"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии

Дойче веле: Предстои вероятно дълга окопна война
23 окт 2017 22:02, Елка Василева
132
"Република Каталуния": Високата цена на абсурдните илюзии
Снимка: архив, Reuters

Идеолозите на автономията напълниха главите на каталунците с шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния". Започващата седмица ще отведе всички актьори в каталунската драма към политическо минно поле, пише Дойче веле.

Няколкостотин хиляди души излязоха на улицата в Барселона, след като испанският премиер оповести следващите си стъпки в опасния политически покер около независимостта на Каталуния. А те гласят: ограничаване на каталунската автономия и разпускане на каталунското правителство.

Мариано Рахой едва ли може да направи нещо друго, като имаме предвид лавиращите маневри на каталунския лидер Карлес Пучдемон. В предишни етапи на тази криза Рахой и неговото правителство извършиха доста политически глупости, но в случая нямат особен избор, защото нито една държава не може да допусне да я разиграват по този начин.

Още по темата

Част от каталунците в момента са опиянени от революционни чувства. Веят се знамена, пеят се бунтовни песни, скандират се лозунги на непокорство, а всичко това създава чувство за общност и приповдигнато настроение. Хората са малко като на купон и това настроение е обзело най-различни прослойки - млади и стари, чиновници и университетски преподаватели.

Правителственият говорител в Барселона реагира сдържано и каза, че сега трябва да се отговори с разум и сърце, но не и спонтанно. Това предупреждение като че ли е позакъсняло, след като Карлес Пучдемон и неговите привърженици през последните две години непрекъснато раздухваха огъня и помпаха с емоции въпроса за независимостта.

Това много напомня на Brexit

В каталунската драма се открояват няколко прилики с Brexit-а. Въодушевлението у част от каталунците се подклажда от масивна дезинформационна кампания. Нейните автори пропагандират шокиращо абсурдни илюзии за бъдещето на "Република Каталуния" и за нейните икономически възможности. А мнозина сякаш изобщо не искат и да знаят какво ги очаква в бъдеще. Това само би развалило приповдигнатото им настроение.

Така например много от привържениците на независимостта все още вярват, че Каталуния ще остане в ЕС, че животът им ще продължи както досега, че каталунският износ ще процъфтява и занапред, а Европа все някак ще се притече на помощ. И всеки, който твърди обратното, е просто мърморко и зложелател. По същия начин привържениците на Brexit-а и до днес попиляват всеки, който ги предупреждава за последиците от излизането на Великобритания от ЕС.

Привържениците на независимостта са се вкопчили в илюзиите, които им бяха набити в главите от идеолозите на автономията. Те подклаждат сляпо въодушевление и загърбват реалностите. Своя принос даде и Карлес Пучдемон, отстъпил инициативата на хора, които вече не можеше да контролира. Да не забравяме и регионалния телевизионен канал ТВ3, който се превърна в пропаганден рупор на независимостта.

Навлизаме в минно поле...

Започващата седмица ще отведе всички актьори в тази драма към политическо минно поле, където вече никой не може да избегне случайните експлозии. Защото ако в петък Мадрид суспендира автономията, положението може да стане критично.

Мариано Рахой трябва да потърси подкрепа от добри познавачи на Каталуния и от такива политици, които ще намерят среден път между юридическата неотложност и провокацията. Трудно ще бъде занапред да се управлява този полуавтономен регион, без да се дразнят излишно каталунците. Бурето с барут лесно може да хвръкне във въздуха.

Карлес Пучдемон и неговите хора трябва най-сетне да докажат, че могат да мислят с главите си, а не с други части на тялото. Най-добре ще е, след като Мадрид суспендира поста му, Пучдемон да направи място на някой не толкова радикален лидер, който би могъл да преговаря с Мадрид. Но на Пучдемон може би всъщност му е все едно дали неговият регион ще се провали - важното е той самият да загине от геройската смърт на мъченик за националната кауза.

