Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен

Случаят отвори много врати, разясняват от Миграционния съвет
Обновена: 24 окт 2017 11:55 | 21 окт 2017 13:31, Петя Славова
148
Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен
Снимка: Дойче веле

Христо Ванков пристига в Мюнхен през 2004. Спи под мостове и работи по строежи. Не винаги получава заплатата си. През август той се прочу като "бездомника, който осъди Мюнхен". Преди броени дни Ванков внезапно почина.

"Чувала съм само хубави неща за него. Знам, че никога не е получавал социални помощи, въпреки че е имал правото на такива. Винаги е искал да работи и да изкарва честно хляба си. За съжаление обаче другите не винаги са били честни към него" - това разказва в интервю за Доче веле Димитрина Ланг, председател на Миграционния съвет на Мюнхен, за Христо Ванков. 57-годишният българин, който през август 2017 се прочу в баварската столица като бездомника, осъдил общината за място в приют. И който почина преди две седмици. От диабет.

Историята на Ванков олицетворява съдбата на мнозина бедни източноевропейци, пише по този повод мюнхенският "Тагесцайтунг". Авторът на статията посочва, че в края на 2016 в баварската столица официално са били регистрирани 12 900 българи и 18 800 румънци, повечето от които работят легално и се осигуряват.

В момента социални помощи получават  1560 българи и 998 румънци. Това е двойно повече, отколкото през 2013, но все още става дума само за 3% от общия брой на мюнхенчани, подпомагани от социалните каси. Така че тук в никакъв случай не може да се твърди, че всички българи и румънци идват в Мюнхен заради социалните облаги, подчертава изданието.

"Той винаги е искал да работи"

"И Христо Ванков не е дошъл заради помощите. Не го познавам лично, но съм слушала много за него от социалния работоник Саваш Тетик, който съветва безплатно надничарите. Ванков винаги е искал да работи. Знам, че един-единствен път се е опитал да подаде молба за социални помощи, но бюрократичната процедура му се сторила толкова сложна, че се отказал. И не е опитвал повторно", разказва Димитрина Ланг.

От статията на "Тагесцайтунг" научаваме, че Христо Ванков е пристигнал в Мюнхен още през 2004. Там е получавал инсулин от църквата. Нямал е здравна застраховка, в спешни случаи е бил лекуван от помощни организации. Редовно е работил по строежи, но често не е получавал парите си. Бил е щастлив, ако работодателят му е изплащал дори и само една трета от заработените пари. Тялото и психиката му са страдали от мизерния начин на живот, често е припадал. През зимата е спял в специалните приюти, създадени с цел да предпазват бездомниците от студа, т.нар. Kälteschutz, които са отворени само от 1 ноември до 30 април. Последната зима там са пренощували общо 1500 българи и румънци.

Днес бездомниците в Мюнхен са около 9000. Повечето от тях намират подслон в някой от 50-те мюнхенски пансиона за бездомници, които са отворени целогодишно - поне за германците. За чужденците от ЕС обаче важи специално правило: за да получат място в такъв пансион, който работи и извън определения период за т.нар. Kälteschutz, те трябва да докажат, че в родината си няма къде да живеят.

"Подобно нещо обаче се доказва трудно", казва пред "Тагесцайтунг" Кристина Кьониг от социалната инициатива "Цивилен кураж", която е помогнала на Ванков да осъди общината за място в пансион. Два месеца след като спечелил делото той отишъл в България, за да вземе някакви документи. Там обаче се почувствал зле и постъпил в болница, където починал вследствие на хроничното си заболяване.

