Северни италиански области с референдуми за автономия

Венето и Ломбардия искат повече пълномощия в различни сфери
22 окт 2017 10:45, Петя Славова
41
Северни италиански области с референдуми за автономия
Снимка: БТА

Днес в северните италиански области Венето и Ломбардия ще се състоят регионални консултативни референдума, на които се поставя въпросът: "Искате ли областта да получи по-голяма автономия?", предаде ТАСС.

Това означава, че регионалните власти претендират за повече пълномощия в управлението в различни сфери - от здравеопазването и образованието до социалната политика и регулирането на пазара на труда. Конституцията на Италия им позволява такова право, обаче в какви сфери ще се предоставя автономия, се решава чрез преговори между регионалните власти и правителството.

Инициатори на допитванията са губернаторите на Венето - Лука Дзайя, и на Ломбардия - Роберто Марони, които са от опозиционната партия "Северна лига". Тази партия, която по традиция е съюзник на десноцентристката "Напред Италия" на експремиера Силвио Берлускони, винаги е отстоявала идеята за федерализъм. Когато "Северната лига" участваше в правителството на Берлускони, се подготвяше и съответната реформа.

На регионално равнище референдумът за автономия бе подкрепен и от други политици, включително и от редица представители на управляващата левоцентристка Демократическа партия, пише БТА.

В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски причини притежават автономен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д'Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата големи острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им позволява да задържат за себе си значителна част от събираните на техните територии данъци.

Във Венето по традиция има силни сепаратистки настроения (още от времето на разпадането на Венецианската република), а Ломбардия е икономически най-развитата област. И двете обаче имат обикновен статут и в тях се създава значителна част от брутния национален продукт на Италия, а общото им население е 20 млн. - една трета от населението на страната.

Губернаторът на Венето Лука Дзайя заяви в интервю пред вестник "Кориере дела сера", че няма да подаде оставка в случай на провал на консултативния референдум за по-широка автономия. Според него предстоящото волеизявление е "историческа възможност за жителите на Венето, които от дълго време призовават за автономия, и сега получават възможност на тръгнат по пътя към нейното получаване".

В случай на победа на привържениците на повече пълномощия за областта, отбеляза губернаторът, той бързо "ще задейства преговорния процес". "Ние, от своя страна, можем да завършим процедурата за подготовка в течение на две седмици. И тогава думата ще има Рим", заяви Дзайя. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименsofia nqma kak da iska avtonimiq , zashtoto e centyrat ot kadeto se ismukva cqlata strana :) avtonomiq biha mogli sa iskat oblasti s dobri prirodni resursi , strategichesko polojenie ili targovsko polojenie ( stoqshti na golemi reki , okeani ,t.n. ili patni arterii )
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЛЧНАЛЯНЦИТЕ ЩЕ СЕ ОТРЕКАТ И ОТ НАЦИОНАЛНОСТТА СИ ЗА ПАРИ!!!!ВСЕ ЕДНО СОФИЯ ДА ИСКА АВТОНОМИЯ :DАЛЧНОСТ ПРОСТАЩИН.А АЛЧНОСТ
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТОП ЕС91-ви е много дърто. 97-ми кадънчетата, са като трифазни помпи. Разходи се до кърджалийско и ще се убедиш сам.
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия е изкуствена държава, кръстена на Италийския полуостров. Да се разпада.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай, Вова!
32
2
 
6
 
! Отговори
СТОП ЕС преди 6 години
До Анонимен 32 Има добри туркини аз съм мераклия на една 91 набор.
31
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ!Добре си бяхме през турско!!!!!
30
2
 
17
 
! Отговори
Разочарование преди 6 години
До OttoГермания отдавна не е същата Велика Германия! Само чернокожи и теснооки там!
29
2
 
2
 
! Отговори
СТОП ЕС преди 6 години
Какво значи шоп може ли да ми разясниш??
28
13
 
4
 
! Отговори
примерът заразява преди 6 години
До ФАКТ!Идва ред и на източна Румелия да се отдели! от северняци, шопи и власи........
27
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак някой им промива мозъците.Същите като Каталунците, имат 2 завода и си мислят че са хванали господа да шлифера.Защо след Освобождението подбалканските градчета са изчезнали от икономическата карта, защото са работили най-вече за износ и Империята си е намерила други доставчици.
26
6
 
8
 
! Отговори
към 12 преди 6 години
До ФАКТ!това дето твърдиш за лакомията е в сила,точно за българите,защо им се пращат пари от чужбина,с какво са ги заслужили,защо не се научат да се разпростират според чергата си,защо не харчат колкото произвеждат,т.е нищо,защо държавата тегли заеми за да плаща заплаи и пенсии,които с нищо не са подплатени,дано си прав и лакомията да затрие българите,чудовищно алчни са,няма такова чудо никъде по света
25
6
 
4
 
! Отговори
хаха,17 преди 6 години
До СТОП ЕС,ти и 16 сте един и същ ***,твърдите,че само България ще излезе суха от водата,това,че до сега е било така,не значи,че и занапред ще бъде,само да ви напомня поговорката,за мечката дето играе у съседите
24
7
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
До Анонимен16,четеш като дявола евангелието,точно Севрюкова предсказва отцепването на югозточа България към Турция и то без пушка ***,а Европа ще гледа безмълвно,цитирам по памет
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам НАТО веднага да бомбардира с демократични аргументи столиците на тези райони, както стори с Югославия. Къде са тръгнали против ЕС.За каква демокрация приказват. Демократично е само това, което казват САЩ и Брюксел.
22
3
 
8
 
! Отговори
не се впечатлявай преди 6 години
До Анонимен11Винаги е било така!Умните лъжат,глупавите го отнасят!
21
8
 
11
 
! Отговори
hf преди 6 години
Разпадането означава мир. Обединяването война. Във всеки един аспект това е истината.
20
12
 
5
 
! Отговори
СТОП ЕС преди 6 години
До Турк Когато поискат то и сега Кърждали си е турски.
19
3
 
8
 
! Отговори
А ти коя си! преди 6 години
До ТуркКогато Кюрдите си направят държава и е.... майката на Турция.
18
20
 
4
 
! Отговори
Турк преди 6 години
А в Кърджали кога?