Жените в ЕС – по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати

Два пъти по-слабо представени са и сред ръководните постове
18 окт 2017 15:38,
44
Жените в ЕС – по-добре образовани от мъжете, но с по-ниски заплати
Снимка: visualhunt.com

Жените печелят средно с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите са два пъти по-слабо представени. Това показват данни от публикацията на "Евростат" "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет". Разликата е голяма даже в развити държави като Естония, Чехия, Германия и Австрия – все над 20%.

Делът на мъжете и жените, работещи на непълно работно време, е различен: в ЕС през 2016 г. 32% от заетите жени са работили на непълно работно време в сравнение с 9% от мъжете. Съществуват различия сред държавите членки, като най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Холандия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - отново в Холандия (26%) и Дания (17%).

Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време, в България – по 2%.

Най-голяма разлика между коефициентите на безработица при жените и мъжете се наблюдава в Гърция (28,1% при жените и 19,9% при мъжете) и в Испания (21,4% при жените и 18,1% при мъжете).

Около една трета от дамите в ЕС са с висше образование, докато господата с диплома от университет са 29 на сто.

Други данни от изследването показват, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Растафари преди 6 години
До 1Забравяш, че няма фиксирани заплати, както едно време. Вичко е до договорка. Върви после и доказвай, кой бил по-продуктивен, кой бил по-убедителен, кой бил важен за "духа на компанията" и такива ти работи. А и как я виждаш, случаен работник, да заведе дело което ще му струва годишната заплата, срещу компанияк, която има 1000 пъти повече средства от него или нея ? Че ти финансово, няма да издържиш на това, че нямаш работа през този период ... И познай, коя фирма, ще иска "токсичен" служител
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До това, дето каза:"Мъжете са по-добре образовани от жените - факт!"Моля те, дай ми съвременни данни. Не ми излизай с неща от преди 60-70 години.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от 13А и такива индивиди има. При това си мислят, че след като имат нещо между краката това автоматично ги прави център на вселената.
20
2
 
11
 
! Отговори
от 13 преди 6 години
До Анонимен 15Е така де. Това мъж ли му викаш дето ще чака жена му да го храни.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Кой не е внимавал в час по биология, а? :)) Преди да ръсиш бисери, си отвори учебника и виж какво пише по този повод.
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените сме по-амбициозни от мъжете, а мъжете са природно по-интелигентни.
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жените са със 150-200грама мозък по-малко от мъжете, и да не се напъват висшо да искарат от тях нищо не става..
16
9
 
6
 
! Отговори
феминист преди 6 години
До Анонимен 11Истината е че Новия Световен Ред няма нужда от жената като стожер на семейството и учител на децата. Генното инженерство започва да взима връх във възпроизводството и жената ще бъде използвана само със сурогатните си функции, докато не открият метод за и пълното и премахване. Идват годините на оскъдните ресурси и ще проядем и насекоми и после земица.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Е, така де. Избират, ама каквото и да избере повечето мъже са все недоволни. Защото хем искат перфектна домакиня, майка и съпруга, хем да работи колкото тях, ако не и повече и да носи пари вкъщи.И от там и тоя рев.
14
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Това са пълни глупости базирани на измислена статистика !Ако някоя жена е по - зле платена защото е жена, това е подсъдимо !За да докаже това е достатъчно е да вземе договора си и един фиш от заплащането си, както и да убеди един мъж да свидетелства. Повече от елементарно е !В България почти цялата съдебна система е в ръцете на жени. Това прави ли я по - добра ?Най - много шефове жени в целият ЕС има в БГ. Това прави ли ни по - добре финансово ?
13
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами жената трябва сама да избере.Дали да прави кариера като мъж или да има семейство и челяд.Двете не вървят заедно. Особено ако няма баби.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя с коментара за непълното работно време да се разрови из интернет, че нещо глупости пише.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До феминистИ същата тази черна жена после реве, че е гладна и няма пари да си храни децата и чака на "лошите феминизирани жени" да работят, за да има пари за социални помощи.
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, тези евроатлантички...
9
11
 
5
 
! Отговори
феминист преди 6 години
Решението за равенство на половете - да се намалят заплатите на мъжете с 16%. Жените бяха вкарани в икономиката, производството, технологиите само за да го забавят. Ако го нямаше феминизирания запад, отдавна всеки да си има по един хеликоптер вкъщи, а съпругите да се радват на пълна къща с деца, а вместо на това продадоха бъдещето на бялата раса за едната еманципация. За ваше сведение, черната жена от Афтрика, Азия, Близкия Изток и Латинска Америка се постара да напредне с няколко поколения..
8
9
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Жена ми е по-образована от мен /тясно специализирана/ ( има докторска степен по химия)....аз си оставам сексист...продължавам да мисля, че мъжете са по-добри в много отношения:-):-):-)
7
7
 
12
 
! Отговори
ф преди 6 години
Мъжете са по-добре образовани от жените - факт! Евростат сигурно е мерил дипломите, а не знанията и способностите - а това да две много различни работи.Пример - Бил Гейтс има само гимназиална диплома, а е един от водещите предприемачи и иноватори на нашето време.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, бе гении! Ще се съгласите ли жена ви да получава по-малка заплата от колегата си мъж? Само защото той е мъж, нищо, че вие знаете, че жена ви е по-работлива, по-отговорна и по-кадърна от него? Или когато става дума за общия семеен бюджет, изведнъж се оказва, че жена ви заслужава същата заплата като колегата си, а?
5
14
 
10
 
! Отговори
нали! преди 6 години
Както физически, така и интелектуално мъжете превъзхождат жените и е нормално при една пазарна икономика да вземат по-големи заплати.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Висшето образование е разтегливо понятие. Например и лекарите са вишисити и икономистите. Да, ама едно висше по икономика е далеч от едно висше по медицина или машинно инженерство например.Освен това заплатите не се определят само по степентта на образованост а и от позицията и отговорността, която се носи в нея.