Много от източноевропейските надничари сега се притесняват, че може да ги сполети сходна съдба, защото почти всички са без здравни осигуровки. А както пояснява Димитрина Ланг, "от началото на годината българите и румънците без застраховки не получават безплатна медицинска помощ - дори и в спешни случаи." Председателката на Миграционния съвет към град Мюнхен посочва, че до 31 декември 2016 на мигрантите без здравни осигуровки е било предоставяно медицинско обслужване, което се е поемало от различни социални фондове и организации. От 1 януари 2017 обаче нещата са се променили. "Неотдавна имаше един случай, в който българка без здравна застраховка роди в болница. Тя получи сметка за около 5000 евро, които по някакъв начин трябва да изплати. Подобни разходи вече не се поемат от никого", казва Ланг.

"Случаят Ванков отваря много врати"

Тя припомня, че неотдавна Общинският съвет на град Мюнхен реши да прекрати провеждането на т.нар. Кръгли маси за обсъждане на проблемите на източноевропейските мигранти по бедност. Сега обаче, по настояване на Миграционния съвет, председателстван от Димитрина Ланг, общината е решила да отмени решението си. Така Кръглата маса ще продължи да се провежда и в бъдеще. Двете най-нови предложения на Миграционния съвет, отправени към община Мюнхен, гласят: т.нар. Kälteschutz да бъде удължен и да обхваща цялата календарна година, както и в общината да се създадат социални фондове, които да подпомагат финансово социално слабите мигранти, които не могат да заплатят неотложно медицинско обслужване. Българката силно се надява, че Общинският съвет на Мюнхен ще обмисли сериозно тези предложения. Особено след делото, което Христо Ванков заведе и спечели. "Случаят Ванков отваря много врати пред нас", казва в заключение Димитрина Ланг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2-2. след Освобождението?!България е една и е невероятна. България сама през вековете е оцеляла. Сега се опитваме да сме с другите.В България всеки от нас е човек, в чужбина- ни смятат за последна дупка в Кавала! На мен са ми задавали въпроси, на които и до ден днешен се учудвам ("Знаеш ли това устройство, което се върти с дрехите вътре? Май го нямаш в твоята държава?!")Силни сме като сме Българи! Слаби сме като имигранти.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-2 Не по моя вина и обстоятелства, за съжаление заминах в чужбина.Много е трудно в западна Европа поради единствената причина, че в България никога не сме видяли и все още не сме видяли как използват Западняците думите 'демокрация', 'човешки права' и равенство. Само парите и социалните контакти играта роля. И думата 'игра' за тях означава 'живот'. България е една от най-старите държави в Европа. Никога не разбрах защо трябваше да се присъединяваме с други държави в техните си интриги
113
9
 
6
 
! Отговори
26 г преди 6 години
Престанете да плюете по Родината ни, България! Тя е прекрасно място за живеене! Всички емигранти не сте по-различни и от мутрите, престъпниците и ***! Нехаете за сънародниците си (макар и необразовани, невъзпитани и т.н.) и за Отечеството си! Покажете поне малко уважение към предците си, които въпреки несгодите са се борили за да Ви има ВАС!
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118Това са пълни глупости! Побългарени писаници без основа! Пак ще повторя - ако не знеш немски всичко е ужасно трудно и недостижимо!
111
11
 
11
 
! Отговори
До 121 преди 6 години
Нищо добро не очаквай. Все още ни управлява партизанския отряд " Чавдар"( казваш му тодорживковчина)
110
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от началото на годината българите и румънците без застраховки не получават безплатна медицинска помощ - дори и в спешни случаи."А в същото време тръбят че са " демократична страна"
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости! Искам само да допълня че щом е търсил убежище в приют значе и бил на социални помощи иначе няма как да стане. Това всъщност въобще не е важно. По важното в случая е че ако знаеше немски щеше да може да си подаде за помощи и може би да беше още жив. За съжаление българина е свикнал само да 'копа' и да не мисли. Ето го и крайния резултат! И накрая, ако му беше станало лошо в Германия сега щеше да е жив. В диспансерната ни Българийка тъака ще завършат повечето "граждани"!
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЦиникАй стига де!Много добре виждат и го знаят, но си действат по гьобелсовски -повтарят една лъжа 1000 пъти и балъците почват да верват.
107
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ха-хаМу хльо друго си е да слугуваш за жълти стотинки в екарисажа на Гергов!Да те мачкат мутри..и да не смееш да гъкнеш!Друго си е ромите да те пребиват (безнаказано) и да те крадат!Уютно...патриотично...А ***?
106
49
 
