиграцията, замислен по австрийски образец. Призивите на ХСС за забрана на бурките са също вдъхновени от австрийското законодателство. И прагът, и забраната са взаимствани от инициативи на АНП.

ХСС е окуражен от изборната победа на Курц. "Като канцлер той ще бъде близък, силен партньор за Бавария - което включва и голямата задача за ограничаване на миграцията към Европа", каза пред ДПА генералният секретар на ХСС Андреас Шойер.

Как ще се отрази това на политиката на ЕС към миграцията?

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе иска Австрия да работи в по-тясно сътрудничество със страните от Вишеград - Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Четворката блокира изпълнението на предприетите от ЕС мерки по линия на бежанците. И Щрахе, и Керн например са изтъквали своите отношения с унгарския премиер Виктор Орбан, който е известен със своето особено твърдо становище по въпроса за миграцията.

Ще се отразят ли австрийските избори в по-широк план върху цялостната политика на ЕС?

Насърчена от резултатите в Австрия, Вишеградската четворка може да създаде трудности на Германия и Франция в техните усилия за изграждане на по-активен ЕС. Четворката е известна със своите евроскептични становища. Председателят на австрийските консерватори Курц призова за изграждане на такъв ЕС, който да се съсредоточи върху теми като охраната на границите, същевременно оставяйки колкото се може повече въпроси на държавите членки. АПС също иска децентрализация на ЕС.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Австрияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Всяка голяма икономическа криза и социално неравенство се решават с война.Не е виновна религията, а алчността на западните елити - от САЩ, Англия , Франция.Колко държави бяха разбити-Украйна, Либия, Сирия, и др.от Севрна Африка и Близкия Изток имат много да ни връщат.Целта-кражба на нефт и газ. Гответе се за война.
57
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Скоро войната ще се води на европейска територия, както сега - в Близкия Изток.Враговете ислямисти са вкарани , Меркел и продажните брюкселски чиновници си свършиха работата по нареждане на САЩ.
56
1
 
12
 
! Отговори
Милена преди 6 години
Ако има все пак някаква дефиниция на случващото се в Европа, е че тя буквално се е превърнала в една АРАБСКА ***!!! Това е неоколониалната наглост и циниэъм на брюкселските елити!!! Вече никой не е в състояние да контролира ордите от Африка, Аэия и т. н. , откъде идват и къде отиват!!! Апропо, недостигът на храна ще стане хроничен!!! Просията стана професия а ровенето иэ ***, эаедно с гладните кучета, ще придобие общонационални иэмерения!!!
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората им писва от соц-леваци навсякъде по света.
54
0
 
11
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
До Некъф лудНе бъркай свободията с либерализъма. Историята е не да се хвалиш с фалшифицирано минало. А за да не повтаряш грешките на предците си. Мусолини е бил социалист, а е създал фашизма. Германия е била с най-много социалисти, а е тръгнала след Хитлер. Испанците и чилииците венци трябва да слагат на паметниците на Франко и Пиночет. Нормална реакция на обществато в цяла Европа. Не е проблемът с цвета на кожата или религията, а, че разрушаваш реда и сигурността на хората.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 51До като папкаме от фондовете!Като свършат бързо-бързо ще си намерим нов г.з за лизaнe!
52
0
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Мислиш ли, че някой християнин доброволно ще приеме начина им на мислене и живот? Ще се кланя по 6 пъти , жените бурки? Е, не го виждам това. Така, че на североизток , към правата вяра.
51
0
 
20
 
! Отговори
регулировчик преди 6 години
"Зави надясно", за да се върне в правия път. От който я бяха отклонили и я бутаха, барабар с цяла Европа към пропастта.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разумните са към Вишеградската четворка , а ние козеруваме на Меркел и Ердоган.До кога?
49
0
 
34
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И в Германия.....и в Австрия...а най-вече във Великобритания избирателите (народите) дадодоха повече от ясни сигнали - какво мислят за подмяната на местното население с арабскоафрикански шебеци! Но за пореден път - волята народна е стъпкана от политици като Мурксул..И трябва да призная, че демокрацията бе стъпкана в името на изкуствени ценности , като мултикулти...гейтолерастия...и псевдолиберастия! Браво на Австрия и страните от Вишеградската четворка! Врагът отдавна мина през портата!!!!!
48
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименот русия по лошо няма
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на много от "левите" партии е,че в ръководствата им попадат не хора с "леви" убеждения, а "с левашки" манталитет и поведение!Както е казал един мъдрец:"Много обичам проститутките в леглото,но не понасям проститутките в политиката"!
46
0
 
28
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Протестен вот срещу политиката на "откритите врати" на ЕС и в частност на канцлера на Германия баба Меркел, както и против огромния и абсолютно неконтролируем наплив на имигранти от целия Бл. Изток и Африка. Не "бежанци", а именно икономически емигранти, без образование и желание за интеграция!!!!!!!!
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер също е нямал висше образование, бил е ефрейтор в армията, освен това е роден в днешна Австрия.
44
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България накъде след разпада на ЕС?Русия или Турция?Аз лично предпочитам първия вариант.
43
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият шанс на европейците е националистите от всички страни да си подадат ръка. Иначе изчезваме. Ако се появи някой като Хитлер, аз ще застана зад него.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"това е математика е не несправедливост"Очевидно сте несправедливив математик и обичате да кретате на втора европейска скорост, а може би дори на задна. Прашка. Казах вече нещо за слагачеството, нали! Разбирам че ще донесете вода от десет баира за да успокоите гЪзната си съвест, но защо ни е този ЕС тогава, дрогарю текстилен продукт за пред врата?
41
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една държава с арабоиндийско население. Виена е кошче с отпадъци.
40
7
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
референдум .... ами нали си избирате боко...него питайте . но и не е лошо да излезе България от ес ....почивката ще ми поевтинее и шведите няма да ми се пречкат из краката.а това е действие събиране....ако го владееш
39
1
 
42
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Едва ли в Европа има по-умерена страна от Австрия?Тия приказки за завой на дясно са пълна дивотия!Нормално е на австрийците да им писне и да вземат мерки срещу ислямските навлеци!Ама да не мислите,че ще е нещо радикално,като стрелба по границата или изгонване на мигранти-престъпници?Нищо подобно-най-много да им намалят помощите с 20-30% и да затегнат леко граничния контрол.Обаче на фона на безумната Меркелска политика и това е нещо!