Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!

Преди речта си той взе и участие в масов протест в Барселона
22 окт 2017 09:26, Петя Славова
119
Пучдемон: В Каталуния се случва най-страшното от Франко!
Снимка: БТА

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко".

Още по темата

Това заяви вчера в телевизионно обръщение каталунският лидер Карлес Пучдемон, след като по-рано взе участие в масов протест в Барселона срещу плановете на централните власти, предадоха световните осведомителни агенции.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Но според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите. . . е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. Той се обърна към европейците на английски с думите "европейските ценности" са "в опасност". След това предупреди испанците, на кастилски, че могат да очакват "още злоупотреби".

Мадрид иска да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от местната полиция "Мосос д'ескуадра", през обществените радио и телевизия, до регионалния парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
МОЯТА ДУМА преди 6 години
Аз лично одобрявам създаването на нова държава - Каталония.Всеки народ, живеещ от хилядолетия на своята територия има право на своя свободна воля за свободна държава. Лошо ли ни е на нас българето, че са ни подарили свобода, след 500 години чуждоземско нашествие и узурперане на земята ни и народа ни. Същото искат и каталунците 0 600 години стигат испанско насилие на каталунска земя.
85
4
 
10
 
! Отговори
Франко преди 6 години
Няма нищо по-страшно от глупостта, Карлес.Сезонът за лов на Пучдемони е открит
84
8
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ЗАЩО НАВСЯКЪДЕ СЕ ПИШЕ : КАТАЛУНЯ ...ИСПАНИЯ ...КАТАЛУНЯ ...ИСПАНИЯ ??? АКО ПИШЕХА ИСПАНСКА КАТАЛУНЯ -РАЗБИРАМ !!! НО МАДРИД Е ИСПАНИЯ ,А БАРЦЕЛОНА Е КАТАЛУНЯ ОЗНАЧАНА ,ЧЕ КАТАЛУНЯ НЕ Е ИСПАНИЯ ...ЕБХАХТИИ ЖУРНАЛИСТИКАТА !!!МАДРИД СИ Е ЧИСТО СКОПИЕ !!!
83
6
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
АКО ХИТЛЕРИСТКАТА ШВАБЕНСКО-ШВАЙНЕНСКА АРМИЯ НЕ БЕ НАХЛУЛА В ИСПАНИЯ -НЯМАШЕ ДЯ ИМА "КАУТИНЬО" ФРАНКО И ЦЯЛАТА ИМ ДНЕШНА СГ.Н- РАХОЙ И СИЕ -НЯМАШЕ ДА Я ИМА !!! ПУТКОМОН Е *** ! КЪДЕ СА ТИ ОРЪЖИЯТА СРЕЩУ ФАШИСТКАТА "ГВАРДИЯ " БЕ *** ??? МАДРИД Е КЪРЛЕЖ ...ИСКА ДА ПИЕ КРЪВТА НА РАБОТЕЩИТЕ ЗА ДА ЖИВЕЕ!!! КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КРАЛ И КЪРЛЕЖ ???
82
7
 
12
 
! Отговори
Пуч-Демон преди 6 години
Абе перекенде, ако това бяха времената на каудильо Франко, отдавна да си в безименен гроб. Хванал си се на едно опасно хоро, подстрекавано от руски агенти, специалисти по всяване на разкол и разруха. За теб има три пътя - зандана, гроба или доживотно изгнание в страх откъде ще дойде куршумът като наказание за провала. Сметката ти много набъбна и "сервитьорите" нервно си попипват кобурите.
81
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде из страните по света се спотайват тарикати, които палят фитилите на наивни мечтатели, като този образ на фотото, който навива околните, но не е наясно с технологията, как се правят нещата и какво следва от всяко действие. А тарикатите гледат отдалече, на сянка.
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази бюлетина дет са им спуснали без никакви допълнителни въпроси и информация в ситен текст в кюшето на полето с отговори да и неми по другите въпроси е ясно,че какво и да се отбележи отговорите ще са еднозначни-при да губят автономност,а при не още повече я губят кат потвърждение,едва ли след такова бързо решение и на бързо приготовление за мероприятието в едномесечен срок след всеизвестната трагедия от теракт на централния площад за разходки и развлечения като в морски град,явно ги следят.
79
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почетете малко от историята и законите в Испания ,преди фа защитаеавате този господин,който всячески гледа да привлече вниманието към себеси защото в случай на провал го грозят до 16 години затвор..Само си помислете колко пари на всички испанци са похарчени за този референдум който предварително беше обявен за незаконен и невалиден от всички включително и ЕС все някой трябва да плати фактурата нали?
78
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сьбираите интербригадистите на помощ
77
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обеща на американците да спре всички руски енергийни проекти и сега е впрегнал тролската дружина да ни обяснява колко добре е направи---На мене няма нужда никой да ми обяснява, че Московският циганат е враг номер на България. Аз в това отдавна съм се убедил сам.
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би независимост искало, не би автономия загубило!
75
11
 
