Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен

Случаят отвори много врати, разясняват от Миграционния съвет
Обновена: 24 окт 2017 11:55 | 21 окт 2017 13:31, Петя Славова
148
Трагичната съдба на Христо - бездомният българин, който осъди Мюнхен
Снимка: Дойче веле

Христо Ванков пристига в Мюнхен през 2004. Спи под мостове и работи по строежи. Не винаги получава заплатата си. През август той се прочу като "бездомника, който осъди Мюнхен". Преди броени дни Ванков внезапно почина.

"Чувала съм само хубави неща за него. Знам, че никога не е получавал социални помощи, въпреки че е имал правото на такива. Винаги е искал да работи и да изкарва честно хляба си. За съжаление обаче другите не винаги са били честни към него" - това разказва в интервю за Доче веле Димитрина Ланг, председател на Миграционния съвет на Мюнхен, за Христо Ванков. 57-годишният българин, който през август 2017 се прочу в баварската столица като бездомника, осъдил общината за място в приют. И който почина преди две седмици. От диабет.

Историята на Ванков олицетворява съдбата на мнозина бедни източноевропейци, пише по този повод мюнхенският "Тагесцайтунг". Авторът на статията посочва, че в края на 2016 в баварската столица официално са били регистрирани 12 900 българи и 18 800 румънци, повечето от които работят легално и се осигуряват.

В момента социални помощи получават  1560 българи и 998 румънци. Това е двойно повече, отколкото през 2013, но все още става дума само за 3% от общия брой на мюнхенчани, подпомагани от социалните каси. Така че тук в никакъв случай не може да се твърди, че всички българи и румънци идват в Мюнхен заради социалните облаги, подчертава изданието.

"Той винаги е искал да работи"

"И Христо Ванков не е дошъл заради помощите. Не го познавам лично, но съм слушала много за него от социалния работоник Саваш Тетик, който съветва безплатно надничарите. Ванков винаги е искал да работи. Знам, че един-единствен път се е опитал да подаде молба за социални помощи, но бюрократичната процедура му се сторила толкова сложна, че се отказал. И не е опитвал повторно", разказва Димитрина Ланг.

От статията на "Тагесцайтунг" научаваме, че Христо Ванков е пристигнал в Мюнхен още през 2004. Там е получавал инсулин от църквата. Нямал е здравна застраховка, в спешни случаи е бил лекуван от помощни организации. Редовно е работил по строежи, но често не е получавал парите си. Бил е щастлив, ако работодателят му е изплащал дори и само една трета от заработените пари. Тялото и психиката му са страдали от мизерния начин на живот, често е припадал. През зимата е спял в специалните приюти, създадени с цел да предпазват бездомниците от студа, т.нар. Kälteschutz, които са отворени само от 1 ноември до 30 април. Последната зима там са пренощували общо 1500 българи и румънци.

Днес бездомниците в Мюнхен са около 9000. Повечето от тях намират подслон в някой от 50-те мюнхенски пансиона за бездомници, които са отворени целогодишно - поне за германците. За чужденците от ЕС обаче важи специално правило: за да получат място в такъв пансион, който работи и извън определения период за т.нар. Kälteschutz, те трябва да докажат, че в родината си няма къде да живеят.

"Подобно нещо обаче се доказва трудно", казва пред "Тагесцайтунг" Кристина Кьониг от социалната инициатива "Цивилен кураж", която е помогнала на Ванков да осъди общината за място в пансион. Два месеца след като спечелил делото той отишъл в България, за да вземе някакви документи. Там обаче се почувствал зле и постъпил в болница, където починал вследствие на хроничното си заболяване.

Много от източноевропейските надничари сега се притесняват, че може да ги сполети сходна съдба, защото почти всички са без здравни осигуровки. А както пояснява Димитрина Ланг, "от началото на годината българите и румънците без застраховки не получават безплатна медицинска помощ - дори и в спешни случаи." Председателката на Миграционния съвет към град Мюнхен посочва, че до 31 декември 2016 на мигрантите без здравни осигуровки е било предоставяно медицинско обслужване, което се е поемало от различни социални фондове и организации. От 1 януари 2017 обаче нещата са се променили. "Неотдавна имаше един случай, в който българка без здравна застраховка роди в болница. Тя получи сметка за около 5000 евро, които по някакъв начин трябва да изплати. Подобни разходи вече не се поемат от никого", казва Ланг.

