Борисов: Ще участваме с ?500 000 във фонда за Африка

ЕС ще плаща 75% от фондовете за Турция, бе решено в Брюксел
Обновена: 20 окт 2017 15:56 | 20 окт 2017 15:50, Елка Василева
73
Борисов: Ще участваме с ?500 000 във фонда за Африка
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Той отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти. Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата - и сухопътна, и морска, уточни Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Още по темата

Той поясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция. Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат, уточни премиерът. Той добави, че средствата по споразумението за миграцията няма да бъдат засегнати.

"Всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор, не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област и в кадрите няма една здрава сграда. Когато изградихме препятстващото съоръжение по границата, получихме ноти от Турция, но успяхме да ги убедим, че това е съоръжение в помощ на българската и турската гранична полиция, при огромен миграционен натиск да може в първия момент да защити границата. Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика", призова премиерът.

По повод миграционните процеси Борисов изрази надеждата ЕС да има по-твърда политика, която да отчита европейския интерес в региона на Африка и Близкия изток. "Отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията - например с Либия. Колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир и правила, които спазваха. Това се случи в Ирак, Афганистан, Сирия", допълни Борисов.

"ЕС за радост показа доста сериозна твърдост и отстояхме споразумението с Иран да се спазва", добави той по повод решенията на Европейския съвет, приети снощи. "За разлика от споразумението за климатичните промени - и Господ ни наказа всички, не се спази. Но всички отчетоха, че Иран не е Ирак и за споразумението, което ЕС толкова трудно постигна, трябва да бъдем единни", коментира той по повод ядрената сделка с Техеран.

"За Северна Корея е ясно, че надали някой ще има различно мнение, че това, което се прави там, незабавно трябва да се прекрати, и да се върнат на масата на преговорите, и по мирен път да се решават проблемите", посочи премиерът.

По повод европейската перспектива на Балканите Борисов заяви, че безспорно те са най-бедният европейски регион. "Ако искаме да запазим Балканите конкурентоспособни, да направим свързаност, каквато има в цяла Европа, сега е моментът за започването на проекти - жп-линии, магистрали, европейски транспортни коридори. Има китайски, руски, турски инвестиции, от Саудитска Арабия. Ако нямаме интерес, ако Балканите не са ни важни - животът никога не търпи вакуум", коментира Борисов.

"Предприсъединителните фондове за Балканите трябва да се увеличат. Балканите са място, всички отчитат, което, ако оставим без внимание, ще ги изпуснем. Усещам във всички колеги интерес и съм оптимист в тази посока", коментира още премиерът.

По повод преговорите с Великобритания Борисов заяви, че ако има малко напредък, той се наблюдава по въпроса с правата на гражданите. Парите (дължими от Лондон на ЕС) са големият проблем. Интересуват ни българските граждани да не понесат страдания, щети, посочи премиерът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
9
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Хеле-меле, ние не даваме и 1% от това което дава Германия! Ти чувал ли си за СОЛИДАРНОСТ, а? Не може само да усвояваме ЕФ, а когато става въпрос за дарения да казваме "нашето си е наше и общото пак наше"! Ти наясно ли си, че тази сума е СИМВОЛИЧНА, колкото да се каже, че участваме. Германия дарява за Африка включително и частни лица МИЛИАРДИ!! А аз съм сигурен, че ти и 50 стотинки не си дарил някому, защото си с изчанчено мислене!
36
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко не ви е обещавал пенсии. Търсете си ги от патриотите.
35
10
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ако искате и стотици минуси няма да промените фактите. Мастиите лаят кервана си върви!
34
9
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 32А относно твърдението ти за офшорките на Борисов, ако беше публична личност, Борисов би те осъдил, за откровени лъжи! Чудя се, защо медиите рецензират вулгарният език във форумите си, а не обръщат НИКАКВО внимание на лъжи, или недоказани слухове!
33
12
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 32Гледам колко плюсове са ти нацвъкали една дузина по- неграмотни и от *** като теб! ЕС в частност Германия са едни от най-големите дарители въобще. Ако си гледал поне отчасти немска телевизия, няма как да не забележиш, многобройните кампании набиращи храни дрехи лекарства и пари! И не са упрели африканските нации до нашите 500хил.?, защото сравнение с други европейски държави, тази сума е символична! Принципа на който Бойко Борисов е да сме СОЛИДАРНИ с нашите партньори. За това сега въздушното ни пространство се пази, напълно БЕЗПЛАТНО от италиански изтребители. А това за офшорки
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Afrika e mnogo hubav kontinent s hubavi hora. Jalko che skoro zaradi klimata shte moze da bade obitavan samo na mnogo malko mesta
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще участваме и с 240 шимпанзета, и с една горила във фонда за Африка.
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема такова животно като този!
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ***, за да се подмаже на Брюксел е готов на всичко! Ще даде тези пари за африканците които столетия са били оставени в мизерията от Западния свят. Болници фалират, пенсионерите са измъчени и болни, деца болни ги разиграват на "Има - няма" и т.н. Стандарта ни е нисък, най-бедни сме, и как тъпунгера дава с лека ръка наши пари. Да даде от своите, има над 10 МИЛИАРДА изнесени по офшорките. Като толкова иска да помогне, да извади от там! Баси нещастника, тези пари са нужни за България.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко се изявява като крупен международен политически анализатор. Втория КисинджърЧете какво пише по вестниците и след това ни го преразказва по народному.
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали болните от редки болести трябваше да си доплащат 500лв?
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама спрете да ги храните африканците и ще спрат да се размножават! Ще спре и миграцията към ЕС...
25
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютна мерзост. Ние сме по-зле от редица африкански държави.
24
0
 
35
 
! Отговори
защо преди 6 години
Болниците фалират,хората умират а той дава пари на африкански главорези...
23
0
 
30
 
! Отговори
факти преди 6 години
Тези фондове за Африка нов начин на спонсориране на терористите ли е?
22
0
 
28
 
! Отговори
,.,. преди 6 години
Щом ББ е солидарен да даде лични пари и първо да депортира всички нелегални мигранти от България. Българският народ никой не го е питал нито за даване на пари за африканци,араби,нито за настаняване на такива у нас на издръжка на данъкоплатеца.Всички европейски лидери са милиардери.Да плащат за грешната си политика от собствените си пари. Всички те направиха тази криза с нашествениците с нелепите си решения да приемат цялата *** от света.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я-а-а! Банкянският шоп ар за трети път днес на снимка! :)
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всичко друго се сеща само за пенсионерите пари няма. По-скоро ще помогне на ескимоските пенсионери, но на нашите не. Днес ли гласуава НС за повишаване помощта за ***? Май днес.Сякаш им е обещал да го затрие тоя народ и сега изпълнява.
19
0
 
31
 
! Отговори
КПСС преди 6 години
Безпомощност и неадекватност с промените на света,това се вижда от поредното събрание на лицата който съсипаха Европа.
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, като е питал тези неща, какво са му отговорили! Според мен, малко чете Бойко! Или има вродени липси на знание и мислене? Сигурно им е жал за народа с подобен вожд?