9
 
! Отговори
избирател в Германия преди 6 години
Този Пучдемон е *** по убеждения. За това ще му турят една доживотна за държавна измяна и ще се свърши с него. Така трябва да се процедира с всички ***.
74
8
 
15
 
! Отговори
SS Anhenerbe преди 6 години
ОТКАК ОНОВА ЦИОНИСТКО ВЛЕЧУГО СОЛОМОН ПАСИ ИЗПЪЛЗЯ ПО МЕДИИТЕ ДА ***,СРЕЩУ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КАТАЛУНИЯ ВЕДНАГА ЕВРЕЙЧЕТАТА РАЗБРАЛИ ПОВЕЛЯТА НА СИНЕДРИОНА ПЛЪПНАХА ПО САЙТОВЕТЕ ДА ПЛЮЯТ С КОМЕНТАРИТЕ СИ ПОЧДЕМОН И КАТАЛУНИЯ. ИЗВОДА Е,ЧЕ ЩОМ ЕВРЕЙСКИТЕ*** ТАКА СА НАСТРЪХНАЛИ СРЕЩУ НЕЗАВИСИМА КАТАЛУНИЯ,ТО ТОВА ЗНАЧИ Е ,ЧЕ НЕЗАВИСИМА И СУВЕРЕННА КАТАЛУНИЯ Е ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ ЗА КАТАЛУНСКИЯ НАРОД.
73
2
 
2
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
DO NEZAVISIM>>>>VAV KASHTA SAS DVOR E DRUGO>>>NE E KATO VAV BLOK>>>ZASHTO SI VAV BLOKK
72
15
 
14
 
! Отговори
КРЕТЕН преди 6 години
Този трябваше да го окошарят преди 2 месеца и сега всичко щеше да е кротко и спокойно.Жалко,че масите нямат много силни форми на самосъхранение и са подвластни на емоциите и лъжите на такива таралясници. А фигури като тази на Франко са полезни за всяка една разединена и оглупяла нация. Такава беше и фигурата на Пиночет.Когато един такъв диктатор види,че народа е помъдрял сам се оттегля и дава възможност за самоуправление. Всички които ревете за Каталуния давате ли си сметка за ДЕЛИОРМАНА????
71
4
 
4
 
! Отговори
До до 80 преди 6 години
Допълнение: смехурко Украйна е независима от 1991 година, неграмотнико
70
5
 
4
 
! Отговори
До до 80 преди 6 години
Други ми смехурко...къде видя да защитавам каквото и да било? Аз лично не одобрявам създаването на нова държава - Каталония. Иначе за София - направи си справка какво точно цоцсме ние "провинцията " и като плащаме, и как в при вас "софиянците".
69
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталонците не се замислят какви проблеми ги чакат ако станат държава. Ще трябва да си направят армия и външно министерство, а това е страшно скъпо. За да пътуват в Испания и Европа ще им трябват задгранични паспорти и виза, но всички държави в ЕС казаха,че няма да ги признаят. Вече над 1 000 фирми от Каталония изнесоха данъчните си адреси от там-т.е няма да плащат там данъци. Каталония ще трябва да има свои пари- няма да я приемат в еврозоната и няма да ги приемат и т.н и т.н.
68
7
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
***...защо не защитаваш с такъв плам независимостта на чрчения или на Украйна?Много обичате да давате акъм на Европа...и точно оо темите на демокрацията.И не давай подобни примери, защото по същата логика и София може да поиска автономия и да откаже да плаща на бюджета, от който цоцат цяла България.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде да попитаме Пучдемо и кой го предизвика?!