България изпраща в ЕС 0,5% от работната си сила

ЕП променя директивата за командированите работници
17 окт 2017 17:00, Елка Василева
22
България изпраща в ЕС 0,5% от работната си сила
Снимка: архив, Reuters

Броят на българите, изпратени на работа в ЕС, съставлява 0,5 на сто от броя на работещите у нас. Това показват данни на Европейската комисия за 2015 година, представени от Европейския парламент.

Същевременно делът на приетите у нас чуждестранни работници от държави от ЕС е пет пъти по-малък (0,1 на сто от общия брой заети в нашата страна).

Сходна тенденция се наблюдава в Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Португалия, Румъния, Словения и Словакия. Полша отбелязва най-значителната разлика в съотношението - изпратените в ЕС са 2,9 на сто от работещите, а приетите чуждестранни работници от ЕС са 0,1 от пазара на труда.

Белгия, Германия, Франция, Австрия, Швеция и Великобритания отчитат обратното съотношение - при тях броят на изпратените в чужбина работници изпреварва броя на приетите.

Данните показват също, че българи най-често биват пращани на работа във Франция, Белгия и Германия.

Статистиката бе представена във връзка с обсъжданите в Европейския парламент промени в директивата за командированите работници. Тази европейска разпоредба засяга хората, изпратени от своя работодател в друга държава от ЕС временно за извършването на услуга.

Според одобрените снощи от парламентарната комисия по заетостта промени занапред изпратените в чужбина работници следва да получават еднакво възнаграждение за еднакъв труд, независимо от коя страна от ЕС произхождат.

Предвижда се също след изтичането на първоначален срок от 24 месеца за командированите работници да бъде прилагано изцяло местното трудово законодателство.

Средствата за пътуване и нощувка следва да бъдат покривани от работодателя или включени в заплатата. Двугодишният срок на отстъпка може да бъде удължен, ако дружеството, изпратило работника, се нуждае от допълнително време за извършването на услугата.

Дейността на международните превозвачи ще бъде обхваната от допълнително законодателство, но докато то бъде подготвено, ще се прилага посочената директива. Тези предложения се очаква да бъдат гласувани от Европейския парламент следващата седмица и след това да бъдат обсъдени в Съвета на ЕС.

Ако бъдат въведени, промените ще засегнат особено командированите работници, които досега се ползват от възможността да бъдат облагани по законодателството на своята (изпращащата) страна. Разликите в облагането в отделните държави в ЕС спестяват засега на източноевропейските работниците големи суми от данъка върху доходите и социалните осигуровки, които в Западна Европа са в пъти по-високи. Това е причината западните държави да настояват за промени, защото според тях евтината работна ръка води до "социален дъмпинг".

С обяснението, че всички работници "трябва да имат равни права и защита", групата на западноевропейските държави, водени от Франция, настоява всички работещи в дадена държава от ЕС, независимо дали са командировани или постоянно заети на местния трудов пазар, да получават еднакви заплати за еднакъв труд и да бъдат облагани еднакво.

Очаква се въвеждането на подобни мерки да пресече притока на източноевропейски работници и да разтовари социалните бюджети в западноевропейските държави, които сега плащат обезщетения за безработица на местните хора, останали без работа покрай притока на източноевропейци.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
НЕДОУМЯВАЩ преди 6 години
Защо винаги трябва да се изнасят неточни данни???Някой здраво греши я в изказ, я в сметки просто, ако не си правил някога нализи, липсва структура и ясна идя, а крайните резултати са деформираникакво е това 0,5% = 0,005 или това е 50% , не става ясно3 500000 активно население *0,005 = 17 500 човека? ааааа, наистина ли? Сериозно ли3 500000 активно население * 50% = 1 750000 човека, отива повече към реалноста (не коментирам дали е подценена тази цифра, според мен е занижена).
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама това само за този месец, нали ?
16
0
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
0.5% е дела на командированите в Европа Българи .Ако включих към сметката тези които ходят да търсят прехрана там излиза че България е дала над 30% от работещата си сила .
15
0
 
0
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Европейкият парламент не променя директиви защото няма зоконодателни правомощия. Директивите се променят от Съвета т е от страните членки по предложение на Европейската комисия. Не мислите ли че 10 г са достатъчен срок да го научите това вече
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно малко доуточняване: НЕ МЕ ИЗПРАЩАТ , А МЕ ГОНЯТ
13
2
 
5
 
! Отговори
Ай стига преди 6 години
По- скоро 0.5% от работната сила остава в България!
12
2
 
7
 
! Отговори
добро преди 6 години
решение за българските работници и лошо за чорбаджиите . така работодателя ще плаща осигуровки в коректният размер и това ще е добре за осигурителните системи и за работника . а нека хората искащи да работят навънка да седнат и понаучат един чужд език и сами да продадат труда си директно навънка на чужд работодател а не да правят богати българските изедници които дефакто играят ролята на посредник
11
0
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Така де просто някой от тях (примерно 2,5 милиона) са се самоизпратили за подълъг период от време, примерно 10 - 20 - 30 - 50 и т.н. години!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четете преди да коментирате,статията е за българските граждани които са на командировка извън страната.
9
0
 
4
 
! Отговори
от не разбирам преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАВече вдянах!Мерси!А на теб-здраве и късмет!:)
8
2
 
6
 
! Отговори
do 6 преди 6 години
Не става дума за емигранти ве. Вземи се в ръце и прочети написаното!Става дума за т.нар. Expatriate
7
7
 
5
 
! Отговори
не разбирам преди 6 години
От 9,000,000 българи в момента в чужбина са над ...3,000,000!?Как става тоя номер с половиния процент!?
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази статистика не е ВЯРНА!!!! 2млрд евро от емигрантите годишно за 12 месеца и ако пращат по 200 евро на месец всеки прави 833333 работника. Казваха скоро, че работещите в БГ били 1,5 - 2 милиона. Което е повече от 50%. Така че, уважаеми днес беге, пак манипулация! Валшива новина! Проверявайте си нещата, защото изглеждате *** и смешни. Както и тези от статистиката!!!! Циркаджии. Чета ви глупостите за да се смея.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
'Тесни' специалисти!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно тези дето ги командироват в България , българска заплата ли ще вземат
3
2
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ъъъъъ...България праща???? Вече така ли му викате??? 0,5% или над 50% ???Както каза колегата по-долу - изяжте си дипломите....за по-лесно преглъщане - ги полейте с бира!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те може и да няма какво да изядат.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез,които са написали тоз доклад!Трябва незабавно да си изядат дипломите или тез,които са го преписали неграмотно...