Жените в ЕС – по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати

Два пъти по-слабо представени са и сред ръководните постове
44
Жените в ЕС – по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати
Снимка: visualhunt.com

Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите са два пъти по-слабо представени. Това показват данни от публикацията на "Евростат" "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет". Разликата е голяма даже в развити държави като Естония, Чехия, Германия и Австрия – все над 20%.

Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен: в ЕС през 2016 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Холандия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - отново в Холандия (26%) и Дания (17%).

Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България – по 2%.

Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете се наблюдава в Гърция (28,1% при жените и 19,9% при мъжете) и в Испания (21,4% при жените и 18,1% при мъжете).

Около една трета от дамите в ЕС са с висше образование, докато господата с диплома от университет са 29 на сто.

Други данни от изследването показват, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
истина преди 1 година
До западноевропеец
Господине, аз живея в Обединеното Кралство, но и в България и където и да съм бил, но когато пред мен има автомобил с водач жена, разбирам още в първите три секунди, ако и да е образована!Аз самият имам две висши образования, но не от сегашните, а от тези които се изкарваха когато имаш заложби!
И най-важното!Образован - не означава умен!
40
2
 
1
 
! Отговори
до Западноевропеец преди 1 година
Подкрепям напълно този коментар.По-добре не можеше да бъде казано!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо на олимпиадите жени и мъже не се състезават заедно? Спринтьори, боксьори, щангисти и т.н.? Защо методите за математическо моделиране имат предимно имена на мъже? Някой виждал ли е 50 годишна жена - математик, занимаваща се професионално с метематическо моделиране? Аз съм - има по - мъжествен вид от Сталоун. И вероятно нивата и на тестостерон са по - високи от тези на среден мъж поне с 30%.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че статията показва ясна статистика. Обаче е вярно и че е непълна. Откъде знам? Ами никъде не видях статистика за това колко открития и изобретения са направени от мъже и колко от жени. В Математиката теоремите са на имената на мъже. Във физиката колко неща са открили жените? В медицината? В химията? Колко известни пълководци са жени и колко мъже? Статистиката е метод за манипулация на слабоумните и показва тенденциите на посоката на манипулация.
37
5
 
6
 
! Отговори
антифеминист преди 1 година
Мъжете сме много по-умни от жените, колко добри жени инженери, учени или програмисти познавате???
Вижте научните списания, откритията, изобретенията, колко от тях са направени от жени?
Две или три дипломи по икономика или педагогика не правят една жена по-умна.
36
2
 
7
 
! Отговори
naTpuoT преди 1 година
Поредното доказателство, че все още живеем в Средновековието. Разделяйте и владейте докъто можете, времето Ви изтича.
35
9
 
4
 
! Отговори
ФАКТ! преди 1 година
До Западноевропеец

Нормално жената мисли със задника си види ли не.ър или азиа.ец заебава всичко и ходи с него!Е тва ли е бъдещето на Европа.Ма били мноу образование.Ми той създателя на игрите Куейк които промениха всичко Кармак учил до 2-ри курс в унито и го зае.ал а сега има и частна компания за изстрелване на ракети.Не е вазно кво си учил а какви умения имаш.Дипломата не кара локомотива карат го уменията ти.А дипломата не е гарант за умения!
34
0
 
10
 
! Отговори
dk преди 1 година
видимо от коментарите сте още младоци и втова няма нищо страшно
ще дойдете до изводоа , че този отгоре е помислил и е направил така ,че двата индивида да се допълват
няма кой е по по най ,а трябва всеки да открие силата си и да се развива там,но без подценяване от другия пол,а уважение и зачитане
важи и за семейството
за учените и шефо вете можем да поспорим,защото са раждани от майки и ако не са били те то и тях нямаше да ги има
33
5
 
6
 
! Отговори
Западноевропеец преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че българите сме гадно, сексистко, расистко, хомофобско и сенистко племе. Статията показва ясни статистики обаче вие пак си знаете своето - мъжете вършели по-качествена работа, феминистките трябвало да млъкнат... Просто българите са много нетолерантни.
32
4
 
7
 
! Отговори
666 преди 1 година
При пазарната икономика повече пари се дават на този, който върши повече работа и по-качествено. Работодателят търси качествен персонал и му плаща повече - за него дипломата няма особено значение. Не дипломите работят, а хората. Парите се дават според свършената работа, а не според дипломите.
31
6
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Значи жена ви печели 1000 лева, колегата и мъж (със същия стаж и на същата позиция) печели 1500 и вие нямате нищо против това?
-
В повечето случаи мъжете извършват повече работа и по-качествено - тъй че нямаме нищо против мъжете да вземат повече пари. Само със стаж и дремане в офиса работа не се върши.
30
3
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
"Мъжете са по-добре образовани от жените - факт!"
Моля те, дай ми съвременни данни.
-
Отвори, което и да е научно списание или издание и виж кои са авторите на откритията и статиите - 99% мъже! Виж най-успешните фирми на света - отново 99% мъже. Засега толкова съвременни данни ти стигат.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте една статистика и за производството. Там жените борят ли се за равенство? И там има нужда от образовани. Производството отдавна промени своя облик, но все пак не е като да си меринджей в центъра на София.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 13

Всъщност и с 3 ще се справите. Не е толкова трудно, колкото го изкарват.
27
3
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
Много добре си вървят заедно - има детски градини и ясли. Има бавачки. А и мъжете и жените трябва да се грижат за децата по равно.
В нормалните европейски държави и двамата родители работят и двамата полагат грижи за децата- не единият да работи а другият да гледа децата. Има и такова нещо като отпуск по бащинство - при едното дете в отпуск ще излезе майката (майчинство) а при второто бащата (бащинство). Или обратното.Две деца е оптимумът в днешно време.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"-жените са много добри изпълнители ако имат началник мъж на който имат страха."
Страх ? Какъв страх бе човеко ?
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи жена ви печели 1000 лева, колегата и мъж (със същия стаж и на същата позиция) печели 1500 и вие нямате нищо против това? Е, ако да, честно, признавам си, не разбирам мъжете. Заради едното его сте готови да преглътнат факта, че жена ви печели доста по-малко от колегата си, само и само за да не признаете, че всъщност и двамата работят еднакво и може би жена ви е дори по-добра в работа. Луда работа!
24
14
 
4
 
! Отговори
д преди 1 година
1-жените са много добри изпълнители ако имат началник мъж на който имат страха.
2-сложите ли жена началник на нещо си, нещото ще се сгромоляса рано или късно, тук не слагам жените които сами са си направили бизнеса, те имат друго мислене. Всички останали парашутистки не стават за нищо.
3-жената се ръководи не от логика а от емоции, затова в масовия случай създават само проблеми
и още и още и тн....
23
3
 
3
 
! Отговори
Растафари преди 1 година
До 1

Забравяш, че няма фиксирани заплати, както едно време. Вичко е до договорка. Върви после и доказвай, кой бил по-продуктивен, кой бил по-убедителен, кой бил важен за "*** на компанията" и такива ти работи. А и как я виждаш, случаен работник, да заведе дело което ще му струва годишната заплата, срещу компанияк, която има 1000 пъти повече средства от него или нея ? Че ти финансово, няма да издържиш на това, че нямаш работа през този период ... И познай, коя фирма, ще иска "токсичен" служител
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това, дето каза:
"Мъжете са по-добре образовани от жените - факт!"

Моля те, дай ми съвременни данни. Не ми излизай с неща от преди 60-70 години.