Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен

Случаят отвори много врати, разясняват от Миграционния съвет
Обновена: 24 окт 2017 11:55 | 21 окт 2017 13:31, Петя Славова
148
Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен
Снимка: Дойче веле

Христо Ванков пристига в Мюнхен през 2004. Спи под мостове и работи по строежи. Не винаги получава заплатата си. През август той се прочу като "бездомника, който осъди Мюнхен". Преди броени дни Ванков внезапно почина.

"Чувала съм само хубави неща за него. Знам, че никога не е получавал социални помощи, въпреки че е имал правото на такива. Винаги е искал да работи и да изкарва честно хляба си. За съжаление обаче другите не винаги са били честни към него" - това разказва в интервю за Доче веле Димитрина Ланг, председател на Миграционния съвет на Мюнхен, за Христо Ванков. 57-годишният българин, който през август 2017 се прочу в баварската столица като бездомника, осъдил общината за място в приют. И който почина преди две седмици. От диабет.

Историята на Ванков олицетворява съдбата на мнозина бедни източноевропейци, пише по този повод мюнхенският "Тагесцайтунг". Авторът на статията посочва, че в края на 2016 в баварската столица официално са били регистрирани 12 900 българи и 18 800 румънци, повечето от които работят легално и се осигуряват.

В момента социални помощи получават  1560 българи и 998 румънци. Това е двойно повече, отколкото през 2013, но все още става дума само за 3% от общия брой на мюнхенчани, подпомагани от социалните каси. Така че тук в никакъв случай не може да се твърди, че всички българи и румънци идват в Мюнхен заради социалните облаги, подчертава изданието.

"Той винаги е искал да работи"

"И Христо Ванков не е дошъл заради помощите. Не го познавам лично, но съм слушала много за него от социалния работоник Саваш Тетик, който съветва безплатно надничарите. Ванков винаги е искал да работи. Знам, че един-единствен път се е опитал да подаде молба за социални помощи, но бюрократичната процедура му се сторила толкова сложна, че се отказал. И не е опитвал повторно", разказва Димитрина Ланг.

От статията на "Тагесцайтунг" научаваме, че Христо Ванков е пристигнал в Мюнхен още през 2004. Там е получавал инсулин от църквата. Нямал е здравна застраховка, в спешни случаи е бил лекуван от помощни организации. Редовно е работил по строежи, но често не е получавал парите си. Бил е щастлив, ако работодателят му е изплащал дори и само една трета от заработените пари. Тялото и психиката му са страдали от мизерния начин на живот, често е припадал. През зимата е спял в специалните приюти, създадени с цел да предпазват бездомниците от студа, т.нар. Kälteschutz, които са отворени само от 1 ноември до 30 април. Последната зима там са пренощували общо 1500 българи и румънци.

Днес бездомниците в Мюнхен са около 9000. Повечето от тях намират подслон в някой от 50-те мюнхенски пансиона за бездомници, които са отворени целогодишно - поне за германците. За чужденците от ЕС обаче важи специално правило: за да получат място в такъв пансион, който работи и извън определения период за т.нар. Kälteschutz, те трябва да докажат, че в родината си няма къде да живеят.

"Подобно нещо обаче се доказва трудно", казва пред "Тагесцайтунг" Кристина Кьониг от социалната инициатива "Цивилен кураж", която е помогнала на Ванков да осъди общината за място в пансион. Два месеца след като спечелил делото той отишъл в България, за да вземе някакви документи. Там обаче се почувствал зле и постъпил в болница, където починал вследствие на хроничното си заболяване.

Много от източноевропейските надничари сега се притесняват, че може да ги сполети сходна съдба, защото почти всички са без здравни осигуровки. А както пояснява Димитрина Ланг, "от началото на годината българите и румънците без застраховки не получават безплатна медицинска помощ - дори и в спешни случаи." Председателката на Миграционния съвет към град Мюнхен посочва, че до 31 декември 2016 на мигрантите без здравни осигуровки е било предоставяно медицинско обслужване, което се е поемало от различни социални фондове и организации. От 1 януари 2017 обаче нещата са се променили. "Неотдавна имаше един случай, в който българка без здравна застраховка роди в болница. Тя получи сметка за около 5000 евро, които по някакъв начин трябва да изплати. Подобни разходи вече не се поемат от никого", казва Ланг.

"Случаят Ванков отваря много врати"

Тя припомня, че неотдавна Общинският съвет на град Мюнхен реши да прекрати провеждането на т.нар. Кръгли маси за обсъждане на проблемите на източноевропейските мигранти по бедност. Сега обаче, по настояване на Миграционния съвет, председателстван от Димитрина Ланг, общината е решила да отмени решението си. Така Кръглата маса ще продължи да се провежда и в бъдеще. Двете най-нови предложения на Миграционния съвет, отправени към община Мюнхен, гласят: т.нар. Kälteschutz да бъде удължен и да обхваща цялата календарна година, както и в общината да се създадат социални фондове, които да подпомагат финансово социално слабите мигранти, които не могат да заплатят неотложно медицинско обслужване. Българката силно се надява, че Общинският съвет на Мюнхен ще обмисли сериозно тези предложения. Особено след делото, което Христо Ванков заведе и спечели. "Случаят Ванков отваря много врати пред нас", казва в заключение Димитрина Ланг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
17
 
