Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование

Проучване: Българите оптимистите за Евросъюза
18 окт 2017 21:20, Елка Василева
70
Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование
Снимка: архив, Reuters

Българите остават сред оптимистите за ЕС, показва проучване, представено днес от Европейския парламент.

Почти половината българи (48%) са на мнение, че ЕС се движи в добра посока, но едва 28% имат това усещане за своята родина. Обратната посока се наблюдава при холандите и малтийците, според които техните държави се справят по-добре от ЕС, показват данните.

Попитани коя цел е най-добре ЕС да защитава, българите посочват свободата на пътуване, работа и образование.

Този отговор е споделен от мнозинството граждани на Великобритания, Литва, Латвия, Естония, Ирландия и Словакия.

Възможните отговори на този въпрос са включвали също основните права и свободи; правото на работа; достатъчни и сигурни пенсии; опазването на околната среда. Темата за пенсиите е особено важна за унгарците, а за околната среда - за белгийците и малтийците, показва проучването.

Попитани как се определят повече - като граждани на своята държава или на ЕС - повечето българи са отговорили "и двете". Този отговор дават и повечето граждани на Австрия, Финландия, Чехия, Холандия, Дания и Литва.

В Германия и Швеция мнозинството се възприема повече като част от ЕС, докато в Естония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Хърватия и Малта на първо място мнозинството поставя националната принадлежност.

Делът на българите, които имат усещането, че гласът им се чува в ЕС, намалява. Същата посока се наблюдава още само в Литва и Румъния, докато Кипър и Латвия не отчитат промени, а във всички останали държави от ЕС този дял расте, сочи проучването.

Изследването показва, че за последните 10 години въпросът със съпричастността между държавите в ЕС е изгубил от значението си за гражданите (спад от осем процента). Докато за близо половината българи и гърци този въпрос е важен, в Испания, Швеция и Малта темата има значение за двайсетина на сто от участниците в допитването и едва за 13 на сто от британците.

Общо в ЕС 64 процента от участниците са заявили, че членството на страната им в Общността осигурява принос (ръст от четири процента за една година), а 57 на сто са доволни, че са част от обединена Европа.

Най-заплашени (57 на сто) европейците се чувстват от тероризма, но също и от безработицата (43 на сто), бедността (42 на сто) и безконтролната миграция (35 на сто).

Всеки пети се страхува от промените в природата, организираната престъпност, въоръжен конфликт, крайностите в политиката, а едва един от десет посочва кибератаките, социалния дъмпинг, сигурността на данните и разпространението на заразни болести.

Проучването показва, че едва 33 на сто от хората виждат Европейския парламент в положителна светлина, а 42 на сто са безразлични. Над половината (55 на сто) са изразили интерес към следващите избори за евродепутати през 2019 година.
 

/БТА/
 


70
Още по темата: ЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Василев

Западните държави от милост не правят нищо. Колкото до тяхната полза, тя никога не се губи. Може би ти ще ми кажеш какво получава България от златото, което копаят край Челопеч, а от медта край Панагюрище и Пирдоп? А редките метали сред всичко това никой не ги отчита. А са по-скъпи от медта и златото.
Без война получиха право да разполагат с нашата територия както си искат. Нямаме елементарен суверенитет. Трябва да си съвсем сляп или съвсем прост, за да не виждаш всичко това.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хе ,хе Беларусь ! На години преди БГ . Работеща икономика . БВП много по -голям от нашият.Няма Евр. Ценности ,гей прайдове ,двуполови бракове . И вече е над 10 милиона а БГ още някоя година и пада под 7 милиона. Силна армия , ниска престъпност положителна раждаемост и няма ,,неправителствени организации, ,финансирани от Сорош ,САЩ .
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най ценното е ЗДРАВЕТО и нищо друго от ЗДРАВЕТО . НО И НЕГО ДОКОЛКОТО БОГ НИ ГО ЕДАЛ НИГО ВЗЕХА . Ако написалата това се разболее от рак ,ще забрави и свободата на пътуванията и другите ценности . ЗРАВЕТО !!1
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Еразъм ПОРЕДНИЯТ ИД..ИОТ ИЛИ ПРАВЕЩ СЕ НА ТАКЪВ . БЕЛАРУС ИКОНОМИКА БВП -147 МИЛИАРДА- БЪЛГАРИЯ- 47 МЛРД. Затова и футболистите коментираха -много чисто подредено, било ,. А БАТЕ Борисов направи българските,, грандове,, за смях още преди години .
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Елена

