Дават на Курц мандат да състави ново правителство

Действащият австрийски кабинет подаде оставка
17 окт 2017 16:52, Елка Василева
3
Дават на Курц мандат да състави ново правителство
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Действащото правителство на Австрия подаде днес оставка съгласно конституцията след произведените в неделя парламентарни избори, предаде ТАСС.

Официалната церемония се състоя в президентството във Виена. Оставката беше подадена от канцлера Кристиан Керн на президента Александър ван дер Белен. Държавният глава благодари на министрите за работата им и им заръча да изпълняват своите задължения до съставянето на ново правителство.

Според конституцията на Австрия президентът трябва да започне консултации с партийните лидери след парламентарните избори и да възложи на победилата политическа сила да състави правителство.

"Ще възложа на лидера на Австрийската народна партия Себастиан Курц мандат за съставяне на ново правителство, ако резултатите не се променят", каза Ван дер Белен.

Още по темата

По думите му окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени в четвъртък.

По предварителни данни на вътрешното министерство Австрийската народна партия е на първо място с 31,5 процента от гласовете, следвана от Австрийската социалдемократическа партия с 26,9 процента и Австрийската партия на свободата с 26 процента.

Ван дер Белен заяви, че следващото австрийско правителство трябва да зачита европейските принципи, посочва ДПА.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата изглежда най-вероятният коалиционен партньор на Австрийската народна партия, като се има предвид силното й представяне на изборите и твърдата й позиция за миграцията, която е сходна с тази на консерваторите.

"Внимателно ще следя, за да гарантирам, че основополагащите европейски ценности, вписани в нашата конституция, остават компасът, който направлява Австрия към бъдещето", каза президентът.

Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата искат да ограничат имиграцията от по-бедните източни страни в ЕС въпреки принципа на общността за свободно движение.

Австрийската партия на свободата също така иска Австрия да преосмисли членството си в Европейската конвенция за правата на човека.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой си сложи послушко.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Б.Б на какво прилича? Шо не си гледате собствената кочинката и тия който сами избирате
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилича на нечия кукла на конци. Абе Курц си е отвсякъде.
1
4
 
4
 
! Отговори
Барак преди 6 години
Прилича на осмокласник!