48
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ето това е сбъднатата евроатлантическа мечта на тъпия българин !Може да спя под мостовете, но важното е, че живея в Германия, Англия, Франция ...*** парчета сме това българите. Факт !Оставихме се да ни съсипят земния рай България само срещу някакви голи евроатлантически химери ...Сега българките проституират на Запад, а българите са прошляци на Европа ...Тъжна, но заслужена съдба !
105
11
 
11
 
! Отговори
Циник до 129 преди 6 години
Ръб....купи и наколенки от тези на плочкаджиите!Като я лашкат отзад да не и посиняват коленете!И една ватенка....зима идва!На околовръстното е студено!Майк ти е все пак!Разбра ли ръб?Пхахаха
104
2
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Бог да прости Христо Ванков и упокои душата му. Не се съмнявам, че съдбата му е била трагична. Съмнявам се във вестникарските приказки, че е искал да работи и не му плащали. Ако не си кадърен и не работиш качествено, те гонят със замах. Капитализъм е това и борба за съществуване! Мюнхен се напълни с некачествен материал и чашата отдавна преля. Няколко хилядарки немски мързеливци спят под мостовете, а зимно време влизат в предверието на банката, от която имат карта. Мъчно ми е за човека ХВ, амин.
103
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** до 126ама ти питал ли сия защо толкова често прескача до Щутгарт, или дори и не знаеш за това, не си разбрал още
102
2
 
35
 
! Отговори
какво да кажа тук? преди 6 години
Щото му е било много хубаво в родината,затова избягал човека.Но нали българите не сме като сирийците,защото не бягаме от война...та кой ще ни повярва колко по-зле сме от сирийците?
101
11
 
6
 
! Отговори
Циник до 123 преди 6 години
Ръб....трябва да свикнеш с мисълта, че няма да си бършеш хе мо ро идите с Работническо дело , и Отечествен фронт!Пхахаха
100
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е възраждането на тодорживковщината! Тодор Живков фалира България 3 пъти, за това сега сме в такова тежко положение! Тодорживковщината трябва да бъде криминализирана тодорживковистите осъждани на конфискация и отнемане на имуществото, глоби от по няколкостотин хиляди евра да изплащат цял живот и да бъдат осъждани на затвор поне за 3 години! Само ако се справим с тодорживковщината можем да се оправим и да имаме истинска демокрация.
99
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Редовно е работил по строежи, но често не е получавал парите си. Бил е щастлив, ако работодателят му е изплащал дори и само една трета от заработените пари."Къде? В ЕС в демократична Германия ли? Не може бъде!
98
12
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Комунисти възпитани в родолюбие ??????Нещо като дървено желязо !!!!Затова ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТА алкохолика печатар Димитров се опита на ДВА ПЪТИ ДА ХАРИЖЕ БЪЛГАРИЯ! Един път на СеСеСеРе...и един път на вечния ни враг Сърбия!!!Комунист и родолюбие!
97
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се разкараме от ЕС. Само ни крадат и обират. И убиват с отровните си продукти. Убиват морала ни, икономиката ни, тровят умовете и телата ни. Атомна бомба да беше щяхме да свършим отведнъж. А така е бавно и мъчително. Лошото е, че цялата политическа върхушка разбира всичко, но не и пука. Навремето комунистите поне бяха възпитани в родолюбие. Сега тея продават всичко и всички за жълти стотинки и розови обещания. А по телевизора гледат невинно и се кълнат в каквото им падне...
96
2
 
29
 
! Отговори
valeri67 преди 6 години
Щом ги е осъдил, няма начин да не умре!