"Случаят Ванков отваря много врати"

Тя припомня, че неотдавна Общинският съвет на град Мюнхен реши да прекрати провеждането на т.нар. Кръгли маси за обсъждане на проблемите на източноевропейските мигранти по бедност. Сега обаче, по настояване на Миграционния съвет, председателстван от Димитрина Ланг, общината е решила да отмени решението си. Така Кръглата маса ще продължи да се провежда и в бъдеще. Двете най-нови предложения на Миграционния съвет, отправени към община Мюнхен, гласят: т.нар. Kälteschutz да бъде удължен и да обхваща цялата календарна година, както и в общината да се създадат социални фондове, които да подпомагат финансово социално слабите мигранти, които не могат да заплатят неотложно медицинско обслужване. Българката силно се надява, че Общинският съвет на Мюнхен ще обмисли сериозно тези предложения. Особено след делото, което Христо Ванков заведе и спечели. "Случаят Ванков отваря много врати пред нас", казва в заключение Димитрина Ланг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-комичното е, че някакви момченца са се загрижили за Русия, вместо да помислят как да спасяват затъващата евpoкочина.
54
10
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
СЪДБАТА НА ЕДИН ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН ПРЕВЪРНАТ ОТ СОЦИАЛИСТИТЕ В ПРОСЯК. БЪЛГАРИЯ ИСКА ТАКАВА СМЪРТ ЗА ВСЕКИ СОЦИАЛИСТ, ТЕ Я ЗАСЛУЖАВАТ И ЩЕ Я ПОЛУЧАТ!
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е дядо Мраз затова.
52
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше тъмнокож от арабски произход и ислямска вяра, щеше да бъде посрещнат лично от Меркел и да му бъде предоставено безплатно жилище, месечен доход без изиобщо да се налага да работи. Европейски "ценности".
51
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има нещо сбъркано в света . Мигранти от Африка и Азия без да работят , без документи и Германия им дава по 600 евро на месец , а човек който работи не му плащат , не взима помощи , няма дори покрив над главата си и е низвергнат от властите . Как може подобно безумие ?
50
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като руската мизерия има само в някои части на централна Африка, югоизточна Азия и разбира се любимата им Северна Корея.
49
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже в Русия много се замогнаха покрай Путин, затова и пият лосион Бояращник. Защото шишето е 2.50 лв, а водката е 5 лв.
48
9
 
21
 
! Отговори
някой преди 6 години
тия селяни пак за Русията, вие гледайте ние в каква *** сме, оставете ги тях да се оправят както искат. България е най-бедната и най-скапана държава в европа, а в света сме на дъното по всеки показател, те пак Германията, Русията, Америката. Бе кой го боли за другите
47
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега,западът бил виновен,че комунизмът осакати цели нации !Несериозно е,господине/ жо !Комунизмът като строй вероятно не би бил така пагубен,но в съвсем друга епоха на развитие на човечеството- когато съвестта и морала са на върха в йерархията на човешките ценности !В нашата епоха комунизмът генерира само яко " легално " лапане и крадене !!Той разпиля България ,в момента състоянието ни е причинно-следствено обсоятелство
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега болницата била виновна. Я се стегнете. Човекът е припадал, получавал е инсулин понякога, имал е усложнения. Не е имало вече как да се спаси.
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе верно, че не само пенсионерите в Русия ровят в кофите за ***, там всички ровят в кофите за ***, а не само пенсионерите.
44
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се сравнява Русия с Германия, дори и с България е смешно. Това са все пак цивилизовани, европейски страни с що-годе нормално общество и ценности. Русия е една азиатска клоака, където човешкият живот никога не е имал особена стойност.
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната пенсия в Русия е 1300 рубли, което по днешният курс е 374 лв.Така че айде по-полека с това "как добре си живеели руските пенсионери", че и ние гледаме руска телевизия.Ако за вас да взимате 374 лв. пенсия значи да живеете в охолство, тогава не знам какво да кажа. За кое по-напред?И забележете това е средната пенсия.Минималната пенсия е 7000 рубли, което по днешният курс прави 201 лв.И то говорим за най-богатата на ресурси страна в Света. Мизерия. За едните милиарди, а за другите...
42
4
 
13
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ХансГермания запада под натиска на ордите които когато нас са ни клали Запада ни се е смеел.Белите жени се разбра че умират за африканци.Това трябва само да ни радва защото до години Западна Европа ще се напълни с болни от СПИН.Българина трябва да е доволен от страданията на Запада защото заради Запада сме на тоя хал.Но ще пребъдем България дърпа напред а Запада потъва,това може само да радва душата на всеки истински българин!
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Токова години изкара човека по улиците на Европа.Дойде си у нас и почина в болница, думи нямам!Да не му се налага на човек да влезне в боница у нас!
40
4
 
14
 
! Отговори
Д0 41 преди 6 години
Стига лъжи! Средната пенсия в путинландия е 11500 рубли, а 15000 обезценени рубли са 400 лв. Не си ходил в Русия и не знаеш какви са наемите за душегубките в големите им градове.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
!? Както винаги , се казва само най-скандалното, никой не обяснява защо един 40 годишен мъж отива да мизерства 15 г. във ФРГ,
38
0
 
6
 
! Отговори
Любопитният керкенез преди 6 години
До Анонимен 41Тези 12 хил. рубли колко долара са?
37
4
 
10
 
! Отговори
До анонимника 45 преди 6 години
Тая опорна точка другаря Кутев ли ти я спусна преди да се омагьоса с поредното шише водка. Ти дегенератино кога за последно си бил в путинова Русия?
36
4
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименЗнаеш ли що щото Запада е крал от същите тия Китрай Виетнам и тн.Затова са добре ама сега ония идват с лодките е.ат западните жени и ви взимат къщите.Защото искат ВЪЗМЕЗДИЕ за това че Запада срина цели държави за да е добре!Русия не е сривала нищо!