Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование

Проучване: Българите оптимистите за Евросъюза
18 окт 2017 21:20, Елка Василева
70
Най-ценното в ЕС за българите: Свобода на пътуване, работа, образование
Снимка: архив, Reuters

Българите остават сред оптимистите за ЕС, показва проучване, представено днес от Европейския парламент.

Почти половината българи (48%) са на мнение, че ЕС се движи в добра посока, но едва 28% имат това усещане за своята родина. Обратната посока се наблюдава при холандите и малтийците, според които техните държави се справят по-добре от ЕС, показват данните.

Попитани коя цел е най-добре ЕС да защитава, българите посочват свободата на пътуване, работа и образование.

Този отговор е споделен от мнозинството граждани на Великобритания, Литва, Латвия, Естония, Ирландия и Словакия.

Възможните отговори на този въпрос са включвали също основните права и свободи; правото на работа; достатъчни и сигурни пенсии; опазването на околната среда. Темата за пенсиите е особено важна за унгарците, а за околната среда - за белгийците и малтийците, показва проучването.

Попитани как се определят повече - като граждани на своята държава или на ЕС - повечето българи са отговорили "и двете". Този отговор дават и повечето граждани на Австрия, Финландия, Чехия, Холандия, Дания и Литва.

В Германия и Швеция мнозинството се възприема повече като част от ЕС, докато в Естония, Великобритания, Гърция, Ирландия, Хърватия и Малта на първо място мнозинството поставя националната принадлежност.

Делът на българите, които имат усещането, че гласът им се чува в ЕС, намалява. Същата посока се наблюдава още само в Литва и Румъния, докато Кипър и Латвия не отчитат промени, а във всички останали държави от ЕС този дял расте, сочи проучването.

Изследването показва, че за последните 10 години въпросът със съпричастността между държавите в ЕС е изгубил от значението си за гражданите (спад от осем процента). Докато за близо половината българи и гърци този въпрос е важен, в Испания, Швеция и Малта темата има значение за двайсетина на сто от участниците в допитването и едва за 13 на сто от британците.

Общо в ЕС 64 процента от участниците са заявили, че членството на страната им в Общността осигурява принос (ръст от четири процента за една година), а 57 на сто са доволни, че са част от обединена Европа.

Най-заплашени (57 на сто) европейците се чувстват от тероризма, но също и от безработицата (43 на сто), бедността (42 на сто) и безконтролната миграция (35 на сто).

Всеки пети се страхува от промените в природата, организираната престъпност, въоръжен конфликт, крайностите в политиката, а едва един от десет посочва кибератаките, социалния дъмпинг, сигурността на данните и разпространението на заразни болести.

Проучването показва, че едва 33 на сто от хората виждат Европейския парламент в положителна светлина, а 42 на сто са безразлични. Над половината (55 на сто) са изразили интерес към следващите избори за евродепутати през 2019 година.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: ЕСпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
16
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Значи рисувам ви следната картинка. Напускаме ЕС, и масово потегляме към ***/братска русия/. Неминуемо е доведе до хиляди катастрофи с "насрещния поток" на хората бягащи от Путиландия.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най ценното беше преди 15 години когато се прибирах с една торба пари в чалгария и Баце беше шеф-охранител на ипон.Е тогава се живееше добре навсякъде а сега след инвазията на скакалците не се живее добре никъде.
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още:разчитаме на чужди инвестиции, които идват тук, строят заводи, германски, френски, белгйски, Холандски и тн, дават заплати 300-400 евро, т.е 5,6,7,8,9,10 пъти по-малко отколкото техните, а реално работата е същата и машините са същите.Цените скачат, постоянно нагоре, това е ЕС и за калпак накрая ни принуждават за много неща и ние трябва да мълчим и изпълняваме, защо? Май англичаните се оказаха прави?
6
6
 
26
 
! Отговори
Какво е Евросъюзът? преди 6 години
Евросъюзът е и правото на западняците да дойдатв България, за да и вземат златото без пари(срещу 0,75% от печалбата) и да разправят набългарите, че им давали работа, да копаят взлатните мини.
5
14
 
6
 
! Отговори
\m/ преди 6 години
Най-доброто за мен е свободата на придвижване и заседяване. Всъщност, другите предимства/недостатъци не ме интересуват, честно!
4
7
 
22
 
! Отговори
Какво е Евросъюзът? преди 6 години
Евросъюзът е правото на българите да отидатна Запад за да работят, мръсната, нископлатена,вредна за здравето и унизителна за европейцитеработа. И когато се разболеят и останат без работа,безропотно да се приберат обратно в България.
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюспве: Евро фондове от Брюксел, програми и др.Собода да патуваш и работиш в ЕС, ако имаш пари особенно за първото.Минуси:Затворихме си АЕЦ, от която, от тока изнасяхме и имаше за нас, може би десетки миларди лева загубениРазрушихме си военните технологии, ракетите ги нарязахме, останахме с почти нищо, разчитаме друг да ни пази.Съсипахме земеделието, земите опустяха, няма хора кой да работи, внасяме *** на ЕС тук и ги ядем.Унищожихме производството си, родните компании
2
3
 
36
 
! Отговори
Делян Д преди 6 години
Най хубаво е че даваме 1 милиард такса на ЕС и после те го връщат само че за наши фирми баджанашки и мутри конбайнери!
1
17
 
22
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Айде стига глупости. Тези отживелици като свобода, пътувания, образование и так далее не ни трябват. Трабва ни Матушка Русь!! Самогон, кортошки, кал и смрад. Вперьод, другари!! Референдум за излизане от ЕС!!!