Едни пари се отпускат УЖ за народа да има пътища, площади, тротоари, а всъщност парите ги окрадват мафиоти .
---
грешиш.
Парите се отпускат именно с цел да бъдат откраднати от управляващите.Така Брюксел си купува послушен "елит" който прави каквото му се нареди от Брюксел и Фашингтон в ущърб на народа.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на глад, студ и невъзможност за достъп до нормална медицина.
43
0
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Евро-фондове през строителство се изливат едни бетони и потъват милиони. Секне ли далаверката с евраците Бойко се изнася .
42
0
 
3
 
! Отговори
чичо-дядко преди 1 година
хех... това ми напомня за едни думички: свобода-равенство-братство
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рада глибоката

до 46 До преди демокрацията какво те спираше да се радваш на мъжката любов,да не са ти искали бележка от председателя на ППО .
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е човек да погледне коментарите тук и ще си отговори на въпроса защо българите емигрират. Въпроса далеч не е само в парите.
39
4
 
11
 
! Отговори
Еразъм преди 1 година
До Реалността

Върви до Молдова или Беларус да видиш къде щяхме да сме без ЕС. И после върви в Чехия и Полша да видиш къде щяхме да сме ако ги нямаше такива като теб. Не колониите дават хляб, честния труд върви до Швейцария и Сингапур да видиш. Е те не са в ЕС, но не са и шестнадесети републики.
38
3
 
25
 
! Отговори
Елена преди 1 година
Най-ценното от Евросъюза са еврофондовете .
Едни пари се отпускат УЖ за народа да има пътища, площади, тротоари, а всъщност парите ги окрадват мафиоти . Всички около мафиотите и те намазват подкупи.
Като отидете на центъра на града, ги виждате в новите коли .
За нормалния работник ползи няма .
37
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
България стана от 9 милиона преди 30 години - сега 6 милиона, плана Ран-Ът действа.
Къде отидаха 3 милиона българи?
Или измряха, или се изселиха, нали?
Да ви...............на скапания ЕС, живейте от еврофондове, без армия, без производство , със заплати като в Африка!
36
12
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Учете висше образование за да миете чинии в Германия и да гледате стари хора там
вместо майките и бащите си, нали?
Жалка картинка е европейска България, такава трагедия не е имало и през войните.
35
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Сега искат да закриват университети за да не могат българите да се учат, нали?
ЕС искат слуги, а не мислещи хора, не и специалисти.
Заспал народ, корумпирани политици , рай за крадците и далавераджиите, на това ли се радвате?
34
6
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
България не е суверенна държава, а колония и територия заради няколко стотин продажни политици, мафиоти, олигарси и подкупни журналисти и тяхното обкръжение слуги.
ЕС с нищо не се различава от СИВ навремето.
ЕС е създаден заради големите държави в него-Германия, Франция и т.н.
Кога ще го разберат тъпите ви глави , роби сте в собствената си държава, в ЕС сте 5 пъти повече роби.Продадахе си държавата, сега ревете за европомощи.
33
5
 
25
 
! Отговори
Робската психика преди 1 година
Свободно движение на стоки и гои! В Османската империя също е било напълно свободно придвижването на стоки и раи из всички кътчета на империята! Повтаряйте си тази мантра, ако това ще ви накара да се чувствате "независими" в "правото" си на избор! Пропагандата ще ви направи свободни!
32
6
 
29
 
! Отговори
a преди 1 година
Да учиш и да се върнеш в родината си да донесеш нещо ново да натрупаш опит. Но да учиш висше и да идеш да им миеш чиниите и да им береш ягодите това е страшно падение.
Само зареди това ако съм на Бойко на мястото бих си подал оставката.
31
8
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Искате ЕС, ГЕРБ, Бойко Борисов, демокрация, нали?
Мразите Русия и Путин, нали?
Имате две турски парии-противоконституционни и терористични, нали?
Тогава яжте храни второ и трето качество - с отрови , умирайте от рак и псувайте на воля.
Да ви е честито новото робство, наречено ЕС!!!
Живейте на европомощи и се спасявайте по единично, търпете политици и бизнесмени - мафиоти
30
9
 
15
 
! Отговори
отАв$тралияяСидней преди 1 година
"Когато Швейцария влезе в ЕС - тогава ми го хвалете"
ти първо се цивилизовай, стани поне наполовина интелегентен колкото белите хора и тогава давай акъл. Защото толкова ти е профила толкова ти е статуса затова живееш в к'неф сред себеподобни които още въздишат по аграрно-културното си минало от 80-те. Знам че няма да ме разбереш защото не можеш да въприемеш новите предизвикателства на днешния свят. Затова живееш в резерват за имбециликус-булгарикус в естествената ти среда и по далеч няма стигнеш