Мадрид твърд: Започва отмяна на автономията на Каталуния

Правителството определя мерките в събота
Обновена: 19 окт 2017 14:02 | 19 окт 2017 14:00, Елка Василева
45
Мадрид твърд: Започва отмяна на автономията на Каталуния
Мариано Рахой. Снимка: архив, Reuters

Испанското правителство ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуния.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуния", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

Още по темата

"Идната събота правителството ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуния, и за възстановяване на конституционния ред" в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуния и да ги внесе за гласуване в Сената.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като каталунският лидер Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
1
 
! Отговори
Бобо преди 6 години
Да се отделят,това е демокрация....това искахме.... Е имаме го,а сега незгодно...всичко друго е диктат.Европа- диктатор,САЩ-ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ДИКТАТОР.Престъпници...
41
2
 
2
 
! Отговори
сулю преди 6 години
и аз искам да си скъсам паспорт и *** да ***, ама и да го скъсам пак оставам бг гражданин. А аз не искам, щото не съм съгласен с моите данъци оня сулю добрев да ми санира с на батко си фирмата.
40
4
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Точно така! Изключително правилна и справедлива постъпка на Мадрид с едно голямо НО .Сепаратизма е престъпление описано в конституциите на всички държави по света и наказанията предвиждани в закона са едни от най-тежките.Мадрид да се придържа към закона и да тикни в затвора до живот всички Каталунски лидери искащи независимост!!!
39
3
 
4
 
! Отговори
24 преди 6 години
Списъкът на 800 фирми напуснали Каталуния ли искате? Е па много са. Търсете ги в испанските вестници и сайтове.Гладно не се стои, но верно е комунист и анархист не го плаши глад.Те ще строят светлото бъдеще с китайци, араби и латиноси.
38
4
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
КАТАЛУНЦИТЕ С ТОЗИ НЕЗАКОНЕН РЕФЕРЕНДУМ ТАКЪМ Х... СИ НАТИКАХА В Г.ЪЗА ,ЧЕ РАНИТЕ ТРУДНО ЩЕ ИМ ЗАРАСНАТ !
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така, бай Рахой! Наври го Пuчugeмoн там откъдето е излезнал. Сепаратисти!
36
7
 
8
 
! Отговори
niki преди 6 години
Путюдемон е типичният нереализирал се лакомник за разпределянето на държавната баница. Сега, когато трябваше да се направи на лидер, той просто се скатава.*** е, че е на гърба на хорицата, които това подобие на човек заблуждава....
35
8
 
12
 
! Отговори
А дано преди 6 години
Се разпадне по- скоро това туморно образование ЕС,който разсипа стария континент. Дано се сформира нов,без двойни стандарти и всички държави членки,да бъдат равноправни. Но....едва ли,защото всички знаем,че нов бар....дак със стари мур....ви не се прави.
34
9
 
19
 
! Отговори
Дам преди 6 години
До 24"Фирмите започнаха да се измъкват от Барселона"...Кой фирми? Дай списък, посочи имена! Хайде стига с тая козяшка мантра, че една държава ще рухне без вездесъщите ЕС фирми и "свободното придвижване на стоки"! Ние сме цъфнали и вързали от наличието на подобни "фирми", нали?
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хасанОфффф, смени дилъра ...смешни сте стова "плашене" Не всички са толкова глупави, колкото ви се иска.
32
7
 
11
 
! Отговори
Офф! преди 6 години
До 68Не всичко е пари, приятелю! Стига с тия мантри пари - пазари! И мини на някой курс по правопис!
31
8
 
12
 
! Отговори
68 преди 6 години
С кого ще правят бизнес ? Нали са скачени съдове ? На кого ще продават ? Като ги отрежат от пазарите за кви данаци за кви пет лева пак ще си говорим? Пълен *** е тоя пютюдемон.
30
25
 
9
 
! Отговори
хасан преди 6 години
Дано ЕС се разпадне.Тогава Бъгария ще може да се присъедини към Русия,Казакстан,Узбекистан,Таджикистан,Иран и Сирия.Ще носим фесове,ще пием лосион,ще забулим жените както му е реда.Алах ще ни избави от демократичните ценности.Алах акбар,Алах Путин,Алах Кадиро и Алах Асад.
29
15
 
15
 
! Отговори
68 преди 6 години
Каталунците са пълни смешници. Газят хора по улиците , те канят още имигранти. Искат независимост, понеже не искат да плащат за по-бедните райони. Все едно Германия да иска да напусне ЕС, понеже тя е най-богата и е най-големия донор. Ако Мадрид слуша Пуч-демон и не плащат данъци , тогава цяла Испания ще емигрира в Барселона и ще им седне на софрата. Това е целта да подпомагаш провинцията, за да имат пари да правите бизнес и да не ти влезнат в къщата. Напускат Испания и ЕС. С кого ще правят бизне
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да насрочат избори за президент, както и да приемат конституция, в която нарочно липсва чл.155
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им се невиди тия каталунци не ги плаши дори джихада, ще се делят от кораба-майка ЕС ))
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХАЙДЕ СТИГА С ТАЗИ ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ, БЕ , КОЗЯК................Сложих ти минус без да искам, сори колега..
25
6
 
20
 
! Отговори
В 14 ч преди 6 години
Каталуния обяви независимост!
24
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите започнаха да се измъкват от Барселона, нека да се делят.
23
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО КАТАЛУНИЯ ОБЯВИ НЕЗАВИСИМОСТ, ТЯ СТАВА ОТДЕЛНА ДЪРЖАВА И ИСПАНСКИТЕ ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ ЗА НЕЯ.ВСЯКО ВЛИЗАНЕ НА ВОЙСКИ НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ ЩЕ СЕ ТАКСУВА КАТО АГРЕСИЯ.