Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка

Иракчани и афганистанци, търсели убежище, били на гости у дома
18 окт 2017 19:33, Екип на Dnes.bg
39
Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка
Снимка: архив, Reuters

Белгия отне бежанския статут на 44 мигранти, след като се установи, че те си пътували до вкъщи за ваканцията.

Пришълците, основно иракчани и афганистанци, подали документи в Белгия, че са преследвани в родните си страни и търсят убежище в ЕС. Докато очаквали окончателно решение по молбите си, 44-ма от тях отскачали до Ирак и Афганистан, за да прекарат ваканцията си с близките и познатите си. Те не само си почивали там, но и безпрепятствено са се върнали в Европа вече с новоиздадените им документи.

Нарушенията са установени за период от 18 месеца, съобщават местните издания.

На заловените измамници е отнет бежанският статут, а властите преценяват индивидуално дали да не ги лишат и от разрешителни за престой и да ги върнат по родните им места, тъй като животът им там явно не е застрашен.

Белгийският миграционен център пък съобщи, че кандидат-мигрантите вече могат да резервират пътуванията си до Европа по интернет.

Европол - европейската полицейска агенция, е установила над 17 000 профила във Facebook и в други социални мрежи, където трафикантите обявяват телефони за връзка и разписания за трансфер през Турция или през Северна Африка до ЕС. Практически мигрантите имат възможност да си поръчат кога и в коя европейска държава да бъдат доставени, като резервират пътуването си като туристическа почивка или в търсене на работа.

Трафикантите използват прийоми от пи-ар-а и рекламни способи, за да достигат до максимален брой клиенти, уточнява полицията.

Фактът, че пътуването е нелегално, е маскиран зад маркетингови техники като публикация на снимки на усмихнати хора и на богати градове. На страниците се публикуват фалшиви обяви за работа или статии, представящи възможностите за наемане на привлекателни заплати.

Полицията съобщава, че жертвите на трафикантите, излъгани в очакванията си, също се обединяват в групи в социалните мрежи, за да се предупреждават един друг за потенциални измамници и фалшиви работодатели.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че през 2016 г. над 720 000 души са поискали бежански статут в ЕС. Най-големият брой от тях са сирийци, плътно следвани от афганистанци, пакистанци и нигерийци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: бежанцибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ами те, горките хорица, може да са ходели, да ровят в отломките на къщичките си, та да намерят нещищко от срария си животец" ...Няма бе, базикам се. Точна така трябва !