! Отговори
Вай, вай преди 6 години
Трябвало да плати 5 000 евро, горката.А тя какво точно е очаквала? Бурни аплодисменти за това, че е дарила света със своето осмо или десето дете, което веднага ще яхне данъкоплатците и ще се опита да живее така до края на дните си? А майка му ще получава ежемесечни помощи само заради това, че е натоварила данъкоплатците със задължението да хрантутят още едно гърло?Е, май че се задава краят на този филм!
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... от началото на годната българи и румънци без застраховки не получават безплатна медицинска помощ___________________________________За румънците на знам, но един голям процент от мигриралите в Германия български граждани са свикнали да получават не само медицинска помощ, но и много други неща, без да са плащали някога за тях и без да имат намерение някога да ги платят.На германците им дойде много, да хрантутят и обгрижват кого ли не
73
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много *** из този сайт....хахахаИмам чувството,че са на дежурства и като хуни скачат на минуса като прочетат благ коментар за Европа.Убеден съм,че плюят европа и обясняват колко лоша е тя ,НО гледат ШЛ,а не Пирин-Монтана,шофират европейски автомобил,а не Дачия,иска им се Гучи,а не Рънърс,храната им в BEKO, а не в Мраз,....мога до утре да изброявам...Но те си искат комунизма....
72
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който нарича България *** е прасе! И има право само на пресешки живот.
71
24
 
11
 
! Отговори
до 77 преди 6 години
10 години "горди членове на ЕС" а заплатите и пенсиите ни, по - ниски от африканските?-Това е защото работите колкото африканците! Като започнете да работите като европейците, тогава и заплатите ви ще станат европейски.
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера имаше статия как 10 болници отказали лечение на българка,а турска болница праща чак линейка ! Ясно ,турската болница за пари го прави,но защо 10 наши болници оставиха жената да почине??????А вие обвинявате Германия за смъртта на този човек..
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 84mnogo si prost
68
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два месеца след като спечелил делото той отишъл в България, за да вземе някакви документи. Там обаче се почувствал зле и постъпил в болница, където починал вследствие на АДЕКВАТНАТА БГ ПОМОЩ! 13 ГОДИНИ Е ЖИВЯЛ В ГЕРМАНИЯ И НЕ Е УСПЯЛ ДА УМРЕ НО В МУТРОЛАНДИЯ ВЕДНАГА МУ НАМЕРИХА ЦАКАТА ДА ГО ПРАТЯТ ПРИ СВЕТИ ПЕТЪР. АДЕКВАТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ СА МУ ОКАЗАЛИ НАШИТЕ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА НАРЕЧЕНИ БОЛНИЦИ.
67
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната класа в Европа се стопява главоломно!
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата ни икономика е базирана на европейски пари и субсидии. С милионите които идват от ЕС се строят магистрали, балетни зали за обезлюдените български села, но не се използват за развитие на собсветни технологии и собствено българско производство. Всичко се внася от запада, а хората които работят по европроетките купуат западни стоки и милионите пак се връщат на Запад - по този начин ЕС стимулира производството на Запад.
65
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено Русия може да спаси България от лапите на Евросъюза.
64
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 74 - абе тикво зелена, остави ги ти руснаците - те си знаят за тях си какво им е добре и какво не. Кажи нещо за нашата евроатлантическа кочинка - от 10 години "горди членове на ЕС" а заплатите и пенсиите ни, по - ниски от африканските?
63
2
 
11
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименАко руснаците искат да живеят като запада значи мир на праха им!Ние не искаме българина никога не е искал да живее като на Запад!Затова и ще пребъдем!
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКАВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА ДРУГАРИТЕ ОТ БСП
61
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е политически труп - факт. Стотици хиляди руснаци излизат в Москва да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
60
10
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
При Тодор Живков Бъглария беше изостанала социалистическа страна и хората нямаха тоалетна хартия и банани и не можеха да бегат на запад, а при ЕС Бъглария е развита капиталистическа страна и имаме тоалетна хартия и банани и можеме да бегаме на запад.
59
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо винаги, се намират пеерасти, които се опитват да отклонят внимнието от нашата собствена мизерия в друга посока?Защо полугрмотници ми обясняват "колко било зле в русия", когато става въпрос за починали от мизерия българи?Държавна поръчка ли е или от някоя "неправителствена организация"??
58
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия деца не умират от глад.
57
13
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Правешкия другар Живков и БСП ни уверяваха и все още уверяват, че при развития социализъм България била достигнала небивал разцвет. Става ясно, че върховите постижения на социализма се равняват на най-ниското социално ниво на капитализма.
56
3
 
20
 
! Отговори
европИдал преди 6 години
Ай честита ви демокрация!Уж сме европейци, уж това, онова, а вижте какво става. Оставят хората да *** по улиците, некаква неотложна медицинска помощ не им се предоставя и ако нямаш осег,ровкя просто те оставят да си умреш, като куче на улицата. Даже няма и да те погледнат. След дни, ако започне да мирише на разлагаща се плът, може да дойдат и да те извозят и заровят някъде в общ безименен гроб. Едно време ги изгаряха тряповете на такива без роднини, но ьвно е по-скъпо и го спряха.ДемУкрация!