Високата цена на илюзиите

През следващите дни ще се разбере накъде върви Каталуния. Навярно ще се води дълга окопна война, която ще постави на изпитание испанската демокрация и за години напред ще навреди на икономиката. А за самата Каталуния с всеки изминал месец политическата и икономическата цена на мечтата за независимост става все по-висока.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: ИспанияКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка всички хора искат едно и също и ако не бяха политиците щеше да има мир.Затова АКО ИСКАШ МИР ГОТВИ СЕ ЗА ВОЙНА.
64
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 76 Казан винаги е бил лоялен към Москва.Чети история,и не си мисли че твоята омраза към руснаците се споделя от жителите на Казан.Между другото в Татарстан не живеят само прабългари.Руснаците ,са около 20% има и други националности
63
3
 
3
 
! Отговори
Dada до Анонимен преди 6 години
Прав си! Слагам плюс за добрия коментар! :-) А за другото ще видим. Както казах никой не може да изненада историята, само тя може да изненада нас.
62
7
 
15
 
! Отговори
Dada преди 6 години
А ние винаги искаме да разберем какво ще стане след това, ще отговоря с цитат на Кенеди: Тези които правят мирната революция невъзможна, правят насилствената революция неизбежна
61
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волжките Българи са пове4е от каталунците защо да няма референдум и за Тях още пове4е 4е пратиха 2 7 00 000 потписа в думата за това
60
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Казан вън руския окупатор Казан дава над 28 % от вси4кия приход в бюджета там са и 20% от суровините Както и над 40 % от предприятията който пройзвеждат някакви стоки разли4ни от Бананите (нефт и газ ) на който се крепи федералната ко4ина на Путин
59
5
 
21
 
! Отговори
Dada преди 6 години
Статията е поредното доказателство, че когато спориш без силни аргументи само се излагаш. Не знам кой я е писал, но факта че излиза едновременно в няколко медий по скоро ме убеждава, че е поръчкова. Тезата, че едва ли не Каталунските управници са *** самоубийци, желаещи героичен край на всяка цена, пък било то и с цената на свободата показва тотално неразбиране на ситуацията и също така отчаянието на тези дето са я поръчали статията. И понеже историята е по-мъдра от нас, а ние винаги искаме
58
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес Каталуния Утре независим Казан Путин сее вятър и ще пожъне Бури
57
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кастилците на бързо ще им напомнят какво прави Франко с болшевиките русо поклоници в модерен вариянт пък и каталунците не е много сигурно дали им се излиза или посто гледат да поизмъкнат икономи4ески преференций НА референдума гласуваха 46% имащите право на глас ... пък и едвали някой иска Барселона да не играе във вишата лига на Испания
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болшевиките са против Испания, защото я припознават като франкистка.Затова е този напън да се подкрепя Каталуния.Идейни ***.
55
4
 
6
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !Трябва тежко въоръжение и преследване до дупка на *** виновни за това!
54
7
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
"Дойче веле" газ пикаят !Глобализацията им започна да се разпада. Хората на все повече места по света се самоопрделят по някакъв начин и отказват да са част от този експеримент с човечеството.
53
1
 
5
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До БахурДа ефреите имат пари и си прокарват идеите които са безумно ***.Което доказва че наличието на пари не те прави умен.*** ефреи!
52
0
 
10
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
В началото е трудно кат да напуснеш баще после се чудиш как си могъл да живееш толко дълго с тях!
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Източна Прусия? В Русия. ха-ха-ха, Дойче Веле..
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Каспичан!!!
49
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Русия е виновна!
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да следват Шотландия, Ирландия и Валенсия ! Свобода на народите, см.рт на окупаторите
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напомня на Република Ирландия. Никакъв Брекзит. Напомня на разпадането на Австрийската монархия, на разпадането на Британската империя, на разпадането на СССР, на разпадането на Германската монархия, на разпадането на Югославия.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам коментарите направо смях.Защо се сравняваме с Украйна - България е колкото Днепропетровската им област - 6,5 милона срещу почти 40 милона бълъци."Република Каталуния" - КОЙ ще я пусне в "голямата игра"? Това ще бъде за назидание на другите - Италия и т.н.Баба ви Меркел виновна, Брексита виновен, Турция виновна, Путин виновен - А защо всяка жаба не си знае гюла.