ЕС ще иска регистрация от граждани на САЩ за влизане в Европа

Туск: Трябва да сложим край на квотите за мигранти, защото ни разделят
19 окт 2017 14:39, Екип на Dnes.bg
17
ЕС ще иска регистрация от граждани на САЩ за влизане в Европа
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз ще въведе регистрационен режим за пътуванията на граждани от държави, които не се нуждаят от визи за ЕС. Мярката е част от нови мерки за затягане на контрола по външните граници на Съюза, обсъждан в момента от Европейския парламент.

Тя ще засегне както притежателите на американски, канадски и австралийски паспорти, така и гражданите от Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Украйна, Молдова, Израел и др. държави, които в момента могат да пътуват без ограничения в Шенген.

Чужденците, които сега могат просто да вземат самолета до Европа, за в бъдеще ще трябва да се регистрират поне 72 часа преди пътуване и да изчакат да получат одобрение от електронната система.

Регистрацията ще се прави в интернет и ще изисква да се попълни е-формуляр. В него ще се изискват както лични данни като име, рождена дата, националност, паспорт, адрес, така и информация дали кандидатстващият е осъждан за сериозни престъпления като тероризъм, сексуални посегателства, трафик на хора, наркотици, убийство и изнасилване. Подробности ще се изискват и за евентуално пребиваване във военни зони или решения за екстрадиране.

Внесените данни ще бъдат сверявани с информацията в Шенгенската инфомационна система, Европол и новата система за влизане и излизане в ЕС, чрез която се проверяват и документите на европейските граждани. В зависимост от резултата чужденецът ще получава покана за пътуване или пък ще му се изисква допълнителна информация и да се насрочи интервю в посолството в страната, в която то живее.
Разрешителното ще струва 10 евро и ще важи за 3 години. От таксата ще бъдат освободени непълнолетните и пенсионерите, както и членовете на семейства на европейски граждани и учени и студенти.

Новите правила за пътуване до ЕС ще засегнат гражданите на 60 държави, които сега пътуват без ограничения до Европа. В момента над 30 милиона граждани от тези държави посещават годишно шенгенските страни. Предвижда се новата система да започне да действа от 2020 г. Идеята за нея е заимствана от подобни електронни системи, използвани от САЩ и Канада.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск се обяви за прекратяване на политиката за разпределение на мигрантите между страните членки.
Пред полската телеграфна агенция ПАП Туск казал, че „не вижда бъдеще в този проект“, който е повод за разделение между Брюксел и държавите от Вишеградската четворка, отказващи да приемат мигранти.

ЕС се съгласи през 2015 г. 160 000 души, пристигнали в най-засегнатите от миграционната криза държави – Гърция и Италия, да бъдат преразпределени във вътрешността на Съюза. Действието на квотите приключи през септември, като около 30 000 мигранти бяха разселени. Европейската комисия води наказателни процедури срещу Полша, Унгария и Чехия за неизпълнение на ангажиментите им. България имаше квота от 1302 души и взе 50 сирийци и иракчани от Гърция.

В интервюто си Туск открито застава на страната на Вишеградските държави, приемайки, че страните, които не желаят да приемат мигранти, могат да помагат с пари и специалисти на останалите, както и да сътрудничат за охраната на външните граници на ЕС.

Изказването бе направено часове преди започващата днес по обед среща на върха на ЕС в Брюксел, на която европейските лидери ще обсъждат миграцията и политиката за убежище. Очаква се премиерите и президентите да отговорят на призива на Европейската комисия да увеличат вноските си за Доверителния фонд за Африка, чрез който ЕС се опитва да удържи имигрантите да не тръгват към Европа. Ще бъде обсъдено и предложението на Юнкер 50 000 бежанци да бъдат взети директно от лагерите около Сирия и от Северна Африка, като всяка държава, направила това, ще получава по 10 000 евро на човек от европейския бюджет.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Султана всички почнаха да надигат глава.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"като всяка държава, направила това, ще получава по 10 000 евро на човек от европейския бюджет."

Е сега Боко-тиквата ще изпревари всички и ще ни внесе няколко милиона амуджи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и Брюксел се командват от масоните, затова така усърдно унищоцават Европа, не разбрахте ли вече, всичко е по план и алгоритъм???
9
5
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
До Българина

Със злоба(и простотия)далече няма да стигнеш.Нито пък ще станеш европеец,камо ли да получиш виза за великите САЩ.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам из София се мотаят цели тълпи пъпчиви американчета. Обикновено с някое засукано нашенско моме, което чурулика на блестящ английски. Май нашенките им лекуват акнето! Може някоя и да замине за там да им подобри расата. О времена, о нрави!
7
5
 
9
 
! Отговори
Грудю преди 1 година
Ами като е в хамерика и Кенгуруландия. Регистрация и билет за връщане.
Браво
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кирчо
Не я мери,бе Кирчо.Мери си твоята простотия,както щеш я наричай.
5
12
 
6
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
русофило-комунистическата простотия с нищо не може да се измери. Няма открита такава мерна единица.Позор
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Неможе всеки да идва в Европа , а при тях да има визи , ограничения и др.
Сега Европа ще затвори вратите и за да дойдеш, ще плащаш и ще чакаш.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:))) боли ме фара какво ще ми искат брюкселските лапачи.
даже няма да се влача в брюкселандията им.
2
4
 
22
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Юнкер щял да внесе още 50 000 шибеци...
Докога тва? По какво ще ги избира...който има пълен комплект зъби ли?
Или по нивото на тестостерона?
В Германия вече се продават "сейф шортс" гащи против изнасилване...а бронирани сутиени кога?
Изпитвам органическо отвращение към брюкселската из мет!
1
6
 
38
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Визи ква регистрация