Еврофинансиране ще се търси за жп връзката България - Гърция

Борисов обсъди Западните Балкани с Юнкер и Ципрас
20 окт 2017 15:35, Елка Василева
13
Еврофинансиране ще се търси за жп връзката България - Гърция
Бойко Борисов, Жан-Клод Юнкер и Алексис Ципрас. Снимка: МС

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция ще се търси европейско финансиране. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Тримата разговаряха в Брюксел в рамките на провеждащия се там Европейски съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Според премиера Борисов подписаният в Кавала проект „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе” е от стратегическо значение не само за двете страни, но и за развитието на региона като цяло. Българският министър-председател отбеляза и напредъка на работата по интерконектора с Гърция.

Друга тема на срещата беше сигурността на Западните Балкани и европейската перспектива на страните от региона. Представени бяха резултатите от четиристранната балканска среща в „Евксиноград“, където премиерът Борисов прие министър-председателите на Гърция и на Румъния - Алексис Ципрас и Михай Тудосе, както и сръбския президент Александър Вучич.

Премиерът Борисов отбеляза, че е изключително доволен от конструктивния диалог с колегите си от региона. Той акцентира върху необходимостта отношенията между страните на Балканите да се развиват така, че да се гарантират мирът, стабилността и просперитета в тази част на Европа.

По думите му България може да има своя съществен принос за това, включително благодарение на предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

Борисов добави, че споделя желанието на гръцкия премиер българското председателство да бъде и балканско, така че да се насърчи дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

Министър-председателят Борисов потвърди, че страната ни ще разчита на подкрепата на Европейската комисия, за да реализира успешно приоритетите по време на председателството през първите шест месеца на следващата година. Той беше категоричен, че това ще донесе ползи за целия ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ставри преди 6 години
ааа тук ще има чики рики усещам
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едни парици отново ще бъдат усвоени и пресвоени от наште хора
9
1
 
2
 
! Отговори
ТОЯ Е РЕЗИЛ ЗА НАС преди 6 години
БОРИСОВ Е МАЙ МУНАТА ОТ СНИМКАТА С ВСЕКИ ЕВРОЛИДЕР. ПОСМЕШИЩЕ И ***.
8
1
 
3
 
! Отговори
СРАМУВАМЕ СЕ преди 6 години
ГЛУПАКЪТ ОТИДЕ В БРЮКСЕЛ, ИЗПЪЧИ СЕ, ПОХВАЛИ СЕ, В ТИПИЧНИЯ ЗА НЕГО БАЙ ГАНЬОВСКИ СТИЛ,УДАРИ СЕ В ГЪРДИТЕ:"БУЛГAР, БУЛГAР", НАГОВОРИ КУП ПРОСТОТИИ В ТИПИЧНИЯ СИ МЕГАЛОМАНСКИ ПРОСТАШКИ СТИЛ, НЕ ПРОПУСНА ДА ИЗЛЪЖЕ И МАНИПУЛИРА, ДА ПОХАРЧИ БЕЗ ДА ПИТА НИ НС, НИ НАРОДА ПОЛОВИН МИЛИАРД ДОЛАРА ЗА АФРИКА И НИ НАПРАВИ ЗА РЕЗИЛ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ. И НАЙ-СЪЩЕСТВЕНОТО ЗА НЕГО-НАТИСНА СЕ ДА СНИМА СЕ ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ, КОИТО ГО ВЪЗПРИЕМАТ КАТО СМЕШНИКА НА ЕВРОПА И *** ОТ СНИМКИТЕ. ЖАЛКО ЗА НАС.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя банкянски тиквун говори колкото да не заспи.Ама, така е, като не знае, че в България има ж.п. линия "Русе-Стара Загора-Подкова" ...А от Подкова до Комотини (Гюмюрджина) са по-малко от 50 км. Има и шосейна връзка, т.е. трасето е почти готово. Ама, на! Стратегът от Банкя!
6
0
 
4
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Значи, тръгваш от Гърция за Русе и за по направо минаваш през Бургас и Варна, заобикаляйки Северозападна и Централна Северна България.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнкер много ми напомня на Брежнев , ЕС на СССР !
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от 10г.се говореше,за жп връзката Солун-София-Видин-Крайова-Западна Европа.Какво стана та се промени трасето през цяла Северна Гърция и Източна България ,това е три пъти по-дълго разстояние до Западна Европа.Може би има връзка с интереса на китайците към пристанищата Солун и Пирея. Пари от ЕС за разширяване на трасето Скопие -Солун не са предвидени ,ясно е защо.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
6 метра плат отимет за един костюм на Боко. Коревната му обиколка наближава 2 метра.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Пък сърбите да си плащат за магистралите . А . аз се качвам на влака Днес.бг и довечера съм в Солун
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я-а-а! Бате Бойко на снимката! За пръв